Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Mesaj de Sfânta Înviere 2001

Pace vouă!

Iubiți frați și surori,

Acest salut care i-a îmbucurat și i-a liniștit pe apostoli în seara primei zile a săptămânii - după cum ne relatează evanghelistul Ioan - răsună fără întrerupere de 2000 de ani și aduce neîncetat bucurie în sufletele ucenicilor și ale oamenilor. Este salutul victoriei și al speranței, este garanția încrederii în viață și în bine. Este salutul celui care fusese mort și a înviat, fusese pentru moment învins și s-a întors între ai săi victorios. Este un salut dumnezeiesc încărcat de semnificații spirituale.

Cu acest salut doresc să vă întâmpin, preacucernici părinți, venerate suflete consacrate, iubiți tineri și dragi credincioși, în atmosfera pe care o întâmpinăm și o trăim în acest prim an al noului mileniu, în ziua Învierii Domnului.

Este un semn îmbucurător și promițător și de ce nu, un semn de speranță nouă, ca la începutul celui de-al treilea mileniu creștinii de pe întregul pământ să celebreze Paștele la aceeași dată, ascultând parcă într-o simbioză binecuvântată anunțul îngerului și salutul Celui Înviat - în aceeași oră și cu aceeași forță și intensitate ca la începuturi, ca în prima zi după înviere, adresat tuturor apostolilor și ucenicilor adunați la un loc: Pace vouă!

Era firesc ca toți cei care-l cunoscuseră pe Învățătorul lor, care-l ascultaseră, care îl văzuseră făcând atâta bine, să fie amărâți, triști, îngrijorați, pentru că răufăcătorii îl răstigniseră pe cruce și acum se afla în mormânt. Erau și ei oameni și nu reușiseră să pătrundă încă în adâncul misterului dumnezeiesc și în planul cel veșnic al Tatălui. Încă nu primiseră lumină de sus.

Tocmai de aceea surpriza și bucuria le-a cuprins întreaga ființă când l-au revăzut în mijlocul lor viu și luminos spunându-le: "Pace vouă! De ce sunteți tulburați și de ce se ridică atâtea îndoieli în inimile voastre. Vedeți mâinile și picioarele mele: eu însumi sunt, atingeți-mă și vedeți!" (Lc 24,36).

Experiența aceasta au făcut-o și cei doi ucenici care plecau triști din Ierusalim spre Emaus. Când Isus, necunoscut la început, s-a apropiat de ei, încet, încet au început să se lumineze și, ascultând cuvintele din Scripturi și participând la frângerea pâinii, l-au recunoscut și s-au bucurat văzându-l pe Domnul (cf. Lc 24,13).

Experiența aceasta trebuie să o facem și noi, iar întâlnirea noastră cu Cel Înviat trebuie să ne influențeze toată viața și comportamentul nostru. De aici urmează să ne vină adevărata bucurie, adevărata tărie și pacea adevărată.

Preacucernici părinți, dragi frați și surori, iubiți credincioși,

În scrisoarea apostolică Novo millennio ineunte, Sfântul Părinte ne încurajează să înaintăm în cunoașterea misterului lui Cristos, pe care l-am descoperit pe parcursul marelui jubileu, și împreună cu el să dăm dovadă de un nou dinamism în trăirea credinței și în mărturia iubirii.

Preocupați de o adevărată creștere în cunoaștere și de o trăire cât mai adecvată cu alegerea și misiunea pe care o avem de a fi creștini ai zilelor noastre și ai noului mileniu, mă bucur să vă invit la o angajare nouă în a-l contempla pe Cristos cel suferind, de a-l urma pe drumul iubirii sale și mai ales de a-l întâlni și a-l descoperi pe drumul vieții noastre creștinești, pe drumul încercărilor și al suferinței, ca pe acela care a învins toate greutățile, moartea și păcatul și este viu în mijlocul nostru, rămânând cu noi până la sfârșitul veacurilor (cf. Mt 28,20).

Dacă îl întâlnim pe el viu și biruitor pe drumul vieții pământești și noi trebuie să ne îndreptăm către ceruri imediat la începutul acestui an, primul din cel de al treilea mileniu.

Noi, ca persoane particulare, ca Biserică locală, ce trebuie să facem pentru viața și credința noastră?

Desigur, ne răspunde însuși Isus: "Cine vrea să vină după mine să se lepede de sine să-și ia crucea și să mă urmeze" (Lc 9,23) și "va avea lumina vieții" (In 8,12), căci eu singur sunt "calea, adevărul și viața" (cf. In 14,6).

Dragi frați și surori,

Pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu este nevoie de rugăciune. Pentru a-l urma cu curaj și a ne învrednici de pacea sa trebuie să i-o cerem. Prin rugăciune se dezvoltă dialogul cu Cristos și tot prin ea noi devenim prietenii săi intimi, rămânem cu adevărat uniți cu el și el cu noi (cf. In 15,4).

Pentru a descoperi adevăratul drum pe care trebuie să mergem, mai întâi trebuie să ne rugăm și să ne lăsăm pătrunși de spiritul său, să-l ascultăm cum l-au ascultat cei doi ucenici în drum spre Emaus, să ne lăsăm invitați la ospățul euharistic, la frângerea pâinii și el ni se va descoperi cu adevărat, ne va învrednici de pacea și mântuirea sa (cf. Lc 24,13-36).

Amintesc și cu această scrisoare pastorală că intenția noastră este să declarăm cu ajutorul lui Dumnezeu, chiar în cursul acestui an, un timp forte pentru drumul nostru de credință, un sinod diecezan, care să ne arate mai bine și mai clar ce trebuie să facem în credința noastră și în urmarea lui Cristos.

Până la acest moment solemn, încredințez gândul meu și al nostru rugăciunii tuturor preoților, tuturor sufletelor consacrate și mai ales bunilor și vrednicilor creștini care formează împreună cu noi poporul cel binecuvântat al Diecezei de Iași.

Cu speranța că acest timp sfânt al Paștelui va fi o binefăcătoare întâlnire cu Cristos care a învins moartea, împreună cu episcopul nostru auxiliar Aurel și cu toți colaboratorii de la Iași, vă întâmpin cu o îmbrățișare sfântă și cu dorința lui Isus și salutul său ceresc:

Pace vouă! Sărbători fericite!

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat