Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem...

* Valerian Burcă (Săbăoani). "Părinte am lângă mine două familii care caută mereu ceartă și scandal și nu știu cum să mă termine. De mic copil au voit să-mi taie din păr, au aruncat în curte cu tot felul de farmece și am găsit în fața ușii de mai multe ori lucruri fermecate".

Este bine să vă prezentați cazul dv. părintelui paroh. Cartea Sfântă spune că "trebuie să învingem răul prin bine și să iertăm celor care ne greșesc". Vă amintesc acele cuvinte care cu siguranță le-ați auzit la Biserică de atâtea ori: "Iubiți pe dușmanii voștri, rugați-vă pentru cei care vă prigonesc și vă vorbesc de rău, ca să fiți fiii Tatălui vostru din ceruri, care face să răsară soarele său peste cei buni și peste cei răi și să cadă ploaia peste cei drepți și peste cei nedrepți" (Mt 5,44-45). Cu privire la farmece, ghicit în palmă, tăiat din păr și alte asemenea, ele n-au ce căuta între creștini: sunt păcate grave împotriva poruncii I. Încercați să vă amintiți cele învățate la catehism în această privință. Dacă vă însoțiți cu Dumnezeu de ce vă este teamă? Isus este Domnul istoriei și al universului, încredințând lui propria viață, creștinii sunt eliberați de idolatrie, de frică și de superstiție.

* T.V. (Bacău). Ne bucurăm că ați luat în considerare răspunsul la scrisoarea precedentă. Fie ca dv. înșivă, "prin rugăciune și răbdare", să suportați toate încercările prin care treceți, iar Duhul Sfânt, pe care-l invocați în scrisoare, să reverse asupra dv. harurile sale și ele să vă dea putere în aceste suferințe.

* Cristina Koch Smeu (Roman). "... din lumina strămoșilor, a căror trecere prin vatra vechiului sat Berindești-Săbăoani din județul Neamț a lăsat ca moștenire înaintașilor menirea de a păstra acest loc miraculos prin mănunchiul de izvoare ce nu au secat nici în perioada celor mai cumplite secete... se aude un ecou de durere. O durere care i-a pus pe harnicii creștini din Săbăoani, în frunte cu preoții comunității, la post și rugăciune, ca urmare a profanării, în noaptea de 2 spre 3 februarie, a acestui loc, unde... tot timpul anului se înfăptuiește același miracol al izvorului nesfârșit, aproape asemenea cu Lourdes-ul preasfintei Fecioare. Vegheat de mai mulți ani de calea sfintei cruci și de statuetele unor importanți sfinți ai Bisericii, printre care și de imaginea de neșters a martirului neamului - ce a conferit taina sfântului Mir multor suflete din acest sat - episcopul Anton Durcovici -... acest loc binecuvântat de Dumnezeu a fost devastat și aproape distrus de mâinile și mintea ciudată a "titanilor" satanei... Dumnezeu ne cheamă, ne strigă pe nume și ne spune să nu-i lăsăm pe cei rătăciți de a avea în mâinile lor altceva decât arma rugăciunii și nu a distrugerii...".

Scrisoarea dv. vorbește de la sine. În fața unor asemenea vandalisme cuvintele sunt de prisos. Din păcate, ele au luat amploare în ultimul timp. Trebuie, într-adevăr, să ne rugăm pentru ca astfel de fapte să nu se repete și pentru ca oamenii care le săvârșesc să se reîntoarcă la matca credinței în Dumnezeu.

* Irina Budăeș (Nicolae Bălcescu). Bine-ai venit în rândul corespondenților noștri! Mulțumim pentru tot ce-ai scris despre noi și despre "Lumina creștinului" care ajunge și în casa sufletului tău. Ne bucură că ai îndrăznit să ne scrii și sperăm că o vei face cu mai mult curaj de-acum înainte. În ceea ce privește poezia, toți dorim să scriem versuri, din păcate Dumnezeu nu ne dă tuturor harul acesta. Încearcă să descoperi în tine alte valori pe care să le fructifici!

* Silvia Gușă (Sascut). Este adevărat că Dumnezeu nu ne cere să fim perfecți ca să-l putem iubi. El dorește să-l iubim așa cum suntem: slabi, păcătoși, neîncrezători, cârtitori, dar dornici de a veni în întâmpinarea propriei lui dorințe de a iubi necondiționat, cu o iubire totală și desăvârșită. Să ne rugăm intens pentru ca toți oamenii să se apropie de Dumnezeu pentru a primi și a oferi iubirea.

* Virginia Ioance (Nicorești). Sunt tot mai numeroase scrisorile în care dv., mamele creștine, vă exprimați revolta față de situațiile familiale dramatice din țara noastră, în special cele referitoare la copiii flămânzi, abandonați, bătuți, nedoriți... Desigur, în fața unor asemenea situații, noi, creștinii, nu putem rămâne indiferenți. Sugestia dv. ca aceste familii să fie vizitate mai des de preoți sau pastori este bine venită. De altfel, aceste vizite se fac deja, să sperăm însă că, în această muncă, se vor asocia și laicii.

* Ama (Târgu Trotuș), Agnesa Ciceu (Faraoani) și Augustin Roșu (Botoșani). Materialele dv. au fost reținute pentru o eventuală publicare în paginile revistei. Vă mulțumim!

* A.C. (Roman), Petronela (Iași), Rodica Lorenți (Comănești), Alexandru Robu (Săbăoani), Gram (Oțeleni), Florinel Anton (Târgu Ocna), Florentina Butnaru (Buhuși), Roza Cochior (București), O tânără I. (Cornu Luncii), Ștefan Relea (Butea), Emanuela Vornicu (Bacău). Veți primi răspunsuri în numerele viitoare sau prin poștă.

* A. (Târgu Frumos). "Ați publicat în revista "Lumina creștinului" că există la Iași un Tribunal Bisericesc, dar vă rog să-mi răspundeți dacă se judecă cu adevărat".

Tribunalul Bisericesc judecă din drept propriu și exclusiv: cauzele care privesc lucrurile spirituale și lucrurile legate de cele spirituale; încălcarea legilor ecleziastice și tot ceea ce include noțiunea de păcat, cât privește determinarea culpei și impunerea pedepselor ecleziastice.

* dr. Călina Maria Crișan (Baia Mare). "Vă scriu cu bucurie pentru a vă semnala un eveniment important care s-a petrecut în orașul nostru, Baia Mare, care are legături prietenești calde cu orașul Iași, și prin el, cu întreaga Moldovă. Asociația Medicilor Catolici din Maramureș, în ziua de 11 februarie, a marcat de șase ani încoace Ziua Mondială a Bolnavului. În ziua de 9 februarie, medicii catolici și preoții băimăreni au organizat câteva acțiuni în beneficiul celor bolnavi. La capela "Sfânta Fecioară Maria" din cadrul Spitalului Județean Baia Mare a fost oficiată o Liturghie de către un sobor de preoți... Vă mai aducem la cunoștință că tot în ziua de 9 februarie, membrii organizației, împreună cu președinta lor, au acordat ajutoare materiale, dulciuri, jucării și iconițe celor bolnavi".

Felicitări pentru activitatea prodigioasă a Asociației Medicilor Catolici din Maramureș și îndeosebi pentru acțiunile de binefacere în favoarea celor suferinzi! Ne bucură că locul central în activitatea dv. îl ocupă rugăciunea, despre care Sfântul Părinte, în cartea sugestiv intitulată "Să trecem pragul speranței" spunea: "Prin rugăciune Dumnezeu se revelează în primul rând ca îndurare, cu alte cuvinte ca iubire care vine în întâmpinarea omului suferind, iubire care susține, ridică, invită la încredere". Datorită faptului că scrisoarea a ajuns cu întârziere, evenimentul semnalat de dv. nu a mai putut fi publicat la rubrica "Știri". Mulțumindu-vă pentru gândurile frumoase adresate nouă, vă dorim numai bucurii și împliniri în misiunea dv. plină de noblețe și dăruire.

* Cristi (Roman). Vă mulțumim pentru poezia trimisă. Ar fi bine ca toți creștinii să conștientizeze faptul că "tristețea și durerea" lui Isus se datorează necredinței multora dintre noi, care nu răspundem cu iubire, iubirii sale infinite și adăugăm în coroana cu "spini udați cu lacrimi de sânge", spinii propriilor noastre păcate. Așteptăm să ne mai scrieți!

* Franz Pieszczoch (Siret). Articolul dv. a sosit cu întârziere pentru a putea fi publicat în luna martie. El a rămas în studiu cu posibilitatea de a fi publicat în luna aprilie sau în Almanahul "Presa Bună" 2002.

* Pe. Gh. (Oțeleni). Adresa de care sunteți interesat este: Institutul Teologic Franciscan, str. Ștefan cel Mare, 268/B, jud. Neamț, 5550-Roman.

* Maria Doboș (Nicolae Bălcescu). "Astăzi nu vin să mă plâng și nici să mă laud, vin să vă împărtășesc o mare bucurie. Vă scriam odată că-mi doresc foarte, foarte mult o casă pentru familia și copiii mei. Am găsit înțelegere la o soră a mamei care a cedat o bucată de teren și cu ce avea mama în același loc ne-am hotărât să ne construim o casă. Rudele noastre au venit trei zile la rând să ne ajute și m-au impresionat, eu nu știam că ne iubește atâta lume. Aș vrea să le arătăm recunoștința noastră și ne vom strădui să fim respectuoși, iar atunci când vor avea nevoie de noi vom fi alături de ei... V-am scris toate acestea pentru că vreau să vă bucurați pentru mine și familia mea și mai ales că astăzi este ziua mea și sunt acasă doar eu cu copiii și mi-am dorit să fiu cu cineva și v-am ales pe voi prin aceste rânduri pe care vi le scriu".

Ne-a impresionat scrisoarea pe care ne-ați trimis-o și ne bucurăm împreună cu familia dv. Sperăm să vă imite cât mai mulți în a fi recunoscători față de cei care-i ajută, dar mai ales recunoscători față de Dumnezeu care ne iubește fără încetare.

* Mihail Popa (Târgu Jiu). Reflecțiile dv. cu privire la rugăciune sunt juste. Completăm cu un pasaj din Catehismul Bisericii Catolice: "Rugăciunea este un dar al harului și un răspuns decis din partea noastră. Ea presupune întotdeauna un efort. Marii rugători din Vechiul Legământ, dinainte de Cristos, precum și Maica Domnului și sfinții împreună cu el, ne învață acest lucru: rugăciunea este o luptă. Împotriva cui? Împotriva noastră înșine și împotriva șiretlicurilor ispititorului, care face totul pentru a-l abate pe om de la rugăciune, de la unirea cu Dumnezeul lui. Ne rugăm așa cum trăim, pentru că trăim așa cum ne rugăm" (nr. 2725). La întrebarea dv. vă răspundem: pentru ca rugăciunea să fie ascultată, noi trebuie să-i cerem lui Dumnezeu "ceea ce se cuvine". "Nu aveți pentru că nu cereți. Cereți și nu primiți pentru că cereți rău, spre a cheltui pentru patimile voastre" (Iac 4,2-3). "Dacă cerem cu o inimă împărțită, adulteră, Dumnezeu nu poate să împlinească cererea, pentru că el vrea binele nostru, vrea să trăim" (CBC nr. 2737).
Vă mulțumim și pentru gestul dv. generos privind susținerea editurii.

* Lenuța C. (Iași). "Ce a fost cu sărbătoarea sfântului Valentin? De unde vine?"

Cu mai mulți ani în urmă episcopii catolici din România au dat o declarație prin care și-au exprimat dezacordul cu privire la așa-zisa "zi a îndrăgostiților", pusă în chip blasfemiator sub patronajul sfântului Valentin, larg mediatizată și anul acesta. Reluăm pentru dv. și pentru cei interesați argumentele aduse acolo: "1) Sfântul Valentin a fost un preot martirizat în chinuri atroce la 14 februarie 270, sub împăratul Aurelian, pentru motivul că a combătut orgiile sexuale legate de cultul zeului Faunus Lupercus. 2) Din punct de vedere creștin, este o profanare a memoriei unui martir și a virtuții castității faptul de a pune dezmățul sexual public sub patronajul unui preot sfânt, martirizat tocmai fiindcă a combătut acest ritual păgân și a acordat asistență spirituală tinerilor trimiși la martiriu, ca unii care refuzau participarea la orgii. 3) Orice creștin conștient și responsabil în fața lui Dumnezeu știe și nu poate tolera ca o sfântă taină - ca aceea a Căsătoriei - să fie celebrată batjocoritor în tramvai, în autobuz sau într-o speluncă, sub oficierea ei de către un impostor sardonic, în sfidarea ostentativă a unui sacrament instituit de Isus Cristos, a Preoției și a ofițerului stării civile. Un creștin onest este convins că orice act sexual în afara căsătoriei este imoral, oricât de răspândit ar fi acest păcat. În consecință, nici un creștin nu se poate considera "căsătorit pe două zile", sau îndreptățit să renunțe la pudoare și la castitate, în urma unui ritual care frizează obscenitatea și cinismul. 4) Reactualizarea, deliberată sau nu, a bacanelei sexuale păgâne, este un atentat împotriva moralei creștine, împotriva sfințeniei Căsătoriei și a sănătății sociale. Eliberarea de sub comunism nu trebuie confundată cu legitimarea mediatizată a libertinajului, cu încurajarea și premierea imoralității publice".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat