Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente externe

Papa, "un mare om"
Miercuri, 22 martie, cu ocazia găzduirii la Casa Albă a unei reuniuni a liderilor catolici, președintele Statelor Unite, George W. Bush, l-a numit pe papa Ioan Paul al II-lea "cu adevărat unul dintre oamenii mari". Bush s-a întâlnit cu episcopii miercuri, cu o zi înainte de a inaugura Centrul Cultural dedicat studiului vieții și operelor Sfântului Părinte, pentru aprofundarea învățăturilor sale. "Cel mai bun mijloc de a-l omagia pe papa Ioan Paul al II-lea, cu adevărat unul dintre marii oameni, este să abordăm cu seriozitate învățăturile sale, să-i ascultăm cuvintele, și să punem în acțiune aici în America cuvintele și învățăturile sale", a spus Bush episcopilor reuniți la Casa Albă.

Nouă episcopi consacrați
Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat sărbătoarea "Sfântul Iosif" consacrând nouă episcopi. Ceremonia a avut loc în bazilica "Sfântul Petru". "Sarcina episcopilor în comunitățile creștine are multe similarități cu cea a sfântului Iosif", a spus Sfântul Părinte. Păstorii trebuie să fie, asemenea tâmplarului din Nazaret, "părinți și purtători de grijă", a explicat suveranul pontif.

Ziua Misionarilor Martiri
Sâmbătă, 24 martie, a fost "Ziua de Rugăciune și Post pentru Misionarii Martiri", care doar în ultimul deceniu au fost peste 600. Această zi este inițiată de Mișcarea Tineretului Misionar din cadrul Operelor Misionare Pontificale. Conform agenției "Fides", între 1980 și 1989 au fost uciși cel puțin 115 misionari și preoți catolici. Între 1990 și 2000 au fost numărați 603 martiri, dintre care 248 de preoți și călugări morți în genocidul din 1994 din Ruanda.

Satisfacție exprimată
Patriarhul Bartholomeu I al Constantinopolului și-a exprimat public satisfacția privind apropiata vizită a papei Ioan Paul al II-lea în Grecia, vizită care a generat valuri de proteste în rândul naționaliștilor ortodocși. La sfârșitul vizitei sale în sudul Italiei, patriarhul a declarat pentru publicația "Avvenire": "Salut cu mare bucurie iminenta vizită a fratelui nostru Ioan Paul al II-lea și sper ca această vizită să contribuie semnificativ la dialogul și spiritul de fraternitate dintre Bisericile noastre". Papa va vizita Grecia în circuitul său pe urmele apostolului Paul, evenimentul urmând să aibă loc în perioada 4-5 mai, după cum a confirmat și nunțiul apostolic din Grecia, arhiepiscopul Paul Fouad Tabet. Unele cercuri din Biserica Ortodoxă Greacă se mai opun încă vizitei papei. Întrebat despre aceasta, patriarhul a răspuns: "Ce va fi, va fi. Eu sunt foarte bucuros de faptul că vizita va putea avea loc".

Noi canonizări
Papa Ioan Paul al II-lea va prezida ceremoniile de canonizare din 10 iunie și 25 noiembrie pentru sfinții ale căror cauze au fost aprobate în timpul unui Consistoriu. Papa și cardinalii prezenți în ziua de 12 martie la Consistoriu au aprobat cauzele următorilor: Luigi Scrosoppi, preot de la Oratoriul "Sfântul Filip Neri"; Agostino Roscelli, preot și fondator al "Surorilor Imaculatei Concepțiuni"; Bernardo da Corleone, capucin terțiar; Teresa Eustochio Verzeri, fondatoarea "Fiicelor Sfintei Inimi a lui Isus"; Rebecca Pietra Ar-Rayes di Himalaya, din Ordinul Maronit al "Sfântului Anton". Ceremonia de canonizare pentru acești sfinți a fost fixată pentru ziua de 10 iunie. Persoanele care vor fi canonizate în ziua de 25 noiembrie sunt: Giuseppe Marello, episcop și fondator al "Oblaților Sfântului Iosif"; Paola Montal Fornés di San Giuseppe Calasanzio, fondatoarea "Surorilor Mariei"; Francesca Sales Aviat, fondatoarea "Surorilor Oblate ale Sfântului Francisc de Sales"; Maria Crescentia Höss, terțiară franciscană.

Numire
Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor are un nou președinte, în persoana cardinalului Walter Kasper. Confirmând așteptările experților în problemele Vaticanului, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit sâmbătă, 3 martie, pe cardinalul german ca președinte al consiliului, pentru a-l înlocui pe cardinalul australian Edward Idriss Cassidy, care s-a retras din motive de vârstă.

Consistoriul cardinalilor
Consistoriul extraordinar al cardinalilor din 21-24 mai va aborda problemele critice menționate în scrisoarea apostolică "Novo millennio ineunte", incluzând colegialitatea episcopală și unitatea cu alte Biserici creștine. "Prin acest Consistoriu, papa dorește să îi consulte pe cardinali, colaboratorii săi apropiați, asupra unor anumite teme despre care el crede că trebuie evaluate și studiate împreună".

Biblia pentru romi
În ziua de 15 februarie a fost lansată de către Societatea Biblică Interconfesională din România (SBIR) la biserica penticostală a romilor din București traducerea în limba romanes a primelor două Evanghelii, cea după Matei, respectiv după Marcu, precum și caseta audio "Romale aven ko Isus" (Isus vă cheamă). Aceste două lucrări au fost realizate în cadrul programului "Biblia - lumină pentru romi" și sunt destinate credincioșilor romi de diferite confesiuni. De asemenea, se lucrează la traducerea în limba romanes a Evangheliilor după Luca și Ioan, a Faptelor Apostolilor și a Psalmilor.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat