Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Să adorăm sfânta Ostie

Trupul și Sângele Domnului

Duminică, 17 iunie, Biserica Romano-Catolică din Iași a celebrat sărbătoarea Trupul și Sângele lui Cristos. Sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de episcopul Aurel Percă, a fost urmată de procesiunea cu preasfântul Sacrament. Isus prezent în sfânta Împărtășanie a fost purtat pe străzile orașului însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei. Băieții și fetițele care au primit prima sfântă Împărtășanie cu o duminică înainte au aruncat flori. Toți au participat la celebrarea de laudă și adorație a prezenței continue a lui Cristos sub speciile euharistice într-un act de profundă recunoștință și credință. Au fost prezente și autoritățile civile. Procesiunea de Joia Verde, cu 50 de ani în urmă, pornea de la catedrală pentru a ajunge la capela surorilor "Notre-Dame de Sion", unde se află acum Filarmonica. După 1989 traseul pentru procesiune a fost altul, având în vedere că acum clădirea Filarmonicii nu mai aparține Bisericii. Anul acesta Preasfințitul Aurel Percă a purtat monstranța cu Trupul Domnului. Împreună, însoțindu-l pe Cristos prezent în sacramentul Euharistiei, au fost prezenți preoții catedralei, ai celorlalte parohii din Iași, părinți profesori de la seminar și din diferite ordine călugărești din Iași.

Ca o suavă petală de trandafir, ca un fulg de nea, ca un strop de rouă, ca o lumină călăuzitoare, ca o rază de ozon și infinit mai mult este Ostia.

Grâul din care este modelată ostia este darul pământului. Pământul este polar opus cerului, dar este mereu unit cu cerul. Astfel, această pâine poate uni bolta inimii lui Dumnezeu cu adâncul trupului nostru efemer.

Culoarea albă, cea care cuprinde în ea toate culorile, este culoarea Sfântului Duh, care poate să resoarbă și să ardă toate impuritățile noastre. Consistența ei atât de subțire amintește de transparența cristalină a conștiinței eliberate de păcat și, de asemenea, ne exemplifică ușurința cu care o inimă se dăruiește altei inimi sub impulsul iubirii pure.

Sub formă de cerc, ea ne apropie de perfecțiune, pentru că cercul este forma cea mai apropiată de perfecțiune. El poate fi și cu raza finită și cu raza infinită. De asemenea, cercul este semnul unității indestructibile a Unicului multiplicat.

Preotul spune: "Iată cel care ia asupra sa păcatele lumii", iar noi privim uimiți spre Ostie. Mintea este depășită, nu poate cuprinde acest adevăr. Dar este momentul acceptării harului suprem al lui Dumnezeu, har care se poate revărsa doar atunci când mintea tace, este în suspans.

Ostia se dizolvă în ființa noastră primitoare. Ea nu mai este percepută cu simțurile noastre obișnuite. Așa este Dumnezeu. Are o natură imanentă, perceptibilă, dar și o natură transcendentă, care poate fi doar intuită.

Ce mai rămâne? Dorința sinceră de a ne topi și noi în oceanul fericirii divine, așa cum și Domnul nostru se topește în noi când savurăm fuziunea cu sfânta Ostie, ca pe un dulce sărut cu mirele nostru tainic.

Roza Cochior (București)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat