Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Armenia - prima țară creștină

1700 de ani de creștinism

Duminică, 18 februarie, papa Ioan Paul al II-lea a participat la celebrarea Liturghiei de rit armean în bazilica "Sfântul Petru". Patriarhul Nerses Bedros al XIX-lea al Ciliciei, capul Bisericii Catolice Armene, a fost celebrantul principal. Patriarhul retras, Pierre Kasparian al XVIII-lea, a participat și el la ceremonie, împreună cu cei 13 episcopi armeni din diaspora (Irak, Egipt, Siria, Statele Unite, America Latină și Franța). Prin această celebrare papa a dorit să aducă un omagiu acestui pământ unde s-a vărsat "sângele atâtor martiri", care de-a lungul secolelor și în special în timpul anilor sumbri ai ateismului au acceptat moartea sau exilul pentru a rămâne fideli creștinismului.

Patriarhul Nerses Bedros al XIX-lea a cerut această celebrare a Liturghiei armene cu ocazia vizitei sale la Roma în decembrie 1999, la puțin timp după întronarea sa ca șef al Bisericii Catolice Armene. Data din februarie a celebrării a fost aleasă pentru dubla ei semnificație, ea marcând sărbătoarea sfântului Vartan, un martir armean, dar și pentru a anticipa cea de a 1700-a aniversare a sosirii în Armenia a sfântului Grigore Iluminatorul. Conform unei vechi tradiții, creștinismul a pătruns în Armenia în mod direct datorită apostolilor Iuda Tadeu și Bartolomeu. La sfârșitul secolului al III-lea credința devine parte integrantă și definitivă a fizionomiei religioase și culturale a poporului armean. În anul 301, sfântul Grigore, cunoscut ca "Iluminatorul" națiunii armene, îl convertește pe rege și îl botează, procedând la fel cu întreaga curte. Prin eforturile de evanghelizare ale sfântului Grigore, Armenia a devenit prima țară care a adoptat creștinismul ca religie oficială.

Biserica Catolică Armeană își are originile în secolul al XVIII-lea, ea având astăzi circa 350.000 de credincioși, cei mai mulți trăind în Siria și Liban. Mult mai marea Biserică Apostolică Armeană, condusă de catolicosul Karekin al II-lea - care nu se află în comuniune deplină cu Roma, deși legăturile ecumenice sunt foarte strânse - are 3,5 milioane de credincioși, cei mai mulți în Armenia, apoi în Rusia și Georgia.

Divizați timp de 1500 de ani, catolicii și armenii apostolici au pus capăt în anul 1996, divergențelor asupra formulării teologice privindu-l pe Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat în credința creștină. Pentru a pecetlui acest pas decisiv către deplina unitate între cele două Biserici, Karekin a semnat cu această ocazie o "declarație cristologică" cu Ioan Paul al II-lea.

Papa a publicat o scrisoare apostolică adresată creștinilor armeni, scrisă în limba armeană. Patriarhul Nerses Bedros, care a solicitat această scrisoare, spune că ea va servi la "încurajarea pentru reînnoirea credinței creștine în Armenia". În această scrisoare papa încurajează să nu se piardă "memoria suferințelor de nedescris" și a "masacrelor" suferite de armeni la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, culminând prin "evenimentele tragice" din anul 1915.

În cursul celebrării de duminică, Sfântul Părinte a înmânat patriarhului armean o relicvă a sfântului Grigore, patron al Armeniei. Papa a evocat, de asemenea, în omilia sa, provocările pe care creștinii armeni trebuie să le înfrunte și astăzi. "În lumea modernă influența secularizării fiind din ce în ce mai mare, uneori este dificil să aperi întreg patrimoniul spiritual care a făcut din Armenia o națiune creștină".

Ioan Paul al II-lea s-a întrebat: "Cum se face că atâtea cuceriri sociale ale modernității nu fac să se piardă bogăția continuității unui popor și a credinței sale?"

Papa a concluzionat exprimând două dintre cele mai profunde dorințe ale sale: de a vizita Armenia, vizită preconizată să aibă loc în a doua jumătate a lunii septembrie, și de a promova unitatea între creștini. "Am o mare dorință de a merge în patria voastră, ca pelerin al speranței și al unității".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat