Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Ucenicia crucii

Întreaga viață a creștinului este ucenicie a crucii. Însemnat cu ea chiar de la începutul ceremoniei Botezului, spălat de păcate în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, creștinul va avea de parcurs zi de zi, în cadrul Bisericii, această ucenicie a lepădării de sine (de păcat, de Satana, de mândria și faptele lui) și va trebui să-l urmeze pe Isus Cristos în purtarea cu credință, speranță și iubire a crucii.

Cât de impresionant este să vezi o mamă creștină care îl ajută pe copilașul ei nu numai să facă primii pași, dar și semnul crucii! Iar sfânta mamă, Biserica, desfășoară cultul divin la umbra crucii care străjuiește altarul, care însoțește pas cu pas administrarea sfintelor taine, rugăciunile personale și comunitare. Plantată în vârful turnurilor bisericilor, la răspântiile drumurilor, pe culmile dealurilor și munților, purtată la gât, crucea este rememorator constant al vocației creștine. Dacă împăratul Constantin cel Mare a fost asigurat că în acest semn va învinge, orice creștin este convins că victoria sa finală o va obține prin cruce. Pentru a nu se descuraja, ucenicul crucii îl are ca îndrumător pe exemplarul pedagog al crucii, Cristos, el însuși purtător și victimă a crucii. Descurajarea ar fi fost justificată dacă după răstignire nu ar fi urmat învierea. Dar Cel Înviat, învingător al morții și a tot răul, stă luminos înaintea fiecărui ucenic al crucii, ajutându-l să treacă victorios pragul veșniciei fericite, exclamând: "Ave, spes unica! Bucură-te, tu, speranță unică!"

Ucenicia conștiincioasă aduce îndeobște calificarea, diploma. Toți ucenicii statornici ai crucii dobândesc diploma cea mai de preț a fericirii eterne împreună cu Cristos și toți "frații de cruce".

Pusă la căpătâiul celui înmormântat, crucea este cel mai valoros necrolog care i se poate rosti și totodată cuvântul de adio celor rămași să continue ucenicia.

"Crucii tale ne închinăm Stăpâne și sfânta Înviere a ta o preamărim!"



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat