Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente interne

Profesiune religioasă
Duminică, 13 mai, în capela Mănăstirii "Surorile Providenței" din Iași a avut loc prima profesiune religioasă a două novice: sr. Mihaela Mihăluț (Gherăești) și sr. Magdalena Chelsău (Iași).

Adunare generală
Marți, 24 aprilie, s-a desfășurat la Cluj-Napoca Adunarea generală ordinară a Conferinței Superiorilor Majori ai Institutelor călugărești și ai Societăților de Viață Apostolică din România. La lucrările întrunirii au participat Excelența sa Jean Claude Périsset, nunțiu apostolic al Sfântului Scaun în România și PS Mons. Florentin Crihălmeanu, episcop auxiliar de Cluj-Gherla și responsabil cu viața consacrată din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România. Au fost dezbătute aspecte legate de pastorala vocațională și formarea pentru viața consacrată și preoție, precum și îmbunătățirile necesare pentru elaborarea proiectului noii Legi a cultelor. S-a propus organizarea unui seminar pe țară în perioada 12-13 octombrie 2001 la centrul de reculegere al Misionarilor Verbiți de la Traian, având ca temă principală "Rolul institutelor de viață consacrată în pastorala vocațională în slujba Bisericii".

Primul Pas
Vineri, 1 iunie, între orele 16.00 și 18.00, Asociația "Primul Pas" va desfășura un marș de tăcere ca mesaj de protest și atenționare cu privire la situația avorturilor din România și statutul copilului nenăscut. Participanții se vor aduna în Piața Palatului unde se va rosti rugăciunea Tatăl nostru, apoi se vor deplasa până în Piața Națiunilor din fața Universității de Medicină și Farmacie. Aici vor rosti rugăciuni reprezentanții Bisericii Catolice, Bisericii Ortodoxe și ai Alianței Evanghelice. Scopul acestei manifestări îl constituie reafirmarea valorilor creștine referitoare la sacralitatea vieții.

Vizite
În zilele de 11-13 mai Seminarul Teologic și Episcopia Catolică din Iași au avut ca oaspeți o delegație de preoți profesori romano-catolici în frunte cu pr. rector Peter Jäger din Alba-Iulia. În perioada 18-19 mai oaspeți au fost o delegație de studenți din anul terminal de la Institutul Greco-Catolic din Cluj însoțiți de Preasfințitul Florentin Crihălmeanu și pr. prefect Felician Biriș. Delegațiile au avut ca scop schimbul de experiență, comuniune doctrinală și disciplinară, analiza situației trecute și prezente și perspective de viitor. Printre perspective s-au luat în discuție posibilități de colaborare mai apropiate, schimburi de cursuri și reviste, posibilitatea colaborării prin invitarea profesorilor de la un institut la altul pentru cursuri intensive sau semestriale.

Sfințiri de preoți
- În ziua de 29 aprilie a avut loc în biserica "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Mărgineni sfințirea întru preoție a diaconului Daniel Blaj, membru al Congregației "Frații Augustinieni Asumpționiști". S-a născut la 8 iunie 1973 la Buruienești și a intrat în congregația amintită în anul 1993. După doi ani a depus primele voturi, după care a fost trimis în Franța pentru formare și continuarea studiilor teologice.
- În ziua de 29 iunie va avea loc la Seminarul Franciscan din Roman hirotonirea întru preoție a mai multor diaconi de la Institutul Teologic din Iași și de la Institutul Teologic Franciscan din Roman. Candidații la preoție vor face o săptămână de exerciții spirituale cu pr. Petru Beșleagă.
- În ziua de 30 iunie, în biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău va avea loc la ora 16.30 sfânta Liturghie pontificală solemnă unde, prin impunerea mâinilor, Preasfințitul Petru Gherghel va conferi sacramentul preoției diaconului Venceslau Grosu din Congregația "Părinții Salezieni". După sfânta Liturghie de hirotonire va avea loc sfințirea casei Părinților Salezieni și a centrului recreativ-cultural pentru tineret "Don Bosco" din Bacău.

Concurs de admitere la Institutul Teologic Franciscan din Roman
Înscrierea: 27 august - 7 septembrie; susținerea interviului: 10 septembrie; susținerea probelor: 11-13 septembrie; afișarea rezultatelor: 14 septembrie. Materii de examen: interviu (oral); catehism și religie (scris); limba și literatura română (scris); limba italiană (scris). Bibliografie: manualele cerute la examenul de bacalaureat pentru proba de limba și literatura română; Catehismul Bisericii Catolice; Mica Biblie (Istoria sacră); manual de limba italiană. Informații: Str. Ștefan cel Mare 268/B, Roman, 5550, NT, tel.: 033/741918, int. 120; 107; fax: 033/741453, int. 223; e-mail: biosif@hs. ro (decanat); secretar@gavis.ro (secretariat).

Seminarul Liceal Franciscan Roman
Admiterea în Seminar se face pe baza probei de specialitate, a mediei claselor V-VIII și a mediei de la capacitate. Vor fi 3 clase de-a IX-a (75 locuri): 7-10 iulie - înscrierea candidaților în vederea susținerii probelor de specialitate; 11-13 iulie - susținerea probelor de specialitate; 14 iulie - afișarea rezultatelor la probele de specialitate; 15-26 iulie - desfășurarea înscrierii candidaților în Seminar: etapa I: 15-18 iulie; etapa a II-a: 20-22 iulie; etapa a III-a: 24-26 iulie. Cei care au absolvit probele de specialitate sunt deja înscriși. Probele de specialitate: Catehismul mic; Mica Biblie (cele mai importante evenimente din Vechiul și Noul Testament); proba de aptitudini muzicale. Informații: la parohii sau la adresa de mai sus.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat