Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Bucuriile și tristețile românilor

În Țara Sfântă

În perioada 8-25 aprilie Preasfințitul Aurel Percă împreună cu pr. Cornel Cadar au fost prezenți în Țara Sfântă pentru a vizita comunitățile românești. Sâmbătă, 21 aprilie, surorile Maria și Irina Patrașc din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au depus voturile perpetue în fața episcopului în biserica Patriarhiei Latine. Episcopul Aurel Percă i-a întărit și i-a încurajat pe români, a purtat salutul PS Petru Gherghel, s-a întâlnit cu Michel Sabbah, patriarhul latin de Ierusalim, cu ep. Kamal Hanna Bathish, vicar general și vicar patriarhal pentru Israel și cu Giacinto-Boulos Marcuzzo, episcop de Nazaret. Românii au fost întâlniți la Yaffo-Tel Aviv, Modiin, Haifa, Ierusalim, Rosh Haain, Gan Yavne, Eilat și Beer Sheva.

În Israel sunt în jur de 1500 de români catolici la lucru în diferite localități. Am întâlnit persoane aproape din toate localitățile Moldovei și câteva din alte părți ale țării. Adjudeniul și Pildeștiul aproape că s-au mutat în Israel! Cei mai mulți lucrează în construcții, dar sunt și care lucrează la hoteluri, baruri sau la menaj. Veniți pentru prima, a doua sau a treia oară în Israel, românii trăiesc drama tuturor românilor: sărăcia și șomajul îi împing să caute soluții pentru ei și pentru familiile lor. "Lucrez pentru copii, cu ce să-i țin în țară?", mi-a spus unul dintre ei.

Cum au ajuns în Israel? "Dacă treci de Caritas, e bine, mi-au spus. "Ce-i Caritasul? am întrebat. "Examenul medical de la București, dar și aici banul vorbește", a fost răspunsul. Au trebuit să plătească la un intermediar, să facă vizita medicală și să cumpere bilet la avion: în total au împrumutat între 1000 și 1500 $; le trebuie două luni de muncă pentru a putea da banii înapoi. Au contracte pe un an sau doi. Munca la negru e mai avantajoasă, dar mai riscantă: dacă te prinde controlul ești trimis acasă cu interdicție de a mai intra în Israel.

Care sunt neîmplinirile lor? "Suntem departe de țară și de familie; Trebuie să lucrăm de dimineața până seara în condiții grele. Trebuie să ne facem mâncare și să spălăm singuri" - a fost răspunsul. Sunt mulți care suferă umilințe și batjocuri: "Nu-ți place, aud deseori din gura patronului, alții așteaptă să vină de la București. Ești liber". "La Liturghie ne simțim mai oameni, părinte, în rest viața e monotonă: trezire, muncă, masă"... a spus unul. "Suntem totuși în țara lui Isus, am avut ocazia să vedem multe locuri sfinte", a declarat un altul.

În Duminica Floriilor au participat în pelerinajul de la Betfaghe la Ierusalim aproape 150. Grupul de români a fost observat și apreciat și de patriarhul latin, ES Michel Sabbah. La Calea sfintei cruci, organizată special pentru ei, marți, 10 aprilie, condusă de PS Aurel Percă pe același drum pe care a trecut Isus, după Liturghia celebrată la "Ecce Homo", au participat aproape 100. La Modiin episcopul a fost primit cu flori. Liturghia din noaptea de Paști s-a desfășurat într-un garaj special amenajat. "Avem trei bucurii, spunea un muncitor, când vine preotul, când luăm salariul și când vorbim la telefon acasă; azi bucuria e mai mare, a venit episcopul". La Eilat un părinte iezuit, Padre Alberto, care știe românește, celebrează acum în fiecare vineri seara într-o casă închiriată. Românii întâlniți acolo au fost puțini, la fel ca la Beer Sheva, a doua zi.

Sâmbătă, 21 aprilie, surorile Maria și Irina Patrașc au spus "da" pentru totdeauna în fața Preasfințitului și a comunității de credincioși. "Sunt bucuroasă că Dumnezeu ne-a ales și ne-a chemat în rândul acelora care vor să-i slujească", a spus una dintre surori. "Sunt fericită că acest pas l-am făcut chiar la Ierusalim, atât de aproape de Sfântul Mormânt, locul Învierii lui Isus. Am fi vrut tare mult să fie părinții și frații aici..., dar vor vedea caseta", a declarat cea de-a doua. Ele au fost înconjurate de sora Xaveria (de origine română) și de surorile boromite românce care au făcut o adevărată sărbătoare pentru surori. De asemenea au fost prezente sr. Regina Patrașcu din același institut diecezan, surori din Congregația "Sfântul Iosif" din Tel Aviv, precum și frați din Congregația "Frații Școlilor Creștine". Mulți credincioși români au ținut să participe la pasul important pe care l-au făcut cele două surori.

De la 1 iulie 1995 pr. Iosif Dorcu este asistentul spiritual al românilor din Țara Sfântă. Are misiunea de a sta la dispoziția lor în dificultățile sufletești și de a-i aduna împreună pentru zilele de sărbătoare. Este entuziast și plin de speranță. Străbate în fiecare sâmbătă sute de kilometri pentru a-i întâlni. E ajutat de cele două surori care sprijină activitatea pastorală a părintelui: una se ocupă de muzică, alta îi antrenează în cântare. La două săptămâni iese o foaie: "Cuvânt românesc" în care muncitorii sunt informați despre ce se întâmplă în lume și în țară, găsesc meditații și gânduri creștine. Care sunt împlinirile și neîmplinirile unui preot care lucrează în Țara Sfântă? a fost întrebat. Sfinția sa a răspuns că se bucură că mulți români participă la Liturghie și sunt interesați de credință; că prin acel buletin "Cuvânt românesc" reușește cât de cât să facă puțină cateheză. Îi crește inima când îi vede pe români la locurile sfinte care au marcat istoria poporul ales, și le explică locurile pe unde au trăit Isus, Maica Sfântă, și apostolii: a organizat 40 de pelerinaje cu românii în acest sens. Mi-a povestit cu multă bucurie cum cineva l-a întrebat odată: "Cum ați făcut părinte, că ați adus la Biserică atâția bărbați, la noi vin mai mult femeile?" Neîmplinirile sunt legate de depărtarea de țară și de neinteresul multor români catolici pentru cele sfinte. Rămâne dezamăgit de fiecare dată când mesajul Sfinției sale nu ajunge la toți.

La Liturghie i-am văzut cântând și rugându-se pe bărbații care acasă poate n-au deschis gura niciodată în biserică. Unii dintre ei au luat Noul Testament, catehismul sau cartea de rugăciuni cu ei. După Liturghie i-am observat rămânând în bancă în rugăciune sau citind. La sfârșitul celebrării mai rămân împreună, se cunosc, își împărtășesc gândurile, bucuriile și durerile. În locurile unde se celebra Liturghia am întâlnit și creștini ortodocși care suspină după o slujbă în limba română, dar nu are cine să le-o facă.

Nu toate lucrurile stau bine: pe unii români Bachus i-a prins în mrejele lui: ce câștigă într-o săptămână fac praf la final pe băutură. Fuga după muncă îi face pe alții să nu găsească timp de biserică și de rugăciune. Fiind plătiți cu ora, lucrează cât mai mult, chiar și în ziua liberă. Cei întâlniți au povestit despre alții adevărate drame: familii destrămate, copii rămași pe drumuri: băutura și alte vicii au pus stăpânire peste o parte din români și i-a adus în sapă de lemn. Mulți nu știu de faptul că se celebrează o Liturghie în românește sau n-au avut curajul să se anunțe la părintele (din cei 1500, doar 500-600 sunt înscriși); sunt tineri care, scăpați de acasă de sub privirile părinților, au intrat în anonimat și nu mai au treabă cu Dumnezeu și cu Biserica.

Am văzut în Țara Sfântă drama și amarul fraților români, împlinirile și neîmplinirile lor, tristețile și bucuriile. Ne-am bucurat că am fost în țara lui Isus, prin locurile pe unde a trecut el odinioară și în zilele cât am stat acolo ne-am tot gândit și ne-am întrebat: când va învia și națiunea română? Și ne-am rugat pentru români.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Programul Liturghiilor în limba română
- Yaffo-Tel Aviv: ora 08.00 (în fiecare sâmbătă)
- Ierusalim: ora 11.00 (în fiecare sâmbătă)
- Modiin ora 13.00 (sâmbăta, la două săptămâni)
- Haifa ora 17.00 (sâmbăta, la două săptămâni)
- Gan Yavne ora 15.30 (sâmbăta, la două săptămâni)
- Beer Sheva ora 18.00 (sâmbăta, la două săptămâni)
- Rosh Haain ora 18.00 (vinerea, la două săptămâni)
- Eilat (o dată pe lună)

Adresa: Pr. Iosif Dorcu, Rehov Nachman Mibraslav 13, 68089 - Yaffo-Tel Aviv, Israel
tel. 0097.235.083.452; e-mail: dorcu_iosif@hotmail.com



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat