Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Mai multă lumină

"Voi, fraților, nu sunteți în întuneric, ca să vă apuce ziua aceea ca un hoț; căci voi toți sunteți fii ai luminii și fii ai zilei; nu sunteți ai nopții, nici ai întunericului" (1Tes 5,4-5).

În cadrul oficierii Botezului, către final, noului botezat, pe lângă haina albă, simbol al purității sufletului eliberat de păcat, i se încredințează lumânarea aprinsă, spunându-i-se: primește lumina lui Cristos!

Astfel înzestrat, creștinul devine din start un fiu, o fiică a luminii.

În această calitate, pe tot parcursul vieții, călăuzit de maestrul prin excelență, însuși declarat "lumină a lumii", va realiza în ființa sa chemarea la sfințenie.

În timpul Crăciunului, atenția creștinului se concretizează asupra Cuvântului întrupat, "lumina cea adevărată care luminează pe tot omul care vine în lume" (In 1,9). Această lumină este proiectată din belșug în "timpul prielnic" al Postului Mare care cheamă la convertirea numaidecât necesară fiecărui ucenic al lui Cristos. Renunțând la "faptele întunericului", ucenicul lui Cristos este preocupat la tot pasul de "faptele luminii" care îi înfrumusețează viața proprie, antrenându-i în același timp și pe semenii săi în sfera roditoare a harului.

Postul, pomana, rugăciunea constituie trinomul benefic al vieții trăite în lumina lui Cristos.

Reflectorul puternic al crucii lui Cristos luminează urmarea cu fidelitate a maestrului divin pe drumul plin de asperități, de zi cu zi. Eliberat de povara păcatelor, întărit cu puterea Duhului Sfânt, hrănit cu pâinea îngerilor, creștinul are șansa de a întâmpina cu toată încrederea sărbătoarea sărbătorilor, slăvita Înviere a lui Isus. Ștafeta luminii care l-a însoțit pe calea crucii, primenită în strălucirea pascală, îi va fi însoțitoare benefică în continuarea uceniciei spre calificarea în finala mântuirii fericite.

Revista "Lumina creștinului", megafon mediatic, adresează cititorilor ei urarea cordială de mărțișor spiritual ca un prețios talisman de reînnoire sufletească. La rândul său, fiecare beneficiar al acestei urări, poate fi pentru semenii săi, în orice împrejurare, prin cuvânt și faptă, un transmițător viu al acestui mesaj.

Dea Dumnezeu ca recomandarea și îndemnul pe care ni le face vizavi de Isus, călăuza ideală a Postului Mare: "Acesta este Fiul meu cel iubit. Dați-i ascultare" (Mc 9,7), să fie primite și împlinite cu drag.

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat