Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Pentru tineri -

Problemele educației

Iubirea si sentimentele
(continuare din numărul trecut)

Învățarea iubirii nu este un proces spontan, nici ușor. Iubirea este cel mai greu fel de aprofita de libertate. Pune cele mai mari cerințe. Din această cauză învățarea iubirii nu se poate face dintr-odată sau fără efort. Cuprinde diferite faze de dezvoltare și procese concrete.

Prima fază este legătura emoțională dintre copil și părinți. Faza a doua este îndrăgostirea, care înseamnă a te lăsa cuprins de farmecul emoțional al altei persoane. Începutul îndrăgostirii este acompaniat de trăiri și experiențe pline de bucurie. Când îndrăgostirea atinge culmea încântării emoționale, atunci persoana îndrăgostită simte o fericire enormă. Cu trecerea timpului însă, îndrăgostirea dezvăluie alte aspecte, dureroase. Îndrăgostiții trăiesc primele dezamăgiri și deziluzii. Apar pretenții reciproce și primele răni emoționale. Îndrăgostitul are o conștiință tot mai crescută a faptului că cealaltă ființă nu este idealul absolut și perfecțiunea întruchipată. Apar contradicții, lacrimi, gânduri de despărțire. Apare gelozia care se dovedește a fi deosebit de dureroasă, ca element al acestei faze a îndrăgostirii. În felul acesta se descoperă legătura dintre îndrăgostire și atașamentul copilului față de părinți. Și copilul vrea să-și aibă părinții numai pentru sine și devine gelos pe orice cuvânt sau gest îndreptat spre altcineva.

Neliniști în iubire

Sub influența suferinței care acompaniază gelozia, cel îndrăgostit își dă seama treptat că nu poate rămâne în această stare până la sfârșitul vieții. În felul acesta îndrăgostirea devine a doua importantă lecție a vieții, pe lângă legătura cu părinții. Tânărul descoperă că s-a înșelat gândind că este un om matur și independent. Independența sa crescută, emoțională, de părinți s-a dovedit a fi mai curând o depășire a unei etape de dependență, decât o cucerire a independenței depline. Suferința pe care a cunoscut-o în a doua fază a îndrăgostirii îi permite să descopere adevărul care se găsea dincolo de puterea sa de înțelegere, căci era încă un copil și era dependent și se desprinde treptat de dependența de părinții lui. Este adevărat că legăturile sprijinite pe o nevoie puternică de emoționalitate nu-i aduc niciodată o fericire deplină, că asemenea nevoi îl vor neliniști din nou și-i vor îngreuna învățarea iubirii mature. Trăirea îndrăgostirii îi permite tragerea unor concluzii că omul tânjește după fericire, care este ceva mai mult decât simțirea sau fascinația emoțională.

Sarcina educatorilor este aceea de a lămuri subiecților educați esența iubirii mature. Căci există multe convingeri eronate cu privire la acest subiect. Cred că greșeala cea mai primejdioasă și totodată cea mai răspândită este convingerea despre iubire ca simțire sau sentiment. Trebuie să se explice consecvent și răbdător copiilor și tinerilor că iubirea nu este un sentiment. În unele manuale de psihologie se arată uneori foarte detaliat complexe de sentimente și emoții. Uneori se enumeră câteva zeci de sentimente diferite, de trăiri și stări emoționale. Dar în nici o listă de sentimente nu este și nu poate fi inclusă iubirea, pentru că ea nu este un sentiment.

Esența iubirii mature

Dacă iubirea ar fi un sentiment, atunci n-ar putea fi încredințată tainei Căsătoriei. Nu s-ar putea depune jurăminte ale mirilor și nici făgădui o fidelitate până la moarte. Pentru că, în definitiv, nu putem jura că vom încerca totdeauna anumite sentimente. Orice sentimente sau trăiri emoționale sunt o reacție spontană a organismului la ceea ce se petrece în noi înșine și în contactul nostru cu lumea exterioară. Din acest punct de vedere nu putem să ne comandăm sentimentele pe care le dorim (de exemplu, bucuria, entuziasmul, emoțiile), nici să ne interzicem trăirea unor sentimente pe care nu le dorim sau care ne neliniștesc (de exemplu, tristețe, mânie, amărăciune, disperare).

De obicei, avem de-a face cu o dublă greșeală: cu reducerea iubirii la sentimente și reducerea bogăției sentimentelor trăite în iubire numai la stări emoționale plăcute. Evident, adevărul este acela că iubirea totdeauna acompaniază o simțire. Dar asta nu înseamnă că ea este un sentiment, nici că iubirea este legată numai de simțiri plăcute sau stări de spirit atrăgătoare. Când ne iubim pe noi înșine și pe alți oameni, atunci încercăm sentimente și stări de spirit foarte diverse, emoții foarte diferite - de la bucurie la entuziasm, satisfacție, starea de securitate până la neliniște, amărăciune, mânie și repulsie. Trăirile noastre emoționale sunt termometrul a ceea ce se petrece în noi și în contactul nostru cu alți oameni. Iar, deoarece cu noi înșine și cu alți oameni pe care-i iubim se petrec foarte multe lucruri, emoțiile care acompaniază iubirea se schimbă necontenit. Să ne imaginăm situația unor părinți care crescând un fiu sau o fiică încep să-și facă rău lor înșiși sau altora, să distrugă propria viață, de pildă, apelând la narcotice sau intrând pe calea crimei. Părinții iubitori vor încerca atunci o neliniște dramatică, jale, durere, mânie, dezamăgire și multe alte sentimente dureroase. Tocmai pentru că iubesc. Când și-ar retrage iubirea, ar putea din nou dormi liniștiți. Dacă iubesc o persoană care procedează în mod responsabil, cu maturitate, atunci încerc o bucurie și o satisfacție. Dacă însă acea persoană își face rău ei însăși sau este nedreptățită prin altcineva, atunci încerci neliniște și stres. (Pr. Marek Dziewiecki). (Sfârșit)

Traducere de Natalia Cantemir



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat