Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente interne

Aniversare
Vineri, 9 martie, s-au aniversat 630 de ani de la înființarea Episcopiei Catolice de Siret. Momentul istoric din 1371 a fost anticipat de convertirea la catolicism a domnului Lațcu Vodă și de dorința de a-i atrage pe moldoveni la Biserica Romei. Întemeierea Episcopiei de Siret s-a realizat în timpul pontificatului papei Grigore al IX-lea, însă un rol important l-au avut papa Urban al V-lea și călugării franciscani ce aveau o mănăstire în acest târg înainte de 1326. La 9 martie 1371, în catedrala din Cracovia, a fost consacrat primul episcop de Siret în persoana preotului franciscan Andrei Wassilo. Având o istorie sinuoasă, Episcopia de Siret a persistat mai multe decenii iar orașul a devenit un puternic centru economic, cultural și religios. Aceste aspecte istorice și multe altele au fost scoase în evidență de pr. Alois Moraru, în alocuțiunea pe care a ținut-o în cadrul Liturghiei comemorative din 9 martie. La acest moment aniversar au participat preoți din Decanatul de Bucovina și numeroși credincioși din străvechea capitală a Moldovei. (Franz Pieszczoch, Siret)

Exerciții spirituale
- În perioada 16-18 februarie a avut loc la Casa Ecumenică din Onești o întâlnire cu caracter ecumenic la care au participat tineri veniți din județele Iași și Bacău. La această întâlnire s-au prezentat următoarele conferințe: "Semnificația pâinii și a vinului în cărțile Vechiului Testament" (pr. Mario Querini); "Euharistia: memorial, aducere de mulțumire" (PS Ioachim Băcăoanu, arhiereul Romanului); "Euharistia, taina Preasfintei Treimi și a Bisericii" (pr. Celeste Pianezze); "Euharistia și reforma protestantă" - (pr. Luca Bulgarini). Tot în aceeași casă au avut loc în perioada 9-11 martie exerciții spirituale de Postul Mare pentru tinerii catolici și ortodocși. Întâlnirile ecumenice au avut următoarele teme: "De la Liturghia iudaică la Liturghia creștină" (pr. Emanuel Olivier); "Dimensiunea etico-socială a Euharistiei: grija față de cei săraci..." (pr. Romeo Archivei); "Euharistia Bisericii și conștiința euharistică a creștinului" (pr. Celeste Pianezze); "Euharistia, communicatio in sacris..." (pr. Mario Querini).
- În Postul Mare au avut loc la Pralea trei zile de exerciții spirituale, ținute de pr. Alberto Marson, pentru un grup de 40 de tineri din Parohia "Sfânta Cruce", Bacău. Surorile din Congregația "Maria Bambina" au sprijinit și i-au însoțit pe tineri la aceste exerciții spirituale.
- Sâmbătă, 10 martie în casa surorilor "Iubirii Milostive" din Barticești, 50 de membri ai Acțiunii Catolice din Parohiile Gherăești, Barticești, Iugani și Mircești au participat la o zi de reculegere, încercând și pe această cale să aprofundeze semnificația perioadei Postului Mare. Tema întâlnirii a fost: "Postul Mare, timp de convertire". Meditațiile au fost conduse de fr. Emanuel din Congregația "Frații Școlilor Creștine", Pildești, iar ca asistenți spirituali au fost pr. Robert Gașpal și pr. Robert Balan. (Eugen Mihăeș)

Centrul Catolic pentru Viață
Începând cu marți, 17 aprilie, la Centrul Catolic pentru Viață va fi un nou program: luni, marți, miercuri și vineri între orele 15-18. Adresa este: Șos. Națională, 182, bl. A-2, sc. F, parter, ap. 1; tel. 032/237206. Se oferă: teste de sarcină gratuite, consiliere confidențială, informații despre sarcină, asistență medicală, sprijin spiritual (sr. Rosemarie, "Notre Dame de Sion").

Numire
În perioada 31 iulie-1 august 2000, în cea de-a doua parte a Capitulului Provincial, conform Statutelor Generale ale Ordinului Franciscanilor Conventuali, a fost ales cu unanimitate de voturi pr. Alexandru Suceu ca delegat pentru apostolatul marian și director național al Miliției Imaculatei în Provincia "Sfântul Iosif" - România. Centrul a fost fixat la Roman în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din str. Ștefan cel Mare, 268/B. Cei care sunt interesați de înființarea de noi sedii, filiale, pot să se adreseze directorului național pentru a fi ajutați.

Ministerul acolitatului
Luni, 19 martie, în capela Institutului Teologic din Iași a avut loc o sfântă Liturghie solemnă în cinstea sfântului Iosif, patronul seminarului, prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, în cadrul căreia s-a conferit ministerul acolitatului studenților din anul V. Au fost instituiți 35 de acoliți. Cei care au primit acest minister vor fi implicați în viața Bisericii, distribuind sfânta Împărtășanie.

Invitație la Barticești
"Îți arde inima în piept?" Aceasta este întrebarea la care vor trebui să răspundă tinerii și tinerele care vor participa în perioada 19-21 aprilie la exercițiile spirituale organizate de surorile Congregației "Iubirii Milostive" din Barticești cu ajutorul pr. Aurelio Perez de la Collevalenza, Italia. Fiindcă numărul locurilor este limitat, tinerii între 18-30 de ani care doresc să participe sunt rugați să contacteze telefonic pe sora Stella 033/746440; 094/615321 sau pe sora Damiana 033/746441. Cine nu poate telefona, să scrie pe adresa: "Casa Maica Speranța", 5594 - Barticești, com. Botești, jud. Neamț, indicând un număr de telefon unde poate fi contactat, pentru a primi confirmarea, dacă are sau nu un loc rezervat. Cazarea și masa sunt gratuite. Dacă cineva dorește și poate să ofere ceva (bani sau alimente), beneficiarii vor fi și de data aceasta copiii cu handicap de la Păstrăveni. Participanții sunt rugați să-și ia cu ei Sfânta Scriptură și Colecția de cântece bisericești.

Întâlniri
Cu scopul de a pune în lumină organizarea Sinodului Diecezan - prezentarea a ceea ce este el și diferite probleme având caracter administrativ, la 1 martie a avut loc la decanatul de Roman întâlnirea tuturor decanilor. În cursul lunii martie au fost întâlniri cu toți preoții din dieceză în următoarele decanate: Bacău, 5 martie, preoții din decanatele Bacău, Traian, Vrancea și Piatra; Roman, 12 martie, preoții din decanatele Roman și Siret; Onești, 21 martie, preoții din decanatul de Trotuș; Rădăuți, 22 martie, preoții din decanatele Bucovina și Iași.

Profesiune religioasă
Luni, 26 martie, solemnitatea "Buna-Vestire", în biserica "Coborârea Duhului Sfânt" din Barați a avut loc o sfântă Liturghie concelebrată, prezidată de PS Aurel Percă, cu ocazia reînnoirii voturilor, pe trei ani, a 20 de surori, iar pentru un an a șase surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Cele 26 de surori au făcut trei zile de exerciții spirituale cu pr. Ferenț Tancău, parohul comunității din Barați. La sărbătoare au participat surori din același institut, surori din alte congregații, rude ale surorilor sărbătorite, precum și numeroși credincioși.

Liturghia crismei
Joi, 12 aprilie, Joia Mare, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași se va celebra Liturghia crismei. Preoții din toată dieceza vor fi în jurul episcopului, moment în care își vor reînnoi făgăduințele din ziua hirotonirii. Liturghia va începe la ora 10.30. În cadrul sfintei Liturghii se vor sfinți uleiurile pentru catehumeni, pentru cei ce vor primi sacramentul sfântului Mir și pentru bolnavi.

Radio Iași
Postul Radio Iași, pe lungimea de undă 1053 Mhz, în fiecare sâmbătă între 8,30 și 9,00 transmite o emisiune ecumenică "Gânduri creștine", coordonată de Lucian Teodosiu. Luni, 16 aprilie, a doua zi de Paști, la ora 10.00, sfânta Liturghie din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași va fi transmisă în direct.

Transferuri
Începând cu 1 martie pr. Robert-Constantin Mătău a fost transferat de la Parohia "Sfântul Nicolae" - Bacău la Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" - Rădăuți, în postul de vicar, iar pr. Cristian Diac, de la Parohia Rădăuți, activează pentru un timp în Dieceza de Münster, Germania.

Administrarea Mirului (III)
- 9 septembrie - Bacău "Sfântul Nicolae"
- 23 septembrie - Suceava

Institutul Teologic din Iași
I. În perioada 16-17 iulie 2001 va avea loc examenul de admitere pentru absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat, care vin de la alte școli decât seminariile liceale. Probele de examen sunt: limba și literatura română (scris, materia de la bacalaureat); o limbă străină modernă (la alegere - scris); istoria sacră + catehism (oral); probă muzicală. Înscrierile se fac la secretariatul institutului în perioada 10-15 iulie. Actele necesare pentru dosar: certificatul de naștere (original + fotocopie); certificat de Botez; certificat de Mir; certificat de căsătorie religioasă a părinților; diplomă de bacalaureat; patru fotografii tip legitimație; caracterizare din partea părintelui paroh.
II. Pentru absolvenții seminariilor liceale, examenul de admitere va fi susținut în perioada 30 august-1 septembrie 2001. Aceștia, pe lângă probele amintite mai sus, vor mai susține examen și la limba latină (scris), iar în afara documentelor cerute pentru candidații de la celelalte licee, vor trebui să prezinte și o caracterizare din partea superiorilor seminarului de la care vin. Înscrierile se fac la secretariatul institutului în perioada 20-29 august.

Numărul de locuri este variabil, în funcție de calitatea participanților la concurs. Informații suplimentare la secretariatul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași: Str. Văscăuțeanu, 6; 6600 - Iași, tel. 032/225228 sau 032/224482.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat