Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Mișcarea Scout

În perioada 17-22 aprilie au avut loc la Iași exerciții spirituale pentru capii grupului Scout. Cu alte cuvinte pentru cei ce coordonează activitățile și formarea scoutiștilor în toate centrele diecezei noastre, unde există astfel de grupuri: Bacău, Piatra Neamț, Hălăucești, Nicolae Bălcescu, Focșani, Bălțați, Pildești, Iași etc.

Ne-am rugat împreună

Ne-am întâlnit în casa iezuiților din Copou peste treizeci de capi dornici de a răspunde chemării lui Dumnezeu și fondatorului mișcării Scout: lordul englez Robert Baden Powell. Acesta îi îndemna pe scoutiștii săi să cultive cât mai bine acea latură a omului în care el își găsește pacea, liniștea și fericirea, adică latura spirituală.

Chiar dacă noi capii ne întâlnim o dată pe lună la lucrările consiliului regional, de această dată, bucuria revederii a fost și mai mare. Ne ziceam: "Ne întâlnim ca să ne rugăm împreună". Fantastic!

Teama și curajul erau cele două sentimente ce încercau sufletele noastre când am venit la exerciții. Nu era teama de necunoscut, căci exerciții spirituale mai făcusem, ci acea teamă, despre care Baden Powell ar fi spus: "Teamă sănătoasă de a face lucrurile cât mai bine". Sigur că nu suntem doar creaturi limitate și fricoase, ci suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. De aceea curajul a învins și de această dată.

Tema exercițiilor a fost dezvoltată pe marginea întrebării: "... pot eu oare să cred în învierea lui Cristos, fără să-l fi întâlnit vreodată?"

Se spune că Maria, Ioan și Petru au alergat la mormânt. Au văzut fâșiile de pânză pe jos, ștergarul pus la o parte și atât. Apoi, doar despre Ioan se spune că a văzut și a crezut. Dar ce a crezut și cum a crezut este peste puterile noastre de a înțelege. Sigur că de la fâșiile de pânză până la credința în înviere mai este cale lungă. De aceea încrederea noastră în înviere se bazează pe întâlnirile concrete cu Isus: Maria, apostolii, ucenicii din Emaus etc.

Atunci, am încercat prin meditații zilnice să înțelegem dacă într-adevăr ne-am întâlnit vreodată cu Domnul.

Și cum să nu ne fi întâlnit? Paște, printre altele, înseamnă "trecere": de la suferință la normalitate, de la război la pace, de la frică la curaj etc. Și mai înseamnă bucurie, amintire etc. Evreii sărbătoresc sfintele Paști într-un mod particular: ei binecuvântează o cupă de vin și-și aduc aminte de toate "trecerile" de peste ani. Mai binecuvântează una și se bucură și dansează pentru că Domnul i-a salvat din atâtea situații nefavorabile. Același lucru am încercat să-l trăim și noi.

Pe lângă meditațiile - în stil ignațian - am avut momente de liniște, de împărtășire, de discuții pe marginea unui text și momente de destindere.

Am terminat cele trei zile de exerciții spirituale plini de bucurie și dornici de a da mărturie tuturor despre credința noastră.

Mărturisesc, că în general, ne este frică să vorbim lumii despre Dumnezeu. Și am înțeles de ce. Noi nu putem vorbi lumii despre Dumnezeul nevoilor noastre pe care îl confecționăm zi de zi, ci doar despre Creatorul nostru ce ne-a iubit atât de mult, încât l-a dat pe unicul său Fiu să moară pentru noi, ca noi să dobândim viața veșnică.

Călin Indrea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat