Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri -

Evenimente externe

Liturghie de mulțumire
Papa Ioan Paul al II-lea a sărbătorit duminică, 13 mai, 20 de ani de când a scăpat din atentatul terorist care a avut loc în Piața "Sfântul Petru" din Roma. Sărbătorirea a fost marcată de o Liturghie de mulțumire și de hirotonirea a 34 de preoți. În după-amiaza zilei de 13 mai 1981, turcul Mehmet Ali Agca l-a împușcat și l-a nimerit pe Sfântul Părinte, care se afla atunci într-o mașină neacoperită. Ziua atacului a coincis cu sărbătoarea Apariției Sfintei Fecioare Maria la Fatima.

Un preot arestat
Aproximativ 600 de polițiști au înconjurat și atacat în ziua de 17 mai o biserică parohială pentru a-l aresta pe pr. Thaddeus Nguyen Van Ly, un bine cunoscut militant pentru libertatea religioasă în Vietnam. Unii dintre credincioșii parohiei An Truyen, veniți pentru Liturghie, au fost bătuți și amenințați de poliție atunci când au încercat să îl apere pe preotul salezian. În luna februarie a acestui an, pr. Nguyen a cerut Statelor Unite să întârzie ratificarea înțelegerii bilaterale datorită gravelor violări ale drepturilor omului din Vietnam. După această cerere, conducerea provinciei i-a interzis să părăsească localitatea. Ulterior, guvernul i-a interzis desfășurarea oricărei activități religioase. Pr. Nguyen a făcut 10 ani de închisoare, iar de la eliberarea lui din 1992 a fost permanent ținut sub observație de către poliție.

Trei salezieni uciși
Doi preoți și un seminarist au fost împușcați mortal de către grupuri armate într-un oraș din nord-estul Indiei. În ziua de 15 mai, ucigașii au intrat în noviciatul salezian din Imphal și l-au ucis pe maestrul de novici, pr. Raphael Paliakara, și apoi pe pr. Andreas Kindo și fr. Shinu Joseph. Pr. Thomas Mulayinkal, provincialul salezienilor, a declarat că asupra regiunii domnește de mai mult timp un spirit de teroare. În luna decembrie, anul trecut, un preot a fost de asemenea împușcat mortal, iar în februarie un altul a scăpat dintr-un incident asemănător. După aceste incidente, pr. Mulayinkal a închis școlile pentru o lună și a chemat călugării la centru.

Proiect de sprijinire
O dieceză italiană a lansat un proiect de sprijinire a procesului de renaștere a catolicismului în Republica Moldova, stat desprins din fosta Uniune Sovietică, măcinat acum de crimă și corupție. Moldova, țară situată între Ucraina și România, are cinci milioane de locuitori, care duc o lipsă acută de evanghelizare. Arhiepiscopul Cosmo Francesco Ruppi de Lecce a luat inițiativa "de a asista Biserica soră din Moldova, care a ieșit din catacombe cu câțiva ani în urmă și care se confruntă acum cu două provocări: formarea laicilor și reintegrarea socială a fostelor prostituate făcute sclave în Italia și în Europa întreagă". Episcopul Anton Coșa, în vârstă de 39 de ani, administratorul apostolic al Bisericii din Moldova, a declarat într-un raport că "în prezent, Biserica Catolică din Moldova are 15 preoți, 25 de călugărițe și 15 seminariști. (...) Este nevoie de locuri de întâlnire. Lipsesc chiar și evangheliarele și catehismele", a mai spus el. De asemenea, Biserica "nu are resursele necesare pentru a-i ajuta pe cei săraci".

Acțiunea Catolică
Congresul Național de patru zile al Acțiunii Catolice, care s-a încheiat la Roma duminică, 29 aprilie, s-a desfășurat ca pregătire pentru Adunarea Națională din luna aprilie 2002, care va implica 8.000 de parohii. Cu 500.000 de membri, Acțiunea Catolică este cea mai mare mișcare de laici din Italia. Episcopul Giuseppe Betori, secretar general al Conferinței Episcopilor Italieni, le-a cerut membrilor Acțiunii Catolice să rămână "fermi în credință într-un timp de schimbări". El a spus că este important ca laicii "să fie capabili să vorbească despre evanghelie și să poată dialoga cu lumea de astăzi". Adunarea Națională de anul următor se va concentra pe teme incluzând formarea, parohia și dieceza, orașul, pacea, solidaritatea, educația și asociațiile. Grupuri alcătuite la nivel parohial și diecezan vor studia temele înainte de Adunarea Națională.

Operele Misionare
Summitul mondial al Operelor Misionare Pontificale a început joi, 3 mai și a evaluat deceniul de la publicarea enciclicei misionare "Redemptoris missio". Participanții includ 114 directori naționali ai instituțiilor care îi sprijină pe misionari financiar și moral. Întâlnirea s-a deschis cu o sesiune pastorală, care s-a desfășurat de joi până sâmbătă. Summitul a fost inaugurat de către cardinalul Jozef Tomko, fostul prefect al Congregației Vaticanului pentru Evanghelizarea Popoarelor. Adunarea Generală a avut loc între 7-11 mai. Din România a participat Mons. Petru Mareș.

Aniversări
-
Papa Ioan Paul al II-lea a trimis un mesaj Bisericii Catolice din Ungaria prin care salută a 1000-a aniversare a încreștinării acestei țări. Mesajul papei, adresat cardinalului Ladislao Paskai de Esztergrom-Budapesta, a fost semnat pe 10 aprilie și făcut public în ziua de 27 aprilie. În mesajul său, Sfântul Părinte amintește de papa Silvestru al II-lea care, prin încoronarea sfântului Ștefan ca rege al Ungariei, a recunoscut efectiv formarea acestei țări. Sfântul Părinte a adresat un apel maghiarilor de astăzi să fie credincioși moștenirii lor spirituale. Aproape două treimi dintre maghiari sunt catolici, iar calvinii și luteranii formează împreună a doua mare grupare religioasă din cadrul populației.
- Biserica Catolică din Rusia a aniversat un deceniu de viață nouă. Papa Ioan Paul al II-lea l-a trimis pe arhiepiscopul Jean Louis Tauran, secretar pentru relațiile externe ale Vaticanului, ca reprezentant special al său la celebrările care s-au desfășurat cu această ocazie în perioada 25-27 mai. Pe 26 mai, arhiepiscopul Tauran a prezidat Liturghia în catedrala catolică din Moscova, închinată Imaculatei Concepțiuni, pentru a comemora a zecea aniversare a numirii arhiepiscopului Tadeusz Kondrusiewicz ca administrator apostolic al latinilor din Rusia nord-europeană.

Martirii ucraineni
În timpul vizitei pe care o va face în Ucraina în luna iunie, papa Ioan Paul al II-lea va beatifica peste 20 de martiri din această țară. Grupul - creștini "care au dat mărturie eroică despre fidelitatea lor față de Cristos și suveranul pontif, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial și în anii care au urmat, când Biserica și ierarhia ucraineană erau persecutate de către regimul comunist - îi include pe exarhul apostolic de Volyn și Pidlyashia, Mykola Charnetsky, și pe cei 25 de martiri însoțitori: șapte episcopi, 14 preoți diecezani și călugări, trei călugărițe, și un laic, tată de familie. La acești martiri trebuie adăugat și tânărul episcop rutean Theodore Romzsa, de rit bizantin, administrator apostolic de Mukacevo, Ucraina.

Arestări în China
Un episcop, cinci preoți și peste 20 de laici, toți catolici chinezi, au fost arestați în timpul Săptămânii Mari de către autoritățile comuniste, a informat în ziua de 23 aprilie, Fundația "Cardinal Kung". Conform acestei fundații, episcopul de 79 de ani, Shi Enxiang de Yixian, din provincia Hebei, a fost arestat la Beijing chiar în Vinerea Mare și sechestrat într-un loc necunoscut. Episcopul Shi a petrecut deja aproape 30 de ani în închisoare pentru că a refuzat să recunoască controlul autorităților comuniste asupra practicării religiei, ultima perioadă de detenție, de trei ani, încheindu-se în 1993. Autoritățile au mai încercat să îl aresteze în 1996, dar au eșuat, episcopul reușind să se ascundă.

Simpozion
Sâmbătă, 12 mai, la Centrul Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" din Sfântul Gheorghe, județul Covasna, a avut loc simpozionul "Relațiile interetnice și integrarea europeană" organizat de către Centrul European de Studii Covasna - Harghita. Manifestarea dedicată Zilei Europei și-a propus să dezbată problematica relațiilor interetnice din România în perspectiva procesului de integrare europeană. Au fost invitați la acest simpozion cercetători și specialiști din țară și străinătate. Din partea Episcopiei de Iași a fost delegat să participe prof. Anton Coșa.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat