Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Actualitatea -

Identitatea catolicilor din Moldova

Asociația "Dumitru Mărtinaș"

Sâmbătă, 17 martie 2001, în sala mare a Casei de Cultură "Vasile Alecsandri" din Bacău a avut loc Adunarea Generală de constituire a Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș", care a primit personalitate juridică încă din 13 iunie 2000, ca o asociație laică, culturală, apolitică și nonguvernamentală, fără scop lucrativ, având ca obiectiv reprezentarea și apărarea intereselor locuitorilor romano-catolici din Moldova.

Interesul privind acest eveniment de referință în viața comunității a fost unul deosebit, sala dovedindu-se neîncăpătoare pentru numărul foarte mare de participanți veniți din localitățile cu populație catolică din Moldova.

Au fost delegații din următoarele localități: Butea, Cleja, Faraoani, Valea Mare, Galbeni, Somușca, Ciucani, Sarata, Gioseni, Barați, Coman, Lespezi, Fundu Răcăciuni, Comănești, Gheorghe Doja, Galați, Luizi-Călugăra, Mărgineni, Pildești, Moinești, Trebeș, Nicolae Bălcescu, Onești, Piatra Neamț, Schineni, Pustiana, Târgu Ocna, Vladnic, Valea Seacă și Bacău.

Au luat parte oficialitățile județului și municipiului Bacău, reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Culturii și Cultelor etc. Au fost primite binecuvântări din partea Excelenței sale dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București, a Excelenței sale Petru Gherghel, episcop de Iași, precum și mesaje de salut și succes în activitate din partea Prefecturii, Primăriei, Consiliului Județean, Inspectoratului Școlar Județean Bacău etc. Au mai luat cuvântul o serie de vorbitori care au exprimat puncte de vedere favorabile privind necesitatea și oportunitatea constituirii Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș".

După cuvântul de deschidere a lucrărilor Adunării Generale rostit de către președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș", domnul Gheorghe Bejan, a urmat expunerea de motive privind necesitatea înființării Asociației. Au fost apoi prezentați membrii fondatori și comitetul de coordonare, după care a fost prezentat, discutat și votat statutul asociației.

De asemenea, s-a dat citire sentinței civile nr. 45 din 13.06.2000 a Tribunalului Bacău privind înființarea asociației. S-a propus și votat cotizația și bugetul de venituri și cheltuieli, făcându-se public și proiectul planului cu principalele activități ale asociației pentru anul 2001, precum și validarea comitetului de coordonare al asociației.

În final, a avut loc un emoționant concert susținut de ansamblurile corale reunite ale parohiilor catolice din municipiul Bacău, precum și o conferință de presă.

Denumită "Dumitru Mărtinaș" datorită faptului că el a deschis calea cercetării științifice care susține adevărul originii și evoluției românești a catolicilor din Moldova, asociația își propune să-i continue demersul și să dovedească prin argumente raționale, științifice, istorice, etnografice, lingvistice etc. acest adevăr, promovând și apărând în acest fel adevărata identitate a catolicilor din Moldova.

Deoarece până acum dezbaterea în cadrul organismelor interne și internaționale ale diverselor probleme care ne priveau direct se bazau exclusiv pe o singură sursă, străină nouă, caracterizându-se printr-o lipsă de activitate și informare directă, constituirea Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș", ca promotoare de drept și de fapt a intereselor noastre, era imperios necesară. Prin intermediul ei toți locuitorii romano-catolici își vor putea promova interesele și apăra identitatea, iar cei care vor fi interesați de existența noastră, a catolicilor din Moldova, vor fi nevoiți să consulte și asociația.

Asociația Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" dorește să înlăture confuziile născute în urma încercărilor pe multiple planuri de "salvare" a așa-zisei "minorități etnice a ceangăilor", venite din diverse părți în ultimii ani, cu implicații nefavorabile locuitorilor catolici din Moldova atât pe plan intern cât și internațional. Fundamentală este conștiința noastră, a catolicilor, noi nu suntem o minoritate etnică, un grup etnic, ci o minoritate religioasă.

Anton Coșa



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat