Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografie -

Parohia Poiana Micului

Satul Poiana Micului este așezat pe valea pârâului Humor, care se scurge ca într-o covată printre obcinile munților răsăriteni. La vărsarea pârâului Humor în râul Moldova se întinde orașul cu numele acestui pârâu, Gura Humorului. Pornind din acest oraș pe cursul apei în sus, la o distanță de circa 5 km întâlnim satul Mănăstirea Humorului. Mai sus cu circa 8 km este amplasat satul Poiana Micului, localitate ce se întinde între versanții colinelor, de-a lungul albiei pârâului, pe o distanță de 10 km. La mijlocul satului, adică la km 5, întâlnim cimitirul cu biserica, ce străjuiește pe parohienii răposați.

Satul s-a format în jurul anul 1830, când aproximativ 40 de familii poloneze din ținutul Cieszyn, Silezia superioară, au venit din Polonia și s-au stabilit aici. În mijlocul codrilor, unde au fost repartizați de comisia din Cernăuți, ei au găsit o mică poiană cu un cioban care se numea Micu. De aici se trage și numele satului. Venind tot din zonă muntoasă, polonezii se pricepeau să defrișeze terenurile, să practice exploatarea lemnului, să crească animale și să cultive pământul. După construirea locuințelor, au ridicat și o capelă pentru rugăciune. Lunar, aici se celebra sfânta Liturghie de preotul care venea de la Cacica.

După șapte ani, în 1837, a venit un alt val de coloniști. Erau familii de germani, circa 40, veniți din munții Sudeți. Ei au ocupat partea de sus a cursului apei Humor. Acum, fiind mai mulți, era nevoie de o capelă mai mare. Capela au ridicat-o din lemn, în mijlocul satului, având de data aceasta și un paroh. Liturghia se celebra în limba latină, iar predica și evanghelia erau tălmăcite în limbile polonă și germană. Primii preoți au fost: I. Gorak, I. Muszynski, A. Zoles, I. Gmoch, F. Bazal și B. Garbicz.

În anul 1887 s-a început construirea unei biserici de zid sub coordonarea părintelui Andrei Zoles. Biserica s-a ridicat din piatră și a fost sfințită în anul 1894. În apropierea bisericii a fost ridicată și o școală, unde se preda în limba germană și polonă.

Între anii 1891 și 1896 au emigrat din Poiana Micului câteva zeci de familii în Bosnia și în Brazilia (Rio-Negro), simțindu-se vădit golul lor. Cu timpul, viața și-a urmat cursul normal și liniștit până la izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial. În vara anului 1939 toate familiile germane au plecat la locurile lor de baștină, împreună cu parohul, rămânând satul și casele goale.

La 1 mai 1944, când nemții se retrăgeau cu frontul spre apus, au dat foc satului și bisericii. Locuitorii satului au reușit să scape de la foc, dar casele, animalele și păsările au ars. Când a venit iarna, locuitorii rămași în sat și-au făcut bordeie în pământ. După această nenorocire au venit seceta și foametea din anul 1946. Strâmtorați de atâtea lipsuri, neavând nimic de pierdut, 94 de familii, cu circa 450 de suflete, au emigrat în Polonia, aproape de meleagurile de unde au migrat strămoșii lor. Restul de familii, cam tot atâtea câte au plecat în Polonia, au rămas pe loc și au construit o biserică în anul 1964.

După plecarea credincioșilor de origine germană, în anul 1939, Poiana Micului a fost filială a Parohiei Gura Humorului, până în anul 1976, când a fost dată în grija Parohiei Solonețu Nou. Între anii 1946 și 1976, a locuit în sat venerabilul părinte Iosif Tălmăcel, care a ajutat mult această comunitate, atât pe plan duhovnicesc cât și pe plan social-economic, fiind specialist în plante medicinale. Dintre ceilalți preoți care au activat la Poiana Micului îi amintim pe: I. Handl, K. Bendz, I. Krucki, I. Breaban și I. Schurgoth. Din anul 1989, satul are preot stabil și anume pe pr. pensionar Cazimir Cotolevici. În anul 2000, în Poiana Micului erau 200 de familii, cu 600 de credincioși, s-au oficiat trei cununii, nouă botezuri și o înmormântare.

Pr. Cazimir Cotolevici



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat