Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Misiunea catehezei

În septembrie 2000 a luat ființă Oficiul Diecezan pentru Cateheză. Au fost numiți: pr. Mihai Roca (coordonator), pr. prof. Anton Ghiurcă (consultant); pr. Cornel Cadar, pr. Felician Tiba și sr. Tereza Țâmpu (pentru zona Iași); pr. Mihai Roca, pr. Cornel Berea și fr. Antxon Andueza (pentru zona Roman); pr. Isidor Chinez, pr. Cazimir Biur, pr. Vincențiu Burlacu, pr. Petru Chelaru (pentru zona Bacău). Oficiul s-a întrunit în zilele de 9 septembrie și 16 noiembrie 2000 la Traian, în ziua de 15 februarie 2001 la Iași și în ziua de 1 martie 2001 la Pildești. S-a făcut o analiză a catehezei de până acum; s-a stabilit tema catehetică pentru anul 2001; s-a lucrat la seria de 40 de cateheze axate pe tema Bisericii; s-au luat în discuție locul Oficiului Catehetic, a proiectului catehetic și înființarea unor centre de documentare catehetică; s-a prezentat schema pentru realizarea proiectului diecezan pentru cateheză și s-a trecut la construirea lui. Următoarea întâlnire va fi pe data de 4 aprilie.

Domeniul catehetic, una dintre preocupările principale ale Conciliului Vatican II, a cunoscut în ultima vreme o amploare deosebită atât în Biserica Universală cât și în cea locală. Tot mai mulți sunt aceia care ascultând "șoaptele Duhului", atenți la semnele timpului, doresc ca Biserica să fie cât mai aproape de "bucuria și speranța, tristețea și angoasa oamenilor de astăzi, mai ales ale săracilor și ale tuturor acelora care suferă..." (GS 1).

Inițiativele pastorale diecezane din ultima vreme se înscriu tocmai în acest sens și doresc o organizare mai susținută și o reînnoire mai viguroasă a vieții de credință. Cateheza, cu rolul ei bine definit în misiunea Bisericii, nu putea să rămână la periferia întrebărilor și a preocupărilor. Și aceasta, deoarece "instruirea catehetică, al cărei scop este de a face credința oamenilor vie, conștientă și activă, luminată prin învățătură, este transmisă cu deosebită grijă atât copiilor și adolescenților cât și tinerilor și adulților" (CD 14).

Mai recent, Îndreptarul general pentru cateheză (DGC) invită toate Bisericile locale să-și analizeze poziția față de domeniul catehetic și într-o perspectivă structurată, coerentă și globală să așeze cateheza în inima misiunii Bisericii. Preocuparea catehetică nu se limitează la o vârstă precisă, nu vizează numai pregătirea la sacramente și nici nu poate fi organizată ignorând contextul local, deoarece scopul ei ultim este "de a pune pe cineva nu numai în contact, dar și în comuniune, în intimitate, cu Isus Cristos" (DGC 80). Cateheza este cea care, prin educarea și aprofundarea propriei credințe, îl conduce pe cel evanghelizat la cunoașterea și urmarea misterului lui Cristos printr-o credință profundă.

Misiunea catehezei este aceea de a însoți creștinul pe parcursul întregii sale vieți cu scopul de a realiza o convertire continuă prin întărirea atitudinilor sale de credință la nivel cognitiv, afectiv și comportamental. Concret, cateheza își îndeplinește această misiune în următoarele trei sarcini sau datorii: 1. "profesiunea de credință în Dumnezeul unic: Tată, Fiu și Duh Sfânt" (DGC 82); însoțirea neofitului în drumul său de înțelegere și aprofundare; cel catehizat este chemat ca prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu să-și convertească viața și să devină un creștin care vede istoria, judecă viața, alege, iubește, speră și trăiește ca Învățătorul său; 2. "cunoașterea, celebrarea, trăirea și contemplarea misterului lui Cristos" (DGC 85) prin inițierea în tezaurul credinței Bisericii, în liturgie, în formarea morală, în rugăciunea personală; 3. "inițierea și educația pentru viața comunitară și pentru misiune" (DGC 86), prin formarea unei inimi "catolice", fără limite, prin promovarea unei dimensiuni ecumenice și încurajarea atitudinilor fraterne față de membrii din celelalte Biserici și comunități de creștini, prin dobândirea unui adevărat spirit misionar care, pentru a da mărturie, trece orice graniță, printr-un dialog corect marcat de respect cu cei care nu cred sau care nu sunt creștini.

Criteriul de analiză pentru realizarea misiunii catehetice îl constituie legătura continuă și iluminarea reciprocă dintre credință și viață. Evenimentele bisericești promovate de păstorul nostru la nivel pastoral, prin întrebările și propunerile, eforturile și realizările care au început deja să dea roade, constituie "un dar ceresc, un adevărat kairos pentru tot parcursul nostru de credință".

Pr. Mihai Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat