Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Ne-ați întrebat, vă răspundem

1. Procesul verbal de contravenție
Împotriva procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a amenzii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia. Plângerea se depune la organul care a constatat contravenția și se soluționează de judecătoria în a cărui rază teritorială a fost săvârșită contravenția, iar executarea se suspendă până la soluționarea procesului (art. 32 din Legea nr. 32/1968). În cazul în care judecătoria a respins plângerea, cel nemulțumit poate ataca soluția primei instanțe cu recurs în termen de 15 zile de la comunicarea hotărârii.

2. Adopția - cine poate fi adoptat
Pot fi adoptați doar copiii aflați în evidența Comitetului Român pentru Adopții, cu excepția cazurilor când soțul adoptă copilul celuilalt soț sau adoptatorii sunt rude până la gradul IV inclusiv cu unul din părinții copilului. Diferența de vârstă trebuie să fie de cel puțin 18 ani. Pentru motive temeinice, instanța judecătorească poate încuviința adopția și în cazul unei diferențe de vârstă mai mici. Adopția între frați este interzisă, indiferent dacă este vorba de frați buni sau de frați numai după mamă, ori numai după tată. În celelalte cazuri de rudenie însă, adopția este permisă. Adopția soților de către aceiași persoană sau familie este interzisă. Prin decesul adoptatorului, adopția nu se desface.

3. Legea penală
Inculpatul este obligat să plătească părții vătămate, în cazul în care acesta a fost condamnat, precum și părții civile căreia i s-a admis acțiunea civilă, toate cheltuielile judiciare făcute de acestea în cursul procesului. În cazul în care instanța îl va achita pe inculpat, partea vătămată este obligată să plătească inculpatului, precum și părții responsabile civilmente, cheltuielile judiciare făcute în cursul procesului de aceștia, în măsura în care au fost provocate de partea vătămată.

4. Transport - dreptul pensionarilor
Începând cu 01.01.2001 pensionarii din institutele de asigurări sociale de stat, pentru agricultori și din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, beneficiază de șase călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoria la trenul de persoane clasa a II-a, la transportul intern comun. De aceste facilități nu beneficiază pensionarii care au dreptul la călătorii gratuite stabilite în baza altor prevederi legale.

5. Orele suplimentare
Orele suplimentare sunt cele în care o persoană prestează munca peste durata normală a timpului de lucru. Orele suplimentare se compensează cu timp liber corespunzător. Dacă munca astfel prestată nu a putut fi compensată cu timpul liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar cel în cauză este de acord, orele suplimentare se vor retribui cu un spor, după cum urmează: 50% din salariul tarifar de încadrare pentru primele două ore de depășire a duratei normale a zilei de lucru și 100% din salariu tarifar de încadrare pentru următoarele ore și pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și în zilele de sărbătoare legală.

6. Moștenirea
Când moștenitorii nu se înțeleg cu privire la împărțirea moștenirii, partajul se va face prin hotărârea instanței judecătorești de la ultimul domiciliu al defunctului. Cererea de partaj va cuprinde numele defunctului, toată averea rămasă de la acesta (inclusiv bunurile supuse raportului donațiilor și reducțiunea liberalităților), numele și calitatea celor îndreptățiți la succesiune și cota parte cuvenită fiecăruia, precum și datoriile și creanțele comoștenitorilor față de defunct. Dacă cel care lasă moștenirea a făcut donații în timpul vieții sau prin testament care depășesc ca valoare cota ce li se cuvine în virtutea legii moștenitorilor rezervatari, aceștia au dreptul să ceară reducerea acestor donații. Moștenitorii rezervatari sunt descendenții defunctului, tatăl și mama defunctului, dacă nu există descendenți, și soțul supraviețuitor. Cererea de partaj se timbrează cu 150.000 lei taxă timbru fiscal și 3.000 lei timbru judiciar.

Mihaela Ciobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat