Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Voturi perpetue

Joi, 31 mai, în sărbătoarea Vizitei Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa Elisabeta, un număr de 26 de surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au făcut profesiunea perpetuă în cadrul sfintei Liturghii pontificale din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, PS Anton Coșa și aproape 80 de preoți. Surorile care au făcut profesiunea perpetuă sunt: sr. Lenuța Băcăoanu și sr. Tereza Ghiuzan (Adjudeni); sr. Olina Gherghel (Bârgăuani); sr. Genoveva Farcaș (Focuri); sr. Margareta Lazăr și sr. Ana Mihoc (Frumoasa); sr. Margareta Acatrinei și sr. Iozefina Pișta (Galbeni); sr. Mihaela Mărăndescu (Huși); sr. Clara Bogdănel, sr. Monica Toma, sr. Cristina și sr. Veronica Ferenț (Luizi-Călugăra); sr. Veronica Albert (Pildești); sr. Silvia Bortoș (Pustiana); sr. Mariana Vernica (Prăjești); sr. Maria Frâncu, sr. Cecilia Imbrea și sr. Liliana Ilincă (Săbăoani); sr. Maria Imbrea (Tuta); sr. Ana Ciuraru, sr. Ana Patrașc, sr. Angela Ciuraru, sr. Gabriela și sr. Lucica Grosu (Valea Seacă); sr. Dionisia Șandru (Vizantea).

Mirese ale lui Cristos

"Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele ce mi l-a făcut?" (Ps 115,12)

A trăi în sfințenie și a te dărui total și dezinteresat lui Cristos, mirele etern, într-o lume frământată de ură, războaie, foamete, boli, analfabetism, ignoranță și indiferență în fața problemelor grave cu care se confruntă omenirea, poate fi o cale de urmat pentru fiecare creștin la acest început de secol și mileniu. Dar câți dintre noi suntem aleși să urmăm cu adevărat o asemenea cale?

Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot, se numără, desigur, printre cei aleși. Alături de episcopi, preoți, de persoanele consacrate din alte ordine, congregații și institute de viață consacrată, dar și de laici, ele fac parte dintre secerătorii încă atât de puțini în lumea de astăzi, care răspund fără ezitare chemării lui Cristos de a-l urma și de a răspândi vestea cea bună, pacea și iubirea lui Isus, care au la temelia lor suprema jertfă.

A urma o asemenea cale într-o lume care încă mai este ostilă lui Dumnezeu, înseamnă a duce o luptă acerbă cu ignoranța, ironia, egoismul și scepticismul celor din jur și chiar cu propriile slăbiciuni. Dar în această aprigă luptă ele sunt mereu călăuzite de lumina lui Cristos. El este făclia care le luminează drumul în întunericul dens al acestei lumi și atât timp cât se vor lăsa călăuzite de această lumină, vor învinge.

Pentru mulți dintre noi, care avem privilegiul de a trăi în preajma lor, de a ne bucura de dragostea, înțelepciunea și mai ales de bunătatea lor, ele sunt adevărate prietene și surori întru Cristos. Noi, creștinii, le numim călugărițe, surori, măicuțe, persoane consacrate, dar ele sunt și rămân miresele lui Cristos.

Gestul lor de renunțare și de dăruire totală în slujirea lui Cristos poate fi considerat o replică dată tânărului bogat din Evanghelie, dar și o "provocare" benefică pentru fiecare dintre noi: aceea de a ne trăi propria viață în sfințenie, devenind noi înșine lucrători în via Domnului și adevărați mărturisitori ai cuvântului lui Dumnezeu pe care preoții îl predică la sfânta Liturghie.

Mariana Ghergu

* * *

Semnificația evenimentului

- Această zi a fost pentru mine punctul culminant. Îi mulțumesc lui Dumnezeu și sfintei Fecioare Maria pentru toate harurile primite și vreau cu ajutorul Domnului să fiu fidelă celor făgăduite astăzi. (Sr. Angela Ciuraru)

- A fost și va rămâne cea mai frumoasă zi din viața mea. Bucuria care mi-a inundat sufletul aș vrea să rămână prezentă mereu în viața mea, pentru a-l sluji pe Cristos și Biserica sa cu mai multă generozitate. (Sr. Mariana Vernica)

- Simt că sunt împlinită: eu sunt mireasa lui Cristos și Cristos este mirele meu pentru totdeauna. (Sr. Mihaela Mărăndescu)

- Cuvintele psalmistului m-au făcut și pe mine să mă întreb încă din adolescență: "Ce-i voi da în schimb Domnului pentru tot binele ce mi l-a făcut?" (Ps 115,12). Iată că astăzi i-am oferit Domnului da-ul meu definitiv și cred din toată ființa că harul divin va lucra în mine și mă va modela după evanghelia lui Cristos. (Sr. Lenuța Băcăoanu)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat