Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Alexandru Robu (Săbăoani). În scrisoarea dv. atingeți un subiect care a fost și este frecvent discutat: așa-numitul conflict dintre generații. Este adevărat că unii tineri nu sunt conștienți de faptul că persoanele în vârstă au acumulat într-o viață de om înțelepciunea și experiența care lor le lipsește și aveți dreptate când spuneți că mulți dintre cei în vârstă nu pot fi considerați modele pozitive pentru tineri. Acest dialog între generații ar putea fi reluat dacă noi toți, bătrâni sau tineri, am da dovadă de mai multă solidaritate creștină și ne-am trăi cu adevărat viața în Cristos. Atunci am înțelege fiecare cât de multă nevoie avem unii de alții și câtă nevoie este în lume de iubire și înțelegere. În acest sens aveți perfectă dreptate când scrieți: "În tot ceea ce facem noi nu trebuie să uităm de Dumnezeu, să avem conștiința curată și mai ales să avem în minte înțelepciunea că Dumnezeu știe nevoile și necazurile cu care ne confruntăm și intervenția sa va fi promptă și rapidă dacă și noi vom fi mai înțelegători față de necazurile altora".

* A. (Suceava). Scrisoarea dv., deși succintă și anonimă, cuprinde lucruri esențiale. Sfântul Augustin, atunci când spune "Iubește și fă ce vrei", arată că iubirea este indispensabilă în viața noastră. Noi, creștinii, fiind mărturisitori ai evangheliei, vestea cea bună, care este Isus Cristos, suntem în același timp și mărturisitori ai iubirii. Dumnezeu însuși este iubire. "Iubiți-vă unii pe alții așa cum eu v-am iubit" - ne cere Isus și noi trebuie să fim conștienți de această iubire divină care se revarsă asupra noastră cu atâta generozitate și să știm să dăruim fără limite, la rândul nostru, iubirea tuturor semenilor, îndeosebi celor care sunt lipsiți de ea.

* Adrian Vântur (Huși-Corni). Vă mulțumim pentru gândurile frumoase privind "realizările în plan editorial și spiritual" și pentru cele două poezii pe care ni le-ați trimis. Ele vor fi studiate pentru o eventuală publicare a lor în paginile revistei.

* Lucreția Enciu (Onești). Vă mulțumim pentru pagina trimisă. Vom studia dacă va putea fi publicată în almanahul din anul 2002.

* Mariana Sofronie (Roman). Am primit poezia pe care ne-ai trimis-o, dar, din păcate, nu poate fi publicată în paginile revistei din luna iulie, deoarece a ajuns cu întârziere. În plus, poemul trimis ar depăși cu mult spațiul redus acordat poeziei în revistă. Vom reda câteva versuri din ea, dorindu-i mamei tale, de ziua ei de naștere, numai bucurii, sănătate și haruri de la Dumnezeu.

"Acum sunt un mic copil / Pierdut printre alți rătăciți; / Mi-e dor să te regăsesc! / Port în mine sărutul tău de la plecare, / Și mă întorc ca fiul rătăcit, / Sperând, cu ochii la cer, îndurare.

* Virginia I. (Nicorești). "Din anul 1999 ne-a dat Dumnezeu un paroh bun, căruia îi place munca, în zece luni am construit o parohie frumoasă și avem preot în sat. Avem un preot care la sfintele Liturghii ne predică așa de frumos că atrage toată lumea din sat. (...) Am o mare bucurie în inima mea că sărbătorile Paștelui le-am petrecut cu lacrimi de bucurie, așa de frumos era".

V-am ascultat sfatul de a "vesti bucuria credincioșilor din Nicorești în toată lumea". Nu ne rămâne decât să ne bucurăm împreună cu dv. și să ne rugăm ca toți creștinii satului să participe la sfintele Liturghii cu aceeași dragoste și bucurie creștină cu care sperăm că participați dv.!

* S.C. (Bacău). Din scrisoarea dv. sperăm să putem publica luna viitoare pentru a-i invita pe cititori să găsească soluții. Până atunci vă dorim mai mult optimism și bucurie în Cristos.

* Monica Opriș (Craiova). "Noi trăim azi într-o criză autentică serioasă în Biserică. Simptomul covârșitor al acestei crize teribile este confuzia, în special în fața nenumăratelor schimbări ce au loc în ultimul timp. (...) La scară largă, noi și credința noastră suntem asaltați din toate părțile: televiziune, radio, ziare, cinema etc. Toate promovează "valorile necreștine", departe de punctul de vedere al lui Isus. (...) Ce se poate face? Pe scurt, creștinii înșiși sau părinții pot redresa problema. Pur și simplu instruindu-se pe ei și apoi pe copiii lor, prin procurarea de materiale religioase în casa lor. (...) Lecturile spirituale sunt o hrană spirituală necesară nu numai săptămânal, la biserică, ci chiar zilnic pentru a trăi ca popor creștin. Noi avem datoria să ne cunoaștem credința. Dacă nu o cunoaștem, nu o putem apăra. Deci, responsabilitatea este în noi".

Am redat o parte din traducerea pe care ne-ați trimis-o, pentru care vă mulțumim. Rândurile scrise exprimă adevăruri care trebuie luate în considerație de către orice creștin. În ceea ce privește publicațiile creștine, care pot fi surse de informație pentru creștini, noi le publicăm în fiecare an în Almanahul "Presa Bună". Cei interesați le pot găsi acolo.

* Manuela Blăjuță (Iași). "Mă consider o persoană foarte norocoasă: am niște părinți iubitori care au grijă de mine și de cei trei frați ai mei, am o soră care, deși e mult mai mică decât mine, mă înțelege și îmi ascultă confesiunile mai bine decât orice altă prietenă... sunt sănătoasă, am multe prietene, învăț la un liceu bun, nu mă confrunt cu probleme financiare mari și sunt convinsă că Dumnezeu mă iubește. Nu sunt întotdeauna atât de sigură de ceea ce am spus, dar întotdeauna găsesc sprijinul necesar pentru a mă ridica, pentru a-mi reveni. Citesc "Lumina creștinului" de mulți ani, poate nu chiar toate articolele, dar cel puțin unele dintre ele, cum ar fi: pentru copii, pentru tineri, pentru familii și poșta redacției; aștept întotdeauna cu nerăbdare apariția revistei. V-am scris în special pentru a vă ruga să-mi publicați adresa pentru a putea coresponda cu tineri din toată țara în vederea închegării de prietenii noi și adevărate. Aceasta nu înseamnă că nu am prieteni adevărați, însă în scris mă pot exprima mai ușor..., dorința mea fiind să-mi măresc cercul de prieteni cu tineri din toată țara. Vreau ca adresa să-mi fie publicată în luna mai, iunie sau iulie ca să le pot răspunde la toți fără să încetinesc ritmul de învățare pentru bacalaureat, dar sper să fac față și acum. Adresa mea este: Manuela Blăjuță, str. Prof. Paul, 8, bl. P10, sc. D, et. 1, ap. 6, 6600-Iași".

Felicitări pentru optimismul care te caracterizează și îndeosebi pentru faptul că te-ai implicat în viața Bisericii. Îți dorim succes la examene și cât mai mulți corespondenți!

* Maria Em. (Oituz). Ne surprinde că, deși sunteți conștientă de bunătatea și iubirea pe care Dumnezeu le revarsă peste noi, dv. nu vă puteți elibera "de ura și dușmănia care tot aceeași rămâne" - așa cum ne mărturisiți și în scrisoare. Încercați să nu-i mai judecați pe cei din jur și să vă faceți ordine în propria dv. viață. Referitor la "cele două păcate grave" pe care le-ați săvârșit și a căror gravitate vă apasă, este necesară o spovadă temeinică și o pocăință sinceră, pornită din inimă, însuflețită de dorința de a nu mai păcătui. Vă dorim ca Dumnezeu să vă dea haruri pe măsura luptelor pe care le duceți și să învingeți răul care vă macină sufletește.

* Petru Blaj (Săbăoani). "Îmi amintesc de anul de tristă amintire 1944, aveam 16 ani, acum am 73. Ne-au dus la săpat tranșee la Voluntărești, când am trecut podul peste Siret și după aceea am trecut la Șcheia, pe ambele părți ale drumului erau mii de cruci, căci acolo era cimitirul eroilor. Nu îmi amintesc, dar după câțiva ani am trecut pe acolo; spre marea mea mirare am văzut pe acele locuri pământ arabil. Iată ce au făcut comuniștii: i-au pedepsit și după ce au murit. Și, când mai auzi voci care spun că era bine pe timpul comuniștilor, îți vine să cazi jos... Îmi mai amintesc, când am plecat de acasă, mama a rămas cu patru frați și plângea, spunând: "Mi-au luat mâinile și picioarele", căci eu eram cel mai mare la părinți. De când am ieșit la pensie, frecventez biserica zilnic, particip în fiecare zi la sfânta Liturghie și mă bucur foarte mult când văd biserica plină. Pot să spun că dimineața și seara este sărbătoare, căci biserica este plină ca duminica...; văd foarte mulți copii, tineri...".

Constatările dv. în calitate de martor ocular al unor evenimente care au traversat istoria într-un regim fără Dumnezeu sunt juste. Faptul că astăzi, la dv. în sat, merg din ce în ce mai mulți oameni la biserică, de toate vârstele, dovedește că, în ciuda atâtor împotriviri, Cristos cel viu a biruit și biruie mereu acolo unde i se deschide poarta inimii.

* F.V. (Bacău). "Una din cele patru fete s-a căsătorit cu un băiat ortodox, care a mai fost încă o dată cununat în Biserica ortodoxă, a vrut să se dea la catolici, dar părintele nu i-a dat voie, spunând că nu se poate cununa religios a doua oară. (...) Vă întreb dacă are voie la sfânta Împărtășanie sau nu; ea are și un copilaș care a fost botezat tot la catolici, se roagă cu noi și sfântul Rozariu, dar mă gândesc că nici preoții ortodocși n-ar trebui să cunune de mai multe ori dacă este un păcat atât de mare".

Din ceea ce ne-ați scris rezultă că fiica dv. este liberă. În fața lui Dumnezeu soția băiatului este aceea cu care s-a cununat prima dată în Biserică. Starea prezentă a fiicei dv. face să nu se poată apropia de sfânta Împărtășanie. Vă redăm textul din Scriptură care a mai fost amintit cu ocazia tratării unor probleme asemănătoare: "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă... Oricine își lasă soția și ia alta în căsătorie, este adulter față de ea. Tot așa dacă femeia își lasă bărbatul și se mărită cu altul, este adulteră" (Mc 10,9.11-12).

* Ion Cozma (Mărgineni).

1. "Aș vrea să știu în ce lună a murit și a înviat Isus și de ce nu se respectă acele zile? (...) 2. Sfântul Anton de Padova s-a născut în anul 1195, iar între moartea lui Isus și moartea sfântului Anton de Padova sunt 770 de ani și atunci cum l-a ținut sfântul Anton pe Isus în brațe sub chip de prunc?, nu-s lămurit. (...) 3. De ce nu se mai respectă sărbătorile în afară de duminică în cursul anului, cum s-au respectat până în anul 1944. Creștinii catolicii au și acum frică de comunism pe când ortodocșii au respectat aceste sărbători și le respectă și astăzi. La ortodocși sărbătorile au cruce roșie, dar la catolici foarte multe au cruce neagră... 4. De ce nu se iau niște măsuri pe calea credinței pentru unii tineri care trăiesc în adulter ani de zile... să nu meargă părintele la sfințirea caselor, să-i îngroape ca pe câini, fără să participe părintele sau dascălul la înmormântare, nici la biserică să nu fie primiți, nici clopotul să nu le tragă, numai așa se îndreaptă credința. (...) 5. Sunt mulți tineri și oameni în vârstă care iau sfânta Împărtășanie fără să se spovedească... Am o propunere... preotul care spovedește să aibă un carnet și care se prezintă la spovadă, după ce a fost spovedit, să i se dea un bilet că este spovedit și la Împărtășanie să prezinte biletul și pe bilet să scrie numele și data și numele parohiei...".

La o parte din întrebările puse de dv. cu siguranță vă va răspunde mai pe larg părintele paroh în cadrul slujbelor sau catehezelor care au loc în parohie. Aici vom insista mai mult pe ultimele întrebări și propuneri. Nu credem că putem să-i aducem pe calea cea dreaptă pe cei rătăciți prin soluțiile propuse de dv. Trebuie mai curând să ne rugăm mai mult și să-i facem pe acești oameni conștienți că numai printr-o convertire interioară și o viață trăită în Cristos se pot bucura împreună cu el de împărăția cerurilor. Toți oamenii care s-au îndepărtat de Dumnezeu și de menirea pentru care au fost creați "după chipul și asemănarea" Creatorului, indiferent cărei religii îi aparțin, trăiesc în păcat. Dar "rădăcina păcatului este în inima omului, în voința lui liberă, după învățătura Domnului: "Căci din inimă vin gândurile rele, omorurile, adulterele, desfrânările, furturile, mărturiile mincinoase, hulirile - acestea sunt cele care îl fac pe om necurat" (Mt 15,19-20). Cu privire la sărbători, depinde ce înțelegem prin a sărbători. Dacă înțelegem a sta în cârciumă sau altele de genul acesta nu are rost să înroșim calendarul... În privința sfântului Anton de Padova este vorba, la fel ca și la alți sfinți, de o minune care s-a petrecut în viața lui, după mărturia celor din timpul sfântului; minunile depășesc timpul și spațiul. Data morții și învierii lui Isus e legată de calendarul iudaic, care e un calendar lunar, și nu solar cum e al nostru. Zilele se respectă întocmai: Paștele este sărbătorit întotdeauna în prima duminică, după lună plină, după echinocțiul de primăvară.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat