Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerinajul Sfântului Părinte

Papa Ioan Paul al II-lea a făcut în perioada 4-9 mai o vizită în Grecia, Siria și Malta. Sfântul Părinte a părăsit Roma în dimineața zilei de vineri, 4 mai. Primul pas în această călătorie a fost zborul de două ore spre Atena, începând astfel cea de-a 93-a călătorie apostolică în afara Italiei. Următoarea vizită este plănuită în Ucraina, între 23 și 27 iunie. "Sfântul Părinte se gândește și la Armenia, unde ar trebui să meargă, poate, în toamnă, dar și la alte două călătorii anul viitor", a adăugat purtătorul de cuvânt. O călătorie va fi în Canada, iar alta ar putea fi în Bulgaria.

După primirea protocolară din partea oficialităților elene, papa a mers direct la reședința președintelui țării, Kostas Stephanopoulos, pentru ceremonia de primire. Invitația oficială a fost de altfel adresată chiar de către Stephanopoulos, în timpul vizitei pe care a făcut-o la Roma în luna ianuarie. După-amiază, papa s-a întâlnit cu arhiepiscopul grec ortodox Christódoulos al Atenei, la reședința acestuia, dând o declarație prin care a cerut iertare pentru ofensele aduse ortodocșilor de către catolici: "Pentru momentele trecute și prezente în care fii sau fiice ale Bisericii Catolice au păcătuit prin acțiune sau omisiune împotriva fraților și surorilor lor ortodoxe, fie ca Domnul să ne dea iertarea pe care i-o cerem". La terminarea întâlnirii, papa și ÎPS Christódoulos au semnat o declarație comună despre rădăcinile creștine ale Europei, care a fost citită după-amiază, la Areopag. La Nunțiatura Apostolică suveranul pontif s-a întâlnit cu cei nouă episcopi catolici din Grecia, cărora le-a adresat un mesaj. A făcut apoi o scurtă vizită la catedrala "Sfântul Denis" din Atena, după care a mers la Areopagul de lângă Acropole. Seara, arhiepiscopul Christódoulos i-a făcut și el o vizită de curtoazie papei.

În dimineața zilei de sâmbătă, 5 mai, Sfântul Părinte a celebrat o Liturghie în Palatul Sporturilor din Atena. A fost prima Liturghie catolică din istoria Greciei transmisă la televiziune. Ea a oferit papei șansa de a sublinia încă o dată nevoia promovării între creștini a unității și reconcilierii. Catolicii în Grecia formează doar 0,6% din populația țării.

După Liturghie, papa a mers la aeroport, unde a avut loc o scurtă ceremonie de plecare.

Vizita de patru zile în Siria a fost cea de-a doua etapă a pelerinajului său pe urmele sfântului apostol Paul. Pe aeroportul din Damasc a avut loc o ceremonie oficială la care au luat parte președintele sirian Bachar Al-Assad și trei patriarhi creștini din Damasc: Ignațiu al IV-lea Hakim al Bisericii Ortodoxe Grecești, Grigore al III-lea Laham al Bisericii Greco-Catolice Melchite și Ignațiu Zacca I Ivas al Bisericii Ortodoxe Siriene. Siria are 16,3 milioane de locuitori; creștinii sunt de diferite confesiuni. În total ei constituie 10% din populație, restul de 90% fiind musulmani.

Sâmbătă după-amiază, 5 mai, papa a făcut o vizită de curtoazie la palatul prezidențial al lui Al-Assad. Apoi a mers la catedrala ortodoxă greacă "Adormirea Maicii Domnului", unde a avut loc un serviciu ecumenic organizat de către patriarhul Ignațiu al IV-lea. Sperând că vizita sa în Siria va urgenta unitatea creștinilor, papa a propus încă o dată ca toți creștinii din Est și din Vest să ajungă la o înțelegere asupra datei Paștilor.

Duminică dimineața, a celebrat sfânta Liturghie în ritul latin pe Stadionul Abbassyn din afara Damascului, în prezența a 50.000 de oameni, majoritatea tineri. La Liturghie au participat și musulmani, pentru prima oară în viața lor.

După rugăciunea Regina coeli, papa a luat masa la reședința patriarhului melchit Grigore al III-lea, împreună cu toți episcopii catolici din Siria. Mai târziu, a mers la catedrala ortodoxă siriană "Sfântul Gheorghe", unde a avut loc o întâlnire ecumenică la care au participat patriarhi, episcopi, preoți și călugări din partea tuturor Bisericilor creștine din țară.

Apoi a făcut o vizită istorică la marea Moschee a Omeiazilor din Damasc: a fost prima vizită făcută vreodată de către un pontif roman într-un lăcaș de rugăciune islamic. În această moschee se află capul sfântului Ioan Botezătorul, iar papa a rostit o scurtă rugăciune privată la locul în care se află acesta. După aceea, în afara moscheii, papa și marele muftiu Ahmad Kaftaro au rostit fiecare câte o cuvântare adresată liderilor musulmani și catolici. "Pentru toate ocaziile în care musulmanii și creștinii s-au jignit reciproc, trebuie să cerem iertare Dumnezeului Celui Atotputernic și să ne iertăm unul pe altul", a spus el. "Isus ne-a învățat că trebuie să ne iertăm unul altuia greșelile pentru ca și el să ne ierte nouă păcatele".

Luni, 7 mai, după celebrarea privată a Liturghiei în capela Nunțiaturii, papa a mers la biserica "Sfântul Paul" de la poarta Bab Kissan, a vechiului oraș fortificat, Damasc. Această biserică este construită pe locul în care sfântul Paul a scăpat din oraș de prigoana persecutorilor, fiind coborât într-un coș de-a lungul pereților exteriori. Papa a vizitat, de asemenea, memorialul sfântului Paul din oraș: un centru internațional deschis în 1971 sub auspiciile călugărilor franciscani.

După aceasta el a mers la Qunaytra, pe înălțimile Golanului - locul luptelor violente între trupele siriene și israelite. S-a rugat pentru pace în Biserica Ortodoxă Greacă de aici și apoi a plantat un măslin, care a fost mutat apoi în Grădina Prieteniei, la câțiva kilometri de Qunaytra. Seara s-a adresat tinerilor creștini din Damasc, în catedrala catolică melchită "Adormirea Maicii Domnului". El i-a invitat să devină profeți ai reconcilierii și unității creștine.

Marți dimineața, papa a părăsit Damascul luând avionul spre Malta, ultima oprire din această călătorie. Este pentru a doua oară când suveranul pontif a sosit în această țară cu 91% catolici, având 391.000 de locuitori (prima dată a fost în perioada 25-27 mai 1990). Aceasta este insula care l-a primit cu ospitalitate pe apostolul neamurilor, atunci când acesta a eșuat pe mare. După ceremonia de pe aeroport a mers la palatul prezidențial pentru a se întâlni cu președintele Guido Di Marco.

Miercuri dimineața, a prezidat Liturghia și beatificarea a trei persoane: pr. Giorgio Preca (1880-1962), un preot din Malta care a murit în 1962 și care este considerat de mulți ca un precursor al Conciliului Vatican II, datorită predicării sale insistente în favoarea reformei liturgice și a importanței activității de apostolat în rândul laicilor; diaconul Ignazio Falzon (1813-1865), un avocat de succes, care și-a părăsit cariera pentru a se dedica lui Dumnezeu și catehizării; stareța de origine italiană Maria Adeodata Pisani (1806-1855), care a sosit în Malta la 19 ani. Ea a trăit timp de 26 de ani într-o mănăstire de clauzură, devenind totuși faimoasă în insulă pentru sfințenia ei.

După-amiază, papa s-a întâlnit cu episcopii din Malta, a vizitat mormântul pr. Preca și s-a adresat Societății pentru Doctrina Creștină (instituție fondată de acest preot pentru promovarea catehezei). Sfântul Părinte a părăsit Malta miercuri seara, pentru un zbor de aproximativ o oră și jumătate spre Roma.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat