Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Fidelitate

Poate fi vorba de așa ceva când toate sunt atât de nestatornice? Fidelitatea nu este oare un anacronism?

Fără îndoială, atotputernicul Creator știe ce a creat. Știe cât de puțin ascultător a fost primul cuplu din istoria omenirii, că urmașii lui Adam și Eva sunt fii și fiice ale neascultării. Cu toate acestea, Tatăl ceresc nu încetează de a-i chema "la ordin". Și-a ales dintre oameni un popor, în perspectiva reabilitării tuturor, pe Abraham și pe aceia care într-însul vor fi binecuvântați. Cu toți aceștia încheie legământ de fidelitate. Din partea Creatorului, fidelitatea este neîndoielnică; din partea creaturii, ea este șovăielnică.

Iosua, urmașul lui Moise la conducerea poporului evreu spre țara Canaanului, înainte de a muri, știind de antecedentele infidelității poporului, îl provoacă insistent, zicând: "Dacă veți părăsi pe Domnul și veți sluji la dumnezei străini, el va aduce asupra voastră răul și vă va stârpi, după ce v-a făcut bine". Iar poporul a răspuns: "Domnului Dumnezeului nostru vom sluji și glasul lui vom asculta!" (Ios 24,20.24). La fidelitate îl îndeamnă cu "limbă de moarte" și David pe fiul său Solomon: "Fii tare! Să păzești legământul Domnului Dumnezeului tău, umblând pe căile lui și păzind legile lui... și așezămintele lui... pentru ca să-ți fie bine cunoscut tot ce vei face, oriunde și oriîncotro te vei întoarce" (1Rg 2,2b-3).

Pentru creștini "cuvântul de onoare" dat față de Dumnezeu este în strânsă legătură cu vocația pecetluită prin Botez. În fiecare an, în Sâmbăta Mare, reînnoim jurământul de fidelitate față de Dumnezeu, unic în ființă și întreit în persoane, față de Biserică și față de rostul nostru. În toate duminicile și solemnitățile liturgice, rostind Crezul, reîmprospătăm angajarea creștină, în ciuda hărțuielilor la care suntem supuși mereu. Semnul crucii cu care ne însemnăm, cruciulițele purtate la gât, crucile plantate la răspântiile de drumuri, luminata cruce de pe Caraiman ori de pe alte vârfuri, toate sunt indicatoare sfinte, memorizatoare de fidelitate creștină. Cuvântul Domnului, Duhul reconcilierii, Isus euharistic, Rozariul Mariei și toate practicile de pietate la îndemâna oricui, sunt tot atâtea suporturi ale aceleiași fidelități. "Fă-mă, Doamne, logic și coerent cu mine însumi!", spunea Ernest Psichary, pentru că voia, cu orice preț, să fie credincios cuvântului dat Cuvântului întrupat. Fidelitate înseamnă sfințenie, armonie, pace cu Dumnezeu, cu sine și cu semenii. Este identitatea care ne introduce în fericirea fără apus.

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat