Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințiri de preoți

Vineri, 29 iunie, în solemnitatea Sfinților Petru și Paul, a avut loc la Seminarul Franciscan din Roman hirotonirea întru preoție a 26 de diaconi de la Institutul Teologic din Iași și de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Gherghel. La Liturghia de la ora 11.00 au mai participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Anton Coșa, administrator apostolic în Republica Moldova, ÎPS Dino de Antoni, arhiepiscop de Gorizia (Italia), ÎPS Bommarco Antonio Vitale, arhiepiscop emerit de Gorizia, părintele Ioan Ciuraru, provincialul Fraților Minori Conventuali, pr. Alois Bulai, rectorul Institutului Teologic din Iași, profesori de la institutele teologice din Iași și Roman, preoți din țară și străinătate. Cei 26 de candidați au absolvit șase ani ai Institutului Teologic din Iași, ai Institutului Franciscan din Roman sau ai altor institute din străinătate (Lublin, Gorizia, Padova, Roma etc.).

În ziua de 30 iunie, în biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău a avut loc la ora 16.30 sfânta Liturghie pontificală solemnă unde, prin impunerea mâinilor, Preasfințitul Petru Gherghel a conferit sacramentul preoției diaconului Venceslau Grosu din Congregația "Părinții Salezieni".

Candidații la preoție au făcut o săptămână de exerciții spirituale ca pregătire pentru hirotonire, cei mai mulți sub îndrumarea pr. Petru Beșleagă la Mănăstirea "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni, iar ceilalți în cadrul ordinelor religioase din care provin.

Noi apostoli în Via Domnului

Anul acesta, primul din noul secol și din noul mileniu, 27 de preoți (șase pentru Arhidieceza de București, 13 pentru Dieceza de Iași, șapte pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, unul pentru Congregația "Părinții Salezieni") vor începe să lucreze în via Domnului. Ei au spus "da" la chemarea lui Dumnezeu, răspunzând: "Iată vin, Doamne, ca să fac voința ta".

Vineri, 29 iunie, de dimineață, curtea Seminarului Franciscan din Roman a început să se umple de oameni sosiți din diferite părți ale țării, majoritatea din Moldova. Cu flori, unii în costume naționale, au venit să participe la Liturghia de hirotonire a celor 26 de diaconi.

După evanghelia, care a fost proclamată de unul dintre diaconi, cei 26 au fost invitați să se apropie de altar. Au răspuns prezent la auzirea numelui și au făcut un pas în față.

După ce episcopii au primit din partea lor promisiunea de ascultare și respect, diaconii au fost hirotoniți preoți.

La finalul Liturghiei unul dintre ei a mulțumit lui Dumnezeu pentru acest moment. A mulțumit, de asemenea, episcopilor prezenți, profesorilor, părinților și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării.

După sfânta Liturghie: emoții, felicitări și flori; cereri de binecuvântare și lacrimi, îndeosebi ale mamelor preoților nou sfințiți: câte renunțări, jertfe și rugăciuni nu au făcut ele pentru ca să-l vadă pe fiul lor la altar?

Pe 1 iulie și apoi pe 8 iulie preoții care au stat în centrul atenției vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale. O sărbătoare și o bucurie deosebită pentru toți. Noi apostoli au pășit în via Domnului.

În ziua sfințirii lor, cea mai bună urare sunt cuvintele Sfântului Părinte adresate comunității Colegiului Pontifical Filipinez, cu ocazia celei de-a 40 aniversări de la fondare (2 iunie 2001): "Vă invit, dragi preoți, să dezvoltați o profundă și autentică spiritualitate euharistică și să vă lăsați formați după modelul lui Cristos, bunul păstor, care-și dă viața pentru oile sale (cf. In 10,11). Învățați să iubiți sacramentul Pocăinței în așa fel încât, în calitate de confesori, să puteți să faceți cunoscut credincioșilor inima îndurătoare a lui Dumnezeu care ne reconciliază cu sine. Fiți oameni ai rugăciunii, ai carității, zeloși. Și studiul este o dimensiune esențială a vieții preotului. Astfel, preotul participă la misiunea profetică a lui Cristos și este chemat să descopere altora, în Isus Cristos, chipul autentic al lui Dumnezeu, și deci chipul autentic al omului. Cu ajutorul angajării voastre în studiu veți fi pregătiți să desfășurați ministerul cuvântului, proclamând misterul mântuirii clar și fără ambiguități, distingându-l de simplele opinii umane".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat