Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Școala de Teologie pentru Laici

- "Am dorit de mult să am posibilitatea de a aprofunda credința mea, modul meu de a crede și de a uni viața mea, fie în familie, fie la serviciu cu valorile creștine. Întotdeauna am frecventat biserica, am ascultat cu atenție învățăturile, dar mi-a lipsit unstudiu ordonat și personal. Cândam auzit de acest curs m-am bucurat foarte mult și am acceptat chiar dacă timpul, pentru o mamă de familie, este mereu prea scurt. Amvorbit în familie cu soțul și cu fiii mei care au fost de acord. Mulțumesc pentru că am găsit ceea ce am căutat, o teologie care mă ajută să trăiesc mai bine rolul meu de mamă și deangajată în societate. Desigur, cumam spus deja colegelor mele, sperca mulți laici să se folosească deaceastă posibilitate și eu, din partea mea, voi ajunge la sfârșit făcând tot efortul pentru a învăța cât de mult" (Mamă de familie din Roman).

- "Când am auzit de aceste cursuri m-am bucurat foarte mult. Măgândeam că mă voi îmbogăți intelectual, în schimb m-am îmbogățit spiritual. Pot spune că mi-am schimbat mult atitudinea, modul de a gândi, de a vedea evenimentele cotidiene; pot spune că am descoperit și "o altă față" a lui Dumnezeu prin studiul Bibliei și am conștientizat mai bine vocația mea în Biserică și societate (Opersoană consacrată).

- "În societatea de azi un tânăr nu găsește multe răspunsuri la întrebările pe care el și le pune. Televiziunea, prietenii, școala, de multe ori nu ne oferă motivațiile necesare pentru a trăi cu semnificație tinerețea noastră. Am venit din curiozitate la aceste cursuri și mă gândeam că nu voi participa decât până la Crăciun. Am ajuns la sfârșitul anului și am sesizat că acest studiu îmi oferă o posibilitate de a aprofunda sensul vieții, de a cunoaște mai bine credința, de a trăi cu ochii deschiși și mai conștient în această lume. Desigur, voi continua acest studiu până la sfârșit și cred că ar fi de folos și pentru mulți alți tineri și tinere care se află în căutare" (Un tânăr).

Acestea sunt numai câteva concluzii din multe altele pe care le-am tras împreună cu toți cursanții la sfârșitul primului an. Școala de Teologie pentru Laici, care se desfășoară la Casa de Reculegere din Traian, s-a născut din dorința laicilor și cu binecuvântarea episcopului Petru Gherghel pentru a oferi laicilor o aprofundare mai conștientă și personală a credinței, pentru a deveni laici creștini mai prezenți în parohii și mai maturi în societatea de azi. Am început cu 40 de persoane (sunt reprezentate toate categoriile societății - tați și mame, tineri și tinere, surori și postulante), și am încheiat anul cu 34 de cursanți. Frecvența în fiecare sâmbătă este fidelă și în timpul iernii, chiar dacă mulți cursanți vin de la Iași sau de la Bacău. Mereu au avut cursuri scrise și un ambient favorabil pentru studiu, având la dispoziție și o bibliotecă.

În septembrie se va continua cu anul al II-lea și se va începe cu un nou an I după programul și cu condițiile care se pot obține prin telefon sau prin scrisoare.

Scopul: însușirea și aprofundarea credinței catolice, pentru o trăire și o colaborare mai conștientă în cateheză și parohii.

Sediul: Casa de Reculegere - Traian, 5591-Săbăoani, Neamț.

Durata: trei ani, cursuri semestriale cu examene și o lucrare anuală

Ore: în fiecare sâmbătă cinci ore.

Prezența: obligatorie.

Atestat final: un atestat de absolvire din partea școlii și a episcopiei.

Contribuția: 100.000 lei pentru un an.

Înscrierile se fac la Casa de Reculegere Traian, comuna Săbăoani, jud. Neamț, tel. 033/735370; 033/735448; tel. cu cartela: 033/709169; e-mail: verbiti@csc.ro, sau prin scrisoare până la sfârșitul lunii august.

În pregătirea sinodului diecezan, dar mai ales pentru construirea unei societăți cu adevărat creștine, credem că această inițiativă a cursurilor de formare și aprofundare a credinței catolice constituie un dar pentru întreaga Biserică locală și societatea actuală română.

Pr. Gianfranco Maronese



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat