Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

Semnificațiile unui pelerinaj

Istoria s-ar putea ca în viitor să fie împărțită în "înainte" și "după" vizita papei Ioan Paul al II-lea pe urmele sfântului Paul. În perioada 4-9 mai au fost deschise noi orizonturi în dialogul unității cu lumea ortodoxă, în relațiile dintre creștinism și islamism și în angajamentul pentru pacea din Orientul Mijlociu, afirmă agenția de știri "Zenit" preluată de site-ul www-greek-catolic.ro. Călătoriile pe care papa le-a făcut la locurile legate de istoria mântuirii - Muntele Sinai, Țara Sfântă, și mai recent în Grecia, Siria și Malta - au fost foarte diferite de călătoriile anterioare. În general călătoriile lui răspundeau unor cerințe pastorale concrete. Ultimul pelerinaj însă are evidente caracteristici profetice, el abordând probleme universale, care afectează viitorul întregii omeniri.

Suspiciunile și prejudecățile care durează de 1.000 de ani au fost uitate. După istorica vizită a papei, zidul psihologic și cultural care desparte catolicii și ortodocșii pare a se dărâma. În cazul Bisericii Catolice și Bisericii Ortodoxe a Greciei, acest zid este mai înalt decât cel teologic sau politic.

"Papa va trebui să depășească abisul unui întreg mileniu", scria unul din ziarele Atenei în ajunul vizitei. Papa a trecut pragul Bisericii Ortodoxe încet, sprijinindu-se într-o cârjă, făcând un pas imens prin cererea de iertare adresată lui Dumnezeu pentru ofensele aduse de catolici ortodocșilor.

"Toți cei care după marele jubileu al anului 2000, cu rugăciunea de la Zidul Plângerii sau cu revelația de la Fatima, credeau că papa nu mai are nimic de spus, s-au înșelat, scria Avvenire. În chiar inima celei mai intransigente ortodoxii, unde până cu câteva ore înainte nu se auzeau decât sloganuri anti-papale defăimător, papa Wojtyla a provocat aplauze prelungite. Scena a fost incredibilă: au aplaudat nu numai arhiepiscopul primat al Greciei, Christódoulos, dar și toți înalții membri ai Sfântul Sinod, cei 10 arhiepiscopi și mitropoliți care stăteau alături de delegația Vaticanului".

Dat fiind că papa urmărește întotdeauna moduri concrete de a-și exprima obiectivele, în Siria el a propus ca țel, pe drumul spre unitatea dintre catolici și ortodocși, o dată comună pentru celebrarea Paștilor. Patriarhul ortodox Ignațiu al IV-lea Hakim a răspuns pozitiv invitației. Rămâne pe mai departe rezolvarea aspectelor tehnice ale problemei.

Pelerinajul la locurile unde au apărut primele comunități creștine, martore ale convertirii lui Saul din Tars, a adus în prim plan problema arzătoare a relației creștinismului cu islamismul. Vechea cetate a Antiohiei, unde discipolii lui Isus din Nazaret au fost numiți pentru prima oară creștini, este astăzi musulmană în proporție de 90%.

Atunci când a intrat în moscheea Omeiazilor din Damasc, pentru prima oară când un pontif roman a făcut un asemenea gest, la 15 ani de la momentul când a intrat în sinagoga din Roma, papa a transmis de fapt un mesaj întregii lumi: între musulmani și creștini a început o nouă eră a dialogului și cooperării.

Acest papă, a cărui primă parte a pontificatului a părut mai mult legată de evenimentele europene, de căderea zidurilor care separau și continuă să separe continentul, demonstrează acum o abordare mai largă, care include Asia și Africa, și care căută să demoleze mitul "ciocnirii dintre civilizații" și să construiască o eră a dialogului și păcii. Iar religiile își pot aduce o contribuție foarte importantă în această direcție.

Sfântul Părinte a vorbit foarte clar în Siria, în prezența președintelui Assad. Înainte de a pleca de pe aeroportul internațional din Damasc, papa a spus încă o dată ce a spus și la sosire: soluția pentru conflictele din Orientul Mijlociu stă în dialog și în implementarea diferitelor rezoluții ale Națiunilor Unite. Sfântul Părinte a făcut apel "la toți oamenii implicați și la liderii lor politici, să recunoască un fapt: confruntarea a eșuat și va eșua întotdeauna".

Înainte de a se urca în avionul care îl ducea din Malta înapoi la Roma, papa Ioan Paul al II-lea a reamintit motivul pelerinajului său jubiliar: "În locurile legate de aniversarea a doua mii de ani de la nașterea Mântuitorului, eu am sperat și m-am rugat pentru o mai mare înnoire a credinței creștinilor". Astfel înțelege papa să conlucreze la "noua evanghelizare".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat