Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Preotul între "a fi" sau "a nu fi"

În lumea de azi, în care curentul utilitarismului stă la baza stratificării oamenilor în diverse pături sociale și din cauza căruia mulți sunt desconsiderați după ce au fost etichetați ca inutili, neproductivi etc., s-ar putea ridica unele voci care să întrebe: "La ce bun preoții?" Sunt ei acceptați și tolerați doar dintr-o obișnuință formată de-a lungul secolelor sau sunt ei cu adevărat necesari pentru viața noastră?

Răspunsul imediat este următorul: preoții există și sunt necesari pentru că Isus Cristos, marele preot, a instituit Preoția la Cina cea de Taină. Dar formularea aceasta pare a fi neconvingătoare pentru cei care-și pun întrebarea de mai sus, mai ales că și mai mulți se întreabă azi neîncrezători: "La ce bun Căsătoria?" când am putea trăi împreună - bărbat și femeie - fără un angajament serios în fața lui Dumnezeu și a societății. Văd că am ajuns la un punct de legătură, născut dintr-o întrebare, între cele două sacramente: Preoția și Căsătoria, ambele privite din punctul de vedere al relației omului cu Dumnezeu. Pentru că din altă perspectivă nu vom putea desluși niciodată, oricât ne-am strădui, sensul adânc al acestor realități din viața noastră.

Mai mult, vreau să propun cititorului o comparație: după cum scopul Căsătoriei este perpetuarea speciei umane pe pământ și orientarea ei către comuniunea veșnică cu Dumnezeu în patria cerească prin dragostea dintre soți, Preoția are ca menire perpetuarea speciei euharistice, a prezenței lui Isus Cristos în mijlocul lumii prin care devine posibilă tocmai parcurgerea acelui drum spre Dumnezeu al oamenilor angajați prin iubire în viața de căsătorie. Și dacă suntem conștienți că fără Isus Cristos - izvorul iubirii adevărate, unicul salvator al omenirii căzută în păcat - viața noastră ar fi lipsită de elementul esențial, mântuirea, atunci vom înțelege și necesitatea preotului. Pentru că opera răscumpărării noastre se realizează cu ajutorul preoților, prin glasul lor care proclamă evanghelia, îndrumă sufletele pe calea mântuirii și pronunță dezlegarea la scaunul de spovadă, prin mâinile lor care ne dau binecuvântarea, în care se întrupează Dumnezeu pe altar și prin care îl primim în sfânta Împărtășanie.

Remarcă sfântul Ioan Gură de Aur: "Omul care dă bani celor nevoiași sau omul care ajută în alt chip pe cei nedreptățiți, este și el cu ceva de folos celor din jurul lui, dar cu mult mai puțin decât preotul; deosebirea dintre unul și altul este tot atât de mare pe cât e deosebirea dintre suflet și trup".

Deci misiunea preotului e strâns legată de viața noastră prin acel "a fi" sau "a nu fi" fiecare din noi împreună cu Dumnezeu acum și pentru veșnicie. Pentru acest fapt să-i privim pe preoți dincolo de calitățile și defectele vieții lor personale, de la înălțimea rolului extraordinar pe care-l joacă în construirea destinului nostru veșnic și să substituim întrebarea de la început cu o rugăciune: o rugăciune pentru preoții noștri.

Ciprian Nesimuca (Botoșani)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat