Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sinodul diecezan -

Cine esti tu, Biserică din Moldova?

În urma dorinței exprimate de păstorul Diecezei de Iași, episcopul Petru Gherghel, de a convoca un sinod diecezan, am considerat că ar fi util să propunem o serie de cateheze în care să fie explicată natura, scopul și metodologia desfășurării unui sinod. În mod succint, acest lucru a fost deja făcut de către episcopul auxiliar de Iași, Mons. Aurel Percă, în numărul din martie al acestei reviste. Începând cu acest număr, vrem însă să intrăm mai adânc în acest argument și să prezentăm într-un mod mai detaliat fiecare aspect. Cu aceste cateheze, dorim, așadar, să-i ajutăm pe credincioși să intre în mod conștient și coresponsabil în sinod, adică să înțeleagă și să participe cu o credință adultă la lucrările sinodului. Prima cateheză intenționează să prezinte "subiectul" care celebrează sinodul, adică Biserica locală sau particulară care este în Moldova.

Isus, Domnul înviat, Mielul așezat la dreapta Tatălui, este fundamentul veșnic și viața Bisericii. El, Cuvântul întrupat și sacramentul originar al mântuirii, în timpul vieții sale pământești, a trăit în locuri precise și în circumstanțe irepetabile. Așa se întâmplă acum cu Biserica, peregrină în timp. Ea se înrădăcinează într-un teritoriu și trăiește într-o epocă precisă. Încă de la început, Biserica nu există decât în mod concret, ca Biserică a lui Dumnezeu care este în Ierusalim, Antiohia, Corint, Roma etc.

Istoria Bisericii continuă să fie marcată de acest cuvânt al lui Isus: "Voi însă veți primi puterea Duhului Sfânt care va coborî peste voi. Atunci îmi veți fi martori în Ierusalim, în toată Iudeea și Samaria și până la marginile pământului" (Fap 1,8). "După ce le-a vorbit, Domnul Isus s-a înălțat la cer și s-a așezat la dreapta lui Dumnezeu, iar ei au plecat și au predicat pretutindeni, în timp ce Domnul lucra cu ei și întărea cuvântul prin semnele care îi însoțeau" (Mc 16,20).

Și pentru noi, întâlnirea cu Biserica Domnului a avut loc într-o Biserică particulară. Aceasta trebuie înțeleasă ca "o comunitate de credincioși creștini în comuniune în credință și sacramente cu episcopul lor consacrat în succesiune apostolică. Aceste Biserici particulare sunt formate "după chipul Bisericii universale; în ele și din ele este constituită Biserica Catolică, una și unică" (LG 23)" (Catehismul Bisericii Catolice, nr. 833).

Pe lângă vestirea evangheliei, marile daruri ale Domnului care constituie Biserica sa peregrină într-un loc sunt episcopul și Euharistia celebrată de el. "Episcopul este și "împărțitorul harului cu care e înzestrată preoția supremă" (LG, 26), în mod deosebit în Euharistie, pe care o oferă el însuși sau se îngrijește să fie oferită de către preoți, colaboratorii săi. Căci Euharistia e centrul vieții Bisericii particulare. Episcopul și preoții sfințesc Biserica prin rugăciunea și munca lor, prin slujirea Cuvântului și a sacramentelor" (CBC, nr. 893).

În sfârșit, "Bisericile particulare sunt pe deplin catolice prin comuniunea cu una dintre ele: Biserica Romei "întâi-stătătoare în iubire". "Căci cu această Biserică, pentru originea ei deosebită, este necesar să se armonizeze întreaga Biserică, adică credincioșii de pretutindeni" (Irineu de Lyon)" (CCC, nr. 834).

O Biserică locală are o istorie a sa și își construiește zi de zi istoria sa. Factorul care o caracterizează cel mai mult este drumul ei pastoral, făcut din alegeri și obiective în care se exprimă fidelitatea ei față de Domnul în misiunea ei pe acest pământ și față de oamenii de pe acest pământ. Misiunea ei face prezentă unica misiune a Bisericii, care are trei dimensiuni: evanghelizarea, celebrarea misterelor mântuirii și mărturisirea iubirii Tatălui. Pentru a o desfășura în mod adecvat, se obișnuiește ca fiecare Biserică să elaboreze un plan pastoral, în funcție de situația particulară de timp și loc în care trăiește, propunându-l, apoi, tuturor realităților diecezane pentru o comună realizare.

Biserica locală se pregătește să intre în sinod. Pentru viața oricărei Biserici particulare, acesta este unul dintre momentele cele mai importante ale experienței pastorale. Este un timp de har deosebit. Un timp pentru a asculta cu mai multă atenție Cuvântul Domnului care ne interpelează; un timp pentru a ne ruga mai intens împreună; un timp pentru a ne converti împreună, astfel încât să dăm o mărturie mai clară pentru Domnul înviat în fața atâtora care, fără să o știe, o așteaptă de la noi.

Așa cum am spus, prima manifestare a Bisericii locale este celebrarea euharistică, prezidată de episcop, în catedrala sa. Pe locul al doilea vine tocmai celebrarea unui sinod. Acesta cere o participare cât mai largă posibilă, atât a preoților cât și a laicilor, și cere ca participarea să fie cu adevărat responsabilă, după darurile și bogăția fiecăruia.

Pr. dr. Ștefan Lupu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat