Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Capitul General

Ordinul Fraților Minori Conventuali

În perioada 30 ianuarie-24 februarie, la Ariccia (Casa "Divin Maestro"), lângă Roma, s-a desfășurat Capitulul General al Ordinului Fraților Minori Conventuali, adunare generală care se desfășoară o dată la șase ani. La Capitul au participat reprezentanții a circa 4.500 de franciscani conventuali, veniți din toate părțile lumii (37 de națiuni din toate cele cinci continente). Deschiderea oficială a Capitulului a fost făcută de ministrul general Agostino Gardin în prezența a 87 de frați, în dimineața zilei de 30 ianuarie.

Grupul tuturor participanților la Capitul a fost format din: ministrul general, foști miniștri generali (2), asistenți generali (8), miniștri provinciali (35), custozi generali (3), custozi provinciali (15), delegați provinciali (22), observatori (2), secretari și translatori (16). Provincia "Sfântul Iosif" din România a fost reprezentată de către ministrul provincial, Ion Ciuraru, și delegatul provincial, Mihai Dămoc.

Prima parte a Capitulului a fost dedicată analizării situației ordinului, prin intermediul diferitelor relații prezentate de cei care au condus familia franciscană în ultimii șase ani, urmând ca în cea de-a doua parte să se axeze pe proiectele de viitor pe care ordinul le are în lumea întreagă. În acest scop a fost pus la punct și aprobat un proiect de acțiune care va trebui să fie realizat în următorii șase ani și care privește situația ordinului din punct de vedere al vieții comunitare, spirituale, pastorale și misionare.

Ziua de 10 februarie a fost dedicată alegerii celui de-al 118-lea succesor al sfântului Francisc, ministrul general al ordinului, în persoana părintelui Joachim Anthony Giermek, fost vicar general al ordinului în ultimii șase ani. Actualul ministru general aparține Provinciei "Sfântul Anton" din SUA, s-a născut la Buffalo, New York, și are 57 de ani. În timpul mandatului a fost o dată și în România.

De asemenea, a fost ales și noul Consiliu General al Ordinului, format din următorii frați: fr. Fermino Giacometti, vicar general (Prov. Marche, Italia); fr. Carlo Vecchiato, procurator și secretar general (Prov. de Padova, Italia); fr. Gianfranco Girotti, asistent general (Prov. de Roma, Italia); fr. Leo Beck, asistent general (Prov. de Germania); fr. John Joseph Dolan, asistent general (Prov. "Neprihănita Zămislire", SUA); fr. Geraldo Monteiro, asistent general (Prov. "Sfântul Francisc", Brazilia); Fr. Jerzy Maculewicz, asistent general (Prov. "Sfântul Anton", Polonia); fr. Eugene Masaru Kawashimo, asistent general (Prov. de Japonia); fr. Bonaventure Mpasa, asistent general (Prov. de Zambia).

În ziua de 17 februarie frații capitulari au fost primiți în audiență de către Sfântul Părinte, care, printre altele, le-a spus: "Să rămâneți credincioși carismei voastre specifice franciscano-conventuale, care dintotdeauna, în împărtășirea itinerarului comunitar, a demonstrat o caracteristică proprie și particulară în cadrul marii mișcări franciscane". A fost organizat și un pelerinaj la Assisi, unde reprezentanții întregului ordin au cerut și binecuvântarea seraficului părinte Francisc.

În încheierea Capitulului General, frații participanți au adresat o scrisoare de salut tuturor fraților din ordin, afirmând că "de la începutul și până la sfârșitul Capitulului a răsunat în mijlocul nostru cuvântul lui Isus: "Ieșiți în larg" (cf. Lc 5,4), un îndemn la a ne deschide către Biserică și către lumea întreagă. Părăsind locul de desfășurare al Capitulului pentru a ne reîntoarce în mijlocul vostru, repetăm cu voi, mișcați fiind de noutatea Duhului Sfânt: "Să ieșim în larg cu încredere". Ne așteaptă largul mării omenirii. În numele Domnului nostru Isus să mergem ca "frați minori", întăriți de iubirea frățească și în spiritul slujirii tuturor oamenilor, în special a celor săraci și lipsiți de apărare și a tuturor acelora care sunt înfometați și însetați după dreptate".

Pr. Victor-Emilian Dumitrescu, OFMConv



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat