Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Charta oecumenica a fost semnată

A VII-a Întâlnire Ecumenică

În perioada 17-22 aprilie s-a desfășurat la Strasbourg, Franța, Cea de-a VII-a Întâlnire Ecumenică Europeană având ca temă cuvintele lui Cristos: "Iată eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului" (Mt 28,20). Reuniunea, EEE 2001 (European Ecumenical Encouter), a fost convocată de cele două organizații bisericești creștine continentale, Conferința Bisericilor Europene (KEK) și Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE).

Întâlnirea propriu-zisă a început în după-amiaza de 19 aprilie și s-a aflat sub conducerea președinților celor două organizații, cardinalul Miloslav Vlk, arhiepiscop de Praga, și mitropolitul Ieremia Caligiorgis al Franței, Spaniei și Portugaliei pentru ortodocșii ținând de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului. Participanții au fost în număr de 200, dintre care 100 de lideri de biserici și 100 de reprezentanți ai tinerei generații creștine, din aproape toate țările europene. În program s-au aflat rugăciuni comune potrivit tradiției protestante, catolice sau ortodoxe, studii biblice, momente de mărturii privind experiența personală în descoperirea lui Isus Cristos, adunări plenare, reuniuni în grupuri de lucru în legătura cu Charta oecumenica, documentul de bază al reuniunii.

România a fost reprezentată la EEE 2001 de mitropolitul ortodox Daniel Ciobotea al Moldovei și Bucovinei, mitropolitul romano-catolic de București Ioan Robu, mitropolitul greco-catolic Lucian Mureșan, episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, d-na pastor Elfriede Dörr - Sibiu (reprezentantă a Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană), preotul Daniel Benga - cu parohie la Erlangen (Germania) și teologul Vasile Adrian Caraba, amândoi ortodocși, pastorul baptist Ioan Peia (reprezentând și Alianța Evanghelică Europeană), Vlad Naumescu, din partea Vicariatului Greco-Catolic de București, ca delegat la Întrunirea pregătitoare a tinerilor. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la KEK de pr. Viorel Ioniță, care a făcut parte atât din comitetul pregătitor al reuniunii cât și din comitetul de redactare a Chartei.

Reprezentantul celor peste 100 de tineri, Christopher Docherty, un scoțian romano-catolic, a spus într-o conferință de presă, la două zile după întâlnire, că au simțit că sunt "toți ortodocși, toți catolici, toți protestanți și evanghelici". În legătură cu Charta oecumenica, Christopher Docherty a spus, potrivit unui comunicat de presă, că "aceasta se află deja în inimile tinerilor. Într-un continent divizat de actualele conflicte și de rănile trecutului, el este o prioritate absolută".

În aula mare a Universității "Marc Bloch" a avut loc, în după-amiaza de 19 aprilie, deschiderea oficială a EEE 2001 de către cei doi copreședinți ai ei, cardinalul Vlk și mitropolitul Caligiorgis. După urările de bun venit, s-a dat citire mesajelor papei Ioan Paul al II-lea, patriarhului ecumenic Bartolomeu I, patriarhului Rusiei, Alexei al II-lea, arhiepiscopului anglican de Canterbury, L. Carey, președintelui Federației Mondiale Baptiste, fratelui Roger de la Taizé (Franța).

Întâlnirea a continuat cu un dialog pe grupe, între participanții aflați la mese, concretizat ulterior printr-o scurtă prezentare pentru cei din jurul lor. Seara a continuat cu serviciul religios de deschidere a EEE 2001, desfășurat în catedrala "Notre-Dame".

Duminică, 22 aprilie, la biserica "Sf. Thomas" a avut loc ceremonia de prezentare și semnarea documentului de bază al EEE 2001, Charta oecumenica. Charta a fost semnată de către președintele CCEE, cardinalul Miloslav Vlk, și de către președintele KEK, mitropolitul Ieremia Caligiorgis.

Prin acest act, cele două organizații bisericești europene reafirmă demersul inerent Chartei și recomandă conferințelor episcopale (catolice) și Bisericilor (ortodoxe, anglicane și protestante) să o primească și să o adapteze propriului lor context.

Charta trebuie să promoveze la toate nivelurile vieții Bisericii o cultură ecumenică de dialog și colaborare și să creeze pentru aceasta o normă obligatorie.

Președinții KEK și CCEE au subliniat că semnarea Chartei nu înseamnă în nici un caz încheierea, ci începutul unui nou proces, în care diferitele Biserici își însușesc și realizează liniile directoare ale Chartei.

Următoarea manifestare comună a KEK și CCEE va avea loc la Sarajevo (Bosnia) în perioada 12-16 septembrie 2001. Titlul acesteia va fi "Creștini și musulmani în Europa. Responsabilitatea comună într-o societate pluralistă și secularizată".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat