Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Vă răspundem...

* Cristina (Roman). Vă mulțumim pentru poemul-mărțișor pe care ni l-ați trimis, dorindu-vă ca "aripa Duhului Sfânt" să v-atingă și pe dv. și să v-aducă numai haruri și bucurii spirituale. Din poemul dedicat învierii Domnului am reținut: "Prin Cristos înviat / Purtată, ocrotită / Pe reverul... tânăr aflat / Din seninul iubirii, /... deschide pe cer / Licăr de gând... înălțat / În miracol de-a fi... / Cristos a înviat!"

* Antonia Ștefania Gheorghiu (Moinești). "Cristos a înviat! Primiți lumina lui Cristos! Întreaga creație freamătă de viață nouă. Trăim bucuria Paștelui! Isus Cristos, biciuit, încoronat cu spini, disprețuit, condus la cruce, răstignit și judecat ca un răufăcător, a înviat, a înviat în splendoarea slavei sale, ieșind victorios din mormânt pentru a conduce mersul istoriei umane înainte, și în mileniul trei, spre a realiza voința Tatălui ceresc și a planului său de mântuire".
Vă mulțumim pentru gândurile și urările frumoase cu ocazia sărbătorii Paștelui.

* Anca Hurmuz (Sagna), Petru Blaj (Săbăoani), Cristina (Moinești), Maria M. (Oituz), C.M. (Bacău), C.B. (Suceava). Răspunsuri la scrisori veți primi în numerele viitoare.

* Irina Mare (Bixad-Trip, jud. Satu Mare). Cartea de cântece pe care ați dorit-o credem că deja ați și primit-o prin poștă. Vă mulțumim și pentru urările făcute cu prilejul Paștelui și vă dorim ca sfânta Familie să vă ocrotească familia și să aveți parte numai de armonie și înțelegere în sânul ei.

* Gram (Oțeleni). Vă mulțumim pentru aprecierile făcute privind revista "Lumina creștinului". Dacă ea a devenit pentru dv. "o necesitate indispensabilă, un sprijin pentru momentele mai grele" atunci truda noastră nu este zadarnică. Datorită spațiului limitat pe care suntem nevoiți să-l acordăm poeziei am selectat pentru această rubrică următoarele versuri din poezia "Comuniune": "Ce e ploaia pentru flori / și nectaru pentru-albine / ești Isuse pentru mine. / Ești surâs de dimineață / și dorința mea de viață / (...) Lacrimii de bucurie / i-aș striga în gura mare / (...) că nu-i rost în astă lume / că nu-i răsărit de soare / că nu-i gând care să zboare / fără tine, fără tine...

* O tânără - I. (jud. Suceava). "Vă scrie o tânără care vă stimează și vă iubește pentru că ne îndrumați numai spre bine atunci când simțim că decădem (...) Cu ceva timp în urmă, cu aproape doi ani, am cunoscut un băiat de care, cu timpul, m-am îndrăgostit. După ce a venit din armată mi-a propus să ne căsătorim. La început am crezut că zice în glumă, dar mai apoi mi-a demonstrat că și el mă iubește. El este ortodox, iar părinții lui nu vor să facem nici măcar căsătorie mixtă. (...) Părinților mei le place de prietenul meu și au acceptat să facem logodna. Au crezut că pot să-i convingă pe părinții lui să facem căsătorie mixtă. Desigur că nu au reușit și s-au împăcat cu ideea că nu voi mai fi catolică. (...) Dragă redacție, aș vrea foarte mult să știu răspunsul la întrebarea pe care mi-o pun zilnic: pot să mă căsătoresc fără să fi primit Mirul?"

Ca să știți încotro înclină balanța trebuie să vă răspundeți la câteva întrebări: de ce vreți să primiți Mirul? Numai așa pentru că se miruiește toată lumea? Mirul înseamnă confirmarea făgăduințelor de la Botez, darurile Duhului Sfânt... Nu ar fi o contradicție ca azi să vă miruiți și mâine să părăsiți Biserica? Când Cristos ne cere să-l urmăm, el dorește s-o facem cu toată inima, nu cu jumătate de măsură. El ne spune că trebuie să-l iubim pe Dumnezeu din toată inima, cu tot cugetul, din toate puterile... Așa stând lucrurile, reflectați mult: în alegerea pe care o faceți țineți cont de ceea ce vă spune conștiința sau de "binele" dv.? Alegeți o altă Biserică din convingere sau doar pentru că nu aveți încotro?

* Lucia (Luizi-Călugăra), Monica-Alina Giurgilă (Buruienești), Ana Petrila (Hălăucești), Simona-Claudia Balint (Bacău), Daniel-Iosif Jușcă (Nicolae Bălcescu), Lucia Andrici (Roman). Vă înțelegem dorința ca poeziile dv. să fie publicate în paginile revistei. În aceeași măsură vă rugăm și noi să înțelegeți că această revistă nu este nicidecum literară, menită să publice numai creații poetice. "Lumina creștinului", în cele 28 de pagini ale ei, se străduiește să cuprindă o paletă largă de subiecte și teme religioase, care să se adreseze tuturor creștinilor, indiferent de vârstă și categorie socială. De asemenea, dincolo de talentul și de exigențele care se impun pentru a scrie poezie, de cunoașterea corectă a limbii române și de mesajul creștin pe care trebuie să-l transmită poezia, spațiul pentru genul poetic este foarte redus. Dat fiind numărul tot mai mare de "creații poetice" pe care-l primim, să nu vă surprindă, așadar, că, din motivele menționate mai sus, poeziile dv. nu vor fi publicate sau vor fi publicate la date pe care nici noi nu le știm. De altfel, ceea ce ni se pare cu adevărat important, nu este atât faptul ca numele și creațiile dv. să apară în revistă, ci că dragostea și recunoștința față de Dumnezeu sunt sentimentele care vă însuflețesc atunci când ne scrieți.

* Carolina (Piatra Neamț). Apreciem că vă amintiți de părintele Dumitru Matei, a cărui "credință și încredere în Dumnezeu" v-au impresionat. Vă dorim să vă dea Dumnezeu putere și răbdare în suferințele prin care treceți acum.

* Mariana Morți (Galeri). Vă mulțumim pentru susținerea financiară a editurii. Fie ca Duhul Sfânt pe care Cristos l-a revărsat peste lume, să reverse și asupra dv. haruri care să vă ajute să învingeți boala de care suferiți. Ne vom ruga și noi pentru aceasta.

* Benone (Bacău). Ne bucură că ați participat la cele trei zile de misiuni ținute în cinstea Apariției Fecioarei Maria la Lourdes care au avut loc la Luizi-Călugăra și că ele v-au impresionat. Fie ca acestea să însemne o experiență în plus, cu consecințe benefice pentru viața dv. de creștin.

* Maria Negru (Oradea). Cartea, cu viața sfintei Genoveva, despre care spuneți că nu ați întâlnit-o niciunde nu am văzut-o nici noi. Dacă doriți puteți comanda cartea "Viețile sfinților", vol. I, de la Librăria "Sfântul Iosif", str. Gen Berthelot, 19, 70749-București.

* Iosif Mârț (Pildești). Careul "Sfântul Iosif" dacă ar fi avut mai multe cuvinte legate de temă ar fi fost publicat. Oricum, vă mulțumim și vă apreciem dexteritatea în a compune rebusuri.

* Claudiu-Cristian Ghiujan, Vasile Marin, Mihai (Penitenciarul Iași). Scrisorile dv. au ajuns la părintele Marcel Blaj, care se ocupă de penitenciar. Le va analiza și va căuta în măsura posibilităților să vă ajute.

* Dănuț Antălucă și Sorin Palade (Penitenciarul Bacău). Adresa dv. a fost publicată în numărul din decembrie 2000 al revistei "Lumina creștinului". Cei care vor dori să vă scrie vor putea lua adresa de acolo. Vă mulțumim pentru urări și pentru gândurile bune și vă dorim pace lăuntrică, răbdare și putere pentru timpul pe care-l mai aveți de petrecut în închisoare.

* Daniel Mihai Borș (Penitenciarul Bacău). "Am 26 de ani și mă aflu în Penitenciarul Bacău pentru un furt de aproape nimic... Am încercat din răsputeri să mă reabilitez, dar, neavând nici un loc de muncă, păcatul m-a îndemnat din nou spre rău. Acest lucru mi-a distrus integral viața și m-a adus iarăși în aceste locuri sinistre... De mic copil am crezut și am știut ce înseamnă credința, însă câteodată am uitat de a șaptea poruncă dată de Tatăl ceresc și acest lucru m-a costat foarte mult, anume libertatea. (...) Îndemn pe toți cei ce nu cunosc Biblia să o citească și să creadă în ea și-n Dumnezeu până nu va fi prea târziu... Poate se găsesc persoane binevoitoare care m-ar putea ajuta măcar cu cărți de credință pentru a mă putea apropia mai mult de credință și de lumina divină. Adresa mea: Borș Daniel Mihai, Penitenciarul Bacău, str. General Gușe, 3, 5500-Bacău".

Regretul pentru cele făcute este un semn bun. Cu atât mai mult cu cât ați repetat aceste greșeli. A învinui însă familia și societatea pentru ceea ce vi s-a întâmplat, nu este o scuză. Aveți o mamă bolnavă și niște frați mai mici, care au nevoie de sprijinul dv., pe care, din păcate, nu-l puteți da de acolo de unde vă aflați. Dacă reîntoarcerea la Dumnezeu este pornită din inimă, atunci el nu va rămâne indiferent în fața suferințelor dv. și va găsi o cale de a vi le alina. Rugați-vă pentru ca această credință să prindă rădăcini în sufletul dv. și să vă dea tăria de a suporta anii de închisoare. Luați legătura și cu preotul catolic din Bacău, care se ocupă cu deținuții.

* Vasile I. Tudosă (Botoșani). Considerați revista ca un dar care vi s-a făcut în numele lui Isus Cristos. Mulțumiți-i neîncetat celui care de 2000 de ani continuă să ne ofere dragostea și prietenia sa. Adresa dv. a mai fost publicată.

* Petronela (Iași). "În anul 1995 m-am căsătorit, iar după doi ani de zile ne-am despărțit. Am încercat să fac tot posibilul să mă împac cu el, dar totul a fost în zadar. Știu foarte bine și nu am să uit niciodată acel jurământ făcut de mine în biserică... Dar am făcut un efort mare ca să-l aduc cu picioarele pe pământ, chiar și părinții lui au încercat... La scurt timp după ce plănuisem să ne împăcăm..., am aflat că iar a furat din casă și că părinții lui l-au dat afară cred pentru totdeauna... M-am gândit să mă căsătoresc cu altcineva. Știu că nu o să acceptați așa ceva, dar e singura mea speranță de a fi și eu fericită în viață. Acum problema este următoarea: Ce să fac? Eu am fost ortodoxă... oricum o decizie am luat, tot mă căsătoresc... O altă întrebare, dacă mă căsătoresc la ortodocși, pot să mă căsătoresc cu verigheta de la prima căsătorie? Cu un părinte de la ortodocși nu am reușit să vorbesc..., dar știu prea bine că la ortodocși nu contează de câte ori te căsătorești și unde ai mai fost căsătorită. Deci vă rog din suflet să mă ajutați cu un răspuns prin revista dv. "Lumina creștinului", eu voi lua în fiecare lună revista și voi aștepta răspunsul. Oricum în sufletul meu Biserica Catolică va fi pe primul loc, deoarece am învățat multe lucruri bune de la Biserică și de la preoți..."

Se pare că dv. ați luat deja o hotărâre, în ciuda conștientizării faptului că ea vă poate îndepărta de Dumnezeu. Nu există rugăciuni pentru a doua căsătorie, iar "dezlegări" nu se dau pentru recăsătorire. În Sfânta Scriptură scrie clar: "Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă" (Mc 10,9). Atunci când v-ați căsătorit ați spus "da" la bine și la greu, în timp de sănătate și în timp de boală și ați consimțit în mod liber să trăiți în fidelitate și dăruire totală unul față de celălalt. Soțul dv. se află acum în acel "timp de boală". Poate că nu s-au epuizat toate posibilitățile de vindecare și de împăcare cu el. Cu nașii ați vorbit? Cine mai poate să-l ajute pe soțul dv. să scape de obiceiurile rele pe care le are? Luați legătura cu toți cei care ar putea să-l ajute. Reflectați adânc înainte de a face pasul despre care scrieți!

* Constantin Filip (Montreal). Prin intermediul părintelui Ioan Anton din Pârgărești a ajuns la redacție o scrisoare din Canada. Publicăm o parte din ea, apreciind faptul că există oameni care nu uită de locurile natale și de semenii care i-au stat alături în momentele de durere. Nutrim în același timp speranța pe care ne-o reamintește sărbătoarea Paștelui: într-o zi toți vor învia.

"Cu ajutorul părintelui Anton sper să puteți citi aceste rânduri. Eu m-am născut în Pârgărești și am crescut alături de dv. Destinul a făcut ca eu să-mi găsesc locul departe de sat, în București și acum departe de țară, în Canada. Este o despărțire temporară pentru că mai devreme sau mai târziu pașii mei se vor îndrepta spre locurile copilăriei. Dumnezeu a rânduit ca la acest început de februarie să ne despărțim de tata. Dumneavoastră l-ați cunoscut și respectat. Cei mai mulți dintre oamenii care i-au fost colegi la școală, camarazi pe câmpul de luptă și apoi buni consăteni nu mai sunt printre noi. Pentru cei care mai sunteți încă adresez un salut plin de respect căci știu cât de greu ați luptat pe front (tata mi-a povestit despre război în toată copilăria). De asemenea știu (pentru că v-am văzut de când eram mic) câtă muncă depuneați pentru familiile dv. Tuturor va mulțumesc pentru că ați fost o viață alături de tata! (...) Trebuie să știți că gesturile pe care cu dăruire le-ați făcut în zilele grele de 6,7 și 8 februarie nu vor fi uitate de noi. În seara de miercuri dinaintea înmormântării dintr-o pornire dumnezeiască ați venit împreună cu părintele Ioan și ați slujit la noi. În noaptea de miercuri spre joi (când am stat singur cu tata) v-am văzut trecând prin fața casei noastre și închinându-vă. Ce exemplu mai grăitor de dragoste și stimă pentru memoria celui dispărut? (...)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat