Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Cale de iubire și slujire

Comunitatea Emanuel

"Fecioara va zămisli și va naște un fiu căruia i se va da numele Emanuel, care înseamnă Dumnezeu cu noi" (Mt 1,23). Comunitatea "Emanuel" este o asociație de credincioși din toate stările de viață care se angajează la o viață în același timp contemplativă și apostolică în sânul Bisericii Catolice.

Membrii Comunității "Emanuel" sunt persoane catolice, botezate și miruite, din toate stările de viață (persoane laice, căsătorite sau celibatare, diaconi permanenți, preoți, diaconi, seminariști, persoane angajate în celibat pentru împărăție). Diversitatea stărilor de viață este un har și o particularitate a Comunității "Emanuel", o bucurie în a recunoaște împreună - laici, preoți, persoane consacrate - aceeași chemare de a-l anunța lumii pe Cristos.

Comunitatea a luat naștere în Franța în 1976, pornind de la un grup de rugăciune al reînnoirii carismatice catolice. Fondatorul comunității, Pierre Goursat, un critic de cinema, începe, ascultând glasul Duhului Sfânt, un grup de rugăciune (un loc unde fiecare poate experimenta iubirea milostivă a lui Dumnezeu) care a luat o amploare ce a depășit orice așteptare și imaginație umană. Persoane din toate domeniile vieții sociale și religioase - medici, bancheri, preoți, seminariști, economiști, șomeri, săraci, bolnavi, tineri, bătrâni - au simțit că Dumnezeu îi chema la a face o experiență a milostivirii sale și, apoi, la a-l anunța lumii întregi. Ei au recunoscut o chemare comună de a trăi și a vesti celorlalți că Dumnezeu este cu noi (Emanuel) în cele mai mici amănunte ale vieții.

În România

În România, Comunitatea "Emanuel" a luat naștere în 1992, după acceptul dat de către ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București. Acum, comunitatea numără 36 de membri, printre care trei preoți; mai sunt persoane căsătorite și celibatare, în special tineri.

Adorarea sfântului Sacrament, în tăcere, este sursa oricărei acțiuni de evanghelizare și compasiune, membrii Comunității "Emanuel" recunoscând adorația ca sursă a oricărei acțiuni creștine.

În fiecare joi, seara, în Parohia "Sfânta Cruce", membrii comunității animă un grup de rugăciune, un loc unde se poate experimenta iubirea lui Dumnezeu pe care o arăta tuturor într-un mod personal, prin laude, învățături, adorație, grupuri de împărtășire, alte activități inspirate de Duhul Sfânt.

De asemenea, Comunitatea "Emanuel" animă Școala de formare și evanghelizare care este în al doilea an și care propune tinerilor o formare spirituală și socială pentru a se implica în Biserică și societate. Anul acesta, 14 tineri se întâlnesc în fiecare vineri seara, pentru 4 ore de cursuri, animând și mici misiuni de evanghelizare.

Membrii comunității împreună cu alte persoane dornice de a-l anunța pe Cristos evanghelizează în stradă. În centrul Bucureștiului, în fața Parohiei Bărăția, ei cântă și îl laudă pe Dumnezeu. Multe persoane se opresc și intră în Biserică, unde este expus sfântul Sacrament și sunt prezenți oameni care îl adoră pe Cristos. O echipă de primire îi întâmpină pe cei ce intră, îi îndrumă către Cristos prezent în sfântul Sacrament, se roagă împreună sau pur și simplu stau de vorbă despre Dumnezeu. Multe persoane au avut parte de convertiri datorită acestei acțiuni simple, dar aflată sub privirea și inspirația lui Dumnezeu.

Fiind în slujba Bisericii, Comunitatea "Emanuel" animă și o misiune parohială, adică împreună cu enoriașii practicanți ai parohiei, timp de o săptămână se fac vizite la toți enoriașii acasă, sunt invitați la Biserică. În această săptămână este invitat un părinte predicator la fiecare Liturghie de seară, sunt ocazii speciale de Spovadă, Împărtășanie, se organizează privegheri de rugăciune, laudele zilnice, totul cu scopul de a anima viața parohială pe viitor și de a-i ajuta pe enoriașii practicanți să îi implice în viața parohială și pe cei ce nu vin la Biserică.

Alte acțiuni ale comunității sunt animarea unei ore de adorație o dată pe săptămână, acțiuni de compasiune (vizite la săraci, bolnavi, bătrâni) și misiuni diverse, în funcție de nevoile Bisericii locale.

Comunitatea "Emanuel" nu face decât să răspundă cerințelor actuale ale Bisericii și dorinței permanente a lui Cristos de a avea apostoli "peste tot în lume" care să anunțe tuturor că Dumnezeu este cu noi în viața de zi cu zi.

Consiliul Pontifical pentru Laici, după ce a supus aprobării și a primit acordul Sanctității sale papa Ioan Paul al II-lea, a aprobat definitiv Statutele Comunității "Emanuel", recunoscând în aceasta o cale de iubire și slujire a Bisericii.

Andreea Grigore



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat