Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Tinerii din Europa în schimbare

Ce-a de-a VIII-a Întâlnire Națională a Tinerilor Catolici

După Vizantea, Gheorghe Doja, Faraoani, Blaj, Butea, București și Cluj, anul acesta Timișoara (un municipiu cu o istorie bogată și cu o importantă tradiție culturală, un oraș cu șapte parohii romano-catolice și două greco-catolice) a fost locul unde tinerii catolici din țară s-au întâlnit sub semnul schimbării. "Tinerii din Europa în schimbare"; "Învățătorule, ce bine ne este aici" (Mt 9,5) - aceasta a fost tema celor patru zile (4-8 august) a Celei de-a VIII-a Întâlniri Naționale a Tinerilor Catolici.

Cei peste 2.300 de tineri, prin meditație și rugăciune au avut șansa să-l redescopere pe Cristos care poate schimba cu adevărat viețile în bine. Bucuria s-a unit cu entuziasmul, cântarea cu rugăciunea și adorația. Unii, apropiindu-se de sacramentul spovezii pentru a se schimba și a porni pe un nou drum, au revărsat lacrimi de bucurie.

Conferințe urmate de discuții în grupuri mici, prezentare de imnuri, programe artistice, seară de priveghere sau de adorație, un spectacol intitulat: "Salvați viața", prezentat de tinerii din Cluj - sunt doar câteva repere ale programului de la Timișoara.

Meditațiile ținute de Mons. Giovanni d'Ercole și de ÎPS Nicolae Corneanu, mitropolit ortodox, au fost deseori întrerupte de aplauzele tinerilor. Cum să întâlnești prietenia, dragostea și frumusețea lui Cristos pe care au găsit-o apostolii pe Muntele Tabor? Prin adorație, rugăciune, spovadă și citirea Sfintei Scripturi - a fost răspunsul în primele două meditații. Oferă viața ta lui Dumnezeu, precum Maria - au fost îndemnați tinerii. Invitația ÎPS Corneanu a fost la toleranță și la a împlini porunca lui Isus de a ne iubi unul pe altul.

Veniți din toate regiunile țării: români, maghiari, germani, croați, bulgari, slovaci - tinerii au fost cazați în complexul Institutului Agronomic din Timișoara (în 4 cămine + sala de sport) și în parohiile din oraș. Masa a fost asigurată: dimineața și seara hrană rece, la prânz mâncare pregătită în cantina Institutului Agronomic. Aproape 120 de voluntari și 200 de animatori coordonați de pr. Heinrich Josef și de sr. Maria-Therese Gabor au ajutat la buna desfășurare a programului. La sosirea tinerilor, voluntarii erau prezenți la gară spre a-i conduce spre autobuzele speciale care așteptau să-i preia.

În mijlocul tinerilor s-au aflat episcopi, preoți și călugări. Au fost Liturghii greco-catolice și romano-catolice. Episcopii György Jakubinyi, Martin Roos, Lucian Mureșan, Virgil Bercea, Alexandru Mesian, Florentin Crihălmeanu au stat cu tinerii. Au transmis salutul lor și ceilalți care n-au reușit să ajungă: printre ei ÎPS Ioan Robu și PS Petru Gherghel.

Corurile din Reșița și Cluj au antrenat cântările de la sfintele Liturghii. Concursul de imnuri a fost câștigat de corul "Angeli" din Cluj cu imnul "Azi".

Miercuri, 8 august, Liturghia de încheiere, prezidată de episcopul locului, PS Martin Roos, a însemnat și predarea ștafetei. Următoarea întâlnire de tineret va avea loc la Oradea în anul 2003.

Printre participanți au fost și tineri care n-au reușit să reziste tentațiilor orașului, lipsind de la program. Câteodată cântările de la programul cultural nu au fost în ton cu tema meditațiilor de peste zi. Impresia generală însă este pozitivă. Mulți au întrebat de ce astfel de întâlniri nu durează mai multe zile? sau de ce nu au loc mai des?

Cea mai mare parte a tinerilor s-au întors acasă cu ideea că orice fel de schimbare în bine, în Europa, în România nu este posibilă dacă nu se schimbă mai întâi inima fiecăruia după inima lui Cristos. El, Cristos, a stat în centrul întâlnirii. Spre el s-au îndreptat tinerii: unii din ei plecând cu hotărârea fermă de a-și lega mai mult viața de el și de a merge pe calea cea strâmtă care duce la împlinire.

Numărul celor înscriși inițial a fost mai mare, semn că setea după spiritual din sufletele tinerilor nu a scăzut. Numai din Dieceza de Iași erau înscrise peste 500 de persoane, număr care a trebuit să fie redus la 250.

Într-o societate care pare tot mai debusolată, care pe zi ce trece pare că-și pierde reperele morale, care nu oferă modele generației tinere, întâlnirea de la Timișoara a venit ca o alternativă, căutând să reamintească tinerilor principiile după care se pot călăuzi. Strângând rândurile în jurul lui Cristos și în jurul preoților ei vor putea merge împotriva curentului.

Tinerii s-au cunoscut, au legat prietenii, s-au rugat, au cântat și au meditat împreună. S-au întors acasă mai îmbogățiți și vor împărtăși celorlalți pe care i-au reprezentat experiența de a sta cu Domnul și de a-i asculta cuvântul.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Duminică, 5 august, Mons. Giovanni d'Ercole le-a vorbit tinerilor despre coerența ce trebuie să caracterizeze viețile lor:

"Doresc astăzi să-mi deschid inima în fața voastră și să vă transmit ceva din sufletul meu. Sunt al șaselea din șapte copii în familia noastră și al treilea preot din familie. Deja, de la vârsta de 7 ani am făcut prima sfântă Împărtășanie. Am auzit atunci această chemare a Domnului, căruia i-am răspuns "Da, îți dau viața mea" (...).

Cum putem face, așadar, să se schimbe Europa? Nu se poate schimba Europa, dacă mai înainte Isus nu vine să locuiască în sufletul nostru, nu vine să-și așeze cortul său, casa sa în sufletul nostru. Dacă Domnul care e Cristos coboară în sufletul meu, în această profunzime a sufletului schimbându-mi viața, cu siguranță se schimbă România, se schimbă Europa. Nu există un alt drum. Nu trebuie să vă faceți iluzii referitoare la acest lucru, nu trebuie să mergem în exterior. Nu mergem în afara inimii și a sufletului, nu în afara țării. Nu așa se schimbă lucrurile (...).

Sigla întâlnirii

Conturul Europei de culoare verde vrea să facă aluzie atât la tema propusă, cât și la continentul din care face parte țara noastră.

Verdele - simbolizează viața - vrea să ofere o notă de speranță, chiar dacă după un sondaj recent de opinii un procentaj foarte mare de tineri ar dori să-și părăsească patria natală.

Așezarea continentului european în două semicercuri care se completează face aluzie la globul pământesc și la legătura tinerilor din țara noastră cu cei din lumea întreagă. Întrebările și problemele pe care le resimte generația tânără sunt adesea comune majorității: găsirea unui loc în viață, identificarea unui mod de subzistență decentă, întemeierea unui cămin sau urmarea unei vocații speciale etc.

Degradeul literelor cu nuanțe albastre - o aluzie la bolta cerului - ce încadrează imaginea centrală, simbolizează schimbările rapide și profunde, resimțite de noi toți, ce au loc sub ochii noștri, mai ales în ultimii ani.

Degradeul literelor cu nuanțe calde, roșii-portocalii, semnifică transformările ce trebuie să aibă loc în inima și în sufletul fiecăruia dintre noi, ca să putem vorbi de o adevărată evoluție existențială și spirituală.

Forța pentru această schimbare - de multe ori chiar necesară - nu o câștigăm de la noi înșine, ci de la Dumnezeu. Pentru aceasta avem în siglă simbolul sfintei cruci și steaua călăuzitoare, repere sigure pentru deschiderea noastră către metafizică, transcendență, credință religioasă.

Cât despre tinerii ale căror siluete populează Europa în imaginea de față, ei îi reprezintă pe toți cei prezenți, cât și pe fiecare în parte, cu năzuințele, idealurile, luptele și speranțele lor.

Pr. Reinhold Lovasz, director de cancelarie

* * *

Programe libere

5 și 6 august

1. Conferință pe tema biblică "Bucuria în Sfânta Scriptură" / "Frica în Sfânta Scriptură"
Conferențiar: pr. Victor Dumitrescu, OFMConv.
Locul desfășurării: capela "Sf. Gerard" (Complexul "Agronomie")
Ora: 17.30

2. Dansuri meditative
Prezentarea pregătită de Surorile Franciscane din Caransebeș
Locul desfășurării: lângă podium
Ora: 17.30

3. Program de rugăciune și cântece Taizé
Locul desfășurării: Biserica Piariștilor (Bd. Regele Ferdinand I)
Ora: 16.30

4. Istoric al municipiului Timișoara
Prezentare de prof. Silvia Telescu
Locul desfășurării: catedrala romano-catolică "Sf. Gheorghe" (Piața Unirii)
Ora: 17.00

5. Vizitarea catedralei romano-catolice "Sf. Gheorghe" / Vizitarea centrului istoric al municipiului Timișoara
Ghid: doamna Else von Schuster
Ora: 17.30

6. Concert de orgă în catedrala romano-catolică "Sf. Gheorghe" din Piața Unirii
Ora: 18.00

7. Concert de orgă în biserica parohială romano-catolică din Timișoara III/Elisabetin, (Piața Bălcescu)
Ora: 17.30

6. Meditație cu tema "Miracolul vieții"
Prezentare făcută de Congregația "Fiicele Sf. Francisc" din Timișoara
Locul: Centrul Diecezan de Tineret, Str. Augustin Pacha 2
Ora: 17.30

9. Întâlnirea cu un grup de lucru care se ocupă de alcoolicii anonimi
Programul este oferit de biserica parohială romano-catolică Timișoara I/Cetate (str. Bólyai János nr. 4)
Ora: 17.30

10. Întâlnire cu Preasfințitul dr. Jakubinyi György, arhiepiscop de Alba-Iulia, în special pentru tinerii vorbitori de limba maghiară
Locul desfășurării: în biserica parohială romano-catolică din Timișoara II/Fabric (Piața Romanilor)
Ora: 17.00

11. Prezentarea centrului municipiului Timișoara
Ghid: prof. Apeltauer Willibar. Prezentarea s-a făcut în limba română
S-a plecat din fața catedralei "Sf. Gheorghe" din Piața Unirii
Ora: 17.00

* * *

Întâlnirile Naționale ale Tinerilor
1991: Vizantea - "Dialogul cu Dumnezeu"
1992: Gheorghe Doja - "Tânărul în fața credinței"
1993: Faraoani - "A fi creștin în societatea contemporană"
1994: Blaj - "Tinerii de azi în fața provocărilor vieții"
1995: Butea - "Tinerii - speranța Bisericii"
1996: București - "Voi sunteți chemați la libertate"
1998: Cluj - "Sfințenia - un ideal de viață pentru zilele noastre"
2001: Timișoara - "Tinerii din Europa în schimbare"



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat