Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Roadele se vor vedea mai târziu

Cursuri pentru laici

Cursurile de formare pentru laici de la Traian care s-au desfășurat în patru serii în perioada 2-24 martie au implicat 445 de laici din 165 de parohii. Inițiate de Academia "Sfântul Augustin", cu sprijinul Arhiepiscopiei de București și Episcopiei de Iași, cursurile au cuprins conferințe și dezbateri despre chemarea, misiunea și formarea laicilor susținute de către episcopi, preoți, călugări și profesori laici de la institutele teologice. Pr. Vili Dancă, președintele Academiei "Sfântul Augustin", ne-a oferit amănunte.

- Cum s-au implicat parohiile și laicii în inițiativa Academiei "Sfântul Augustin"?
Răspund la această întrebare cu ajutorul unor cifre, deși nu aspectul cantitativ este important. În prima serie s-au implicat 33 de parohii și 91 de laici. De la o serie la alta cifrele au crescut până la 52 de parohii și 140 de laici în ultima serie. În total, invitația a fost onorată de 165 de comunități parohiale și de 445 de laici care, în funcție de participanți, reprezentau Dieceza de Iași, Arhidieceza de București și Administratura Apostolică de Moldova. În spatele acestor cifre se ascund eforturi umane deosebite; unele le cunosc și eu, dar pe cele mai multe le știe numai Dumnezeu. Poate nu trebuie să vorbesc despre ele, totuși amintesc gestul unei familii care, pentru a onora demnitatea de a reprezenta comunitatea lor la această întâlnire, a trebuit să vândă câțiva purcei din propria gospodărie ca să aibă bani de drum. Admirabil, nu-i așa?

- Este într-adevăr impresionant, dar în ce măsură aceste cursuri și-au atins scopul?
Este greu de făcut o apreciere, deoarece cursurile au avut două feluri de finalități: imediate și îndepărtate. Obiectivele imediate au fost "pregătirea sinodului diecezan" (Dieceza de Iași) și "înființarea consiliilor parohiale" (Arhidieceza de București). Până vom atinge aceste obiective, mai sunt multe de făcut. Cursurile au fost un prim pas pe acest drum. Din dezbaterile și discuțiile care au avut loc, din momentele de rugăciune celebrate împreună, s-a văzut că laicii "trăiesc cu Biserica". Întâlnirea a pus în lumină acest adevăr, de aceea cred că am pășit cu dreptul. Cât privește finalitățile îndepărtate, adică întărirea motivațiilor creștine ale laicilor pentru a putea vesti evanghelia în acele locuri și timpuri unde preotul nu poate să ajungă, roadele cursurilor se vor vedea mai târziu. Fără îndoială, inițiativa nu poate aduce rod dacă persoana umană nu se deschide acțiunii Duhului Sfânt. Iată de ce am încredințat providenței divine aceste cursuri, pentru ca, văzând situația concretă în care se află creștinul, să-l înzestreze cu harurile necesare pentru a înfăptui lucrarea îndumnezeirii începută în viața lui prin Botez.

- Care sunt câteva din concluziile la care s-a ajuns?
Încep cu cele pozitive. Laicii prezenți la Traian au dat dovadă de multă credință, spirit de rugăciune și un respect deosebit față de episcop și preot, în care văd pe slujitorii cei mai calificați. De asemenea, au arătat că iubesc valorile creștine: dreptatea, adevărul, familia, copiii, munca; le plac predicile pregătite, slujbele frumoase, devoțiunile tradiționale, îndrăgesc literatura creștină etc. Referitor la concluziile negative, precizez că termenul "negativ" desemnează aici lipsa sau scăderea a ceva bun. Astfel, laicii s-au plâns că nu sunt pregătiți să citească și să se hrănească singuri sau împreună cu alții din cuvântul lui Dumnezeu, că nu înțeleg simbolurile de la sfânta Liturghie, că tradițiile creștine ale familiei tind să se piardă, că mass-media, în special televiziunea, zdruncină moravurile creștine, că presa creștină este prea săracă uneori, iar alteori este prea înaltă etc. Ce-i de făcut? S-a sugerat mai multă cateheză biblică și liturgică, în funcție de vârstă, preocupări, stare de viață; dezvoltarea coresponsabilității în misiunea de evanghelizare, adică preoți și laici împreună în mărturisirea evangheliei, fiecare îndeplinindu-și rolul. În fine, o ultimă sugestie venită din partea unor laici: pentru a înțelege mai bine timpurile în care trăim și ce anume avem de făcut, ar fi bine ca asemenea întâlniri să se repete, mai întâi la nivel de decanate, apoi în parohii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat