Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Slujitorul carității

Sfântul Alois Scrosoppi
(continuare din numărul trecut)

Duminică, 10 iunie, în Piața "Sfântul Petru", papa Ioan Paul al II-lea a canonizat cinci noi fericiți: Alois Scrosoppi (1804-1884), fondatorul Congregației Surorilor Providenței; Agostino Roscelli (1818-1902), preot și fondator al "Surorilor Imaculatei Concepțiuni"; Bernardo de Carleone (1605-1667), capucin terțiar; Tereza Eustochio Verzeri (1801-1852), fondatoarea "Fiicelor Sfintei Inimi a lui Isus"; Rebecca Pietra Ar-Rayes de Himalaya (1832-1914) din Ordinul Maronit al "Sfântului Anton".

B. În Seminarul din Udine

Întărit de aceste însușiri umane și spirituale, Alois Scrosoppi s-a înscris împreună cu fratele său Ioan Battista, în toamna anului 1817, la cursurile umanistice predate în Seminarul din Udine. Ca inteligență, Alois era mai puțin dotat decât fratele său Ioan Battista, dar printr-o muncă susținută a dobândit roade superioare inteligenței sale naturale. În ultimele două cursuri teologice a reușit "eminent" la toate materiile. Sârguința sa la studiu era calificată de superiori ca "maximă", iar comportarea în seminar a fost recunoscută drept "eminentă" în practicarea virtuților.

Pe scurt, în cei nouă ani de seminar, Alois Scrosoppi s-a remarcat printr-o aplecare constantă spre studiu și printr-o comportare exemplară. La el nu s-a observat nici umbră de criză vocațională. Harul, concentrarea purificatoare și studiul constant asociat voinței puternice de a-l urma pe Cristos pentru a deveni "o copie cât mai fidelă" a lui, l-au ferit de orice deviere de la drumul vocației primite de la bunul Dumnezeu.

Timpul care-i rămânea liber îl dedica rugăciunii făcute în mult iubita biserică "Sfânta Maria Magdalena" sau conversațiilor edificatoare întreținute cu călugării filipini. Înainte de a primi ordinele majore, rectorul acelei biserici atestă că el a fost asiduu în practicile oratoriului și că participase încă din copilărie la exercițiile de pietate ale acelei biserici, apropiindu-se cu fervoare de sfintele sacramente ale Penitenței și Euharistiei în toate sărbătorile de peste an.

Să nu uităm că pe atunci nu era încă permisă împărtășania cotidiană și că, în afara duminicilor, sărbătorile de poruncă și devoțiunile erau destul de numeroase, așa încât putem deduce că Alois se apropiase de sfânta Euharistie cel puțin de două ori pe săptămână. Fiind statornic în urmarea vocației, înainte de primirea diaconatului (22 septembrie 1826), cei care l-au examinat conform legilor în vigoare, l-au caracterizat astfel: "Optime in omnibus", foarte bun sub orice aspect.

Din punct de vedere practic era un fidel urmaș al tatălui său Dominic Scrosoppi: nu era ușor să găsești un tip mai corect și mai realist decât el. Avea picioarele adânc înfipte pe pământ, era nespus de practic și de destoinic în toate.

Împodobit, așadar, de virtuți și de calitățile umane necesare, Alois Scrosoppi a fost hirotonit preot la 31 martie 1827, în sâmbăta, numită pe atunci "Sitientes", în domul din Udine. Prima sfântă Liturghie a celebrat-o în Duminica Floriilor, în biserica "Sfânta Maria Magdalena". Alături, ca asistenți, erau frații săi, părintele Carlo Filaferro și Don Ioan Battista. Ne putem imagina bucuria care inunda inimile mamei Antonia și a tatălui Dominic Scrosoppi, prezenți la acest moment unic din viața unui nou preot. Părintele Alois își începea astfel ministerul său sacerdotal în semnul lui Isus cel răstignit.

Ca statură era puțin mai înalt de un metru și șaptezeci, avea o constituție slabă, dar robustă, cu obrajii trandafirii și pomeții reliefați ușor. În interior, în taina ființei sale, ardea o dorință vie de a deveni și de a trăi ca un preot sfânt, un preot simplu și luminos, dăruit cu totul "căpitanului său, Cristos", spre slujirea Tatălui ceresc și a fraților săi de pe pământ, mai ales a celor umili, săraci și suferinți.

Pr. Eduard Ferenț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat