Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Uniunea Apostolică a Clerului Diecezan

În perioada 19-23 martie, a avut loc la Roma întâlnirea internațională trienală a Uniunii Apostolice a Clerului Diecezan (UAC). La această întâlnire a luat parte și un reprezentant-observator din partea Diecezei de Iași în persoana pr. Benoni Ambăruș.

Ce este UAC-ul? Este o asociație a clerului diecezan, înființată de preotul francez Victor Lebeurier (1832-1918); trebuie menționat că Lebeurier este principalul, dar nu singurul fondator al acestei asociații. În contextul unei adevărate primăveri a congregațiilor religioase, care ofereau și un punct de susținere morală pentru membrii lor, asociația este încercarea de a sublinia aspectele specifice ale spiritualității preoției diecezane, care era considerată nesemnificativă sau de mâna a doua. Încă de la început, obiectivul principal a fost acela de a crea comuniunea prezbiterală și de a întări legăturile de comuniune cu episcopul diecezei.

Conciliul Vatican II a încurajat toate asociațiile diecezane, în special pe acelea care au drept scop primar promovarea sfințeniei preoților (cf. Presbyterorum ordinis, nr. 8); noua legislație canonică reia și încurajează astfel de asociații, atunci când recomandă clerului diecezan să aibă "o mare stimă, mai ales față de acele asociații care, având recunoașterea statutelor din partea autorității competente, printr-un program de viață adaptată și aprobată în mod corect, promovează sfințenia lor în exercitarea ministerului, și favorizează uniunea, în interiorul clerului, și cu episcopul propriu" (cf. can. 278, par. 2).

UAC, cu noile statute aprobate de către Congregația pentru Cler, pe data de 18 octombrie 1995, își propune promovarea formării permanente a clerului, în latura umană, spirituală, intelectuală și pastorală, animând-o, dacă este cazul. Un alt aspect specific este deschiderea spre serviciul extradiecezan, în mod particular spre țările de misiune sau spre diecezele unde lipsește clerul; membrii UAC își propun încurajarea de întâlniri de rugăciune între preoți și zel deosebit în îndeplinirea inițiativelor diecezei. Forma specifică de organizare și de formare este "cenacolul".

În momentul de față, această asociație este prezentă în peste 52 de țări, cu un număr aproximativ de 37.000 de membri, dintre care peste 400 de episcopi și 200 de diaconi permanenți. De menționat faptul că UAC are și o dimensiune ecumenică, întrucât are și mulți membri de confesiune și rit diferite de Biserica Romană.

Actualul președinte internațional, pr. Giuseppe Magrin, și-a exprimat dorința și disponibilitatea de a colabora la implantarea asociației și pe teritoriul românesc.

Pr. Benoni Ambăruș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat