Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem...

* Ne-au scris de sărbători: Daniela Părău și Ofelia Bitoancă Toma (Orăștie); Adrian Florean (Italia); fam. Iosif Lucaci și fam. Iosif Cichi (Vulcan). Vă mulțumim.

* Marius Ciobanu (Hălăucești). Este bine că sfințirea caselor a fost pentru tine o experiență interesantă. Deși ai surprins câteva dintre atitudinile oamenilor din satul tău, poezia trimisă nu îndeplinește condițiile necesare publicării: printre altele, ar trebui să rezervăm toate paginile revistei numai pentru ea. Cu restul articolelor ce să facem?

*Florentina Butnaru (Buhuși). Ne bucură că sunteți o cititoare fidelă a revistei. De asemenea, vă mulțumim pentru aprecierile la adresa celor care, prin tot ceea ce fac, încearcă să aducă în viața dv. un crâmpei de lumină, iubire și credință. Din poezia dv. am reținut următoarele versuri: "O rază purpurie de lumină / Aduce-n viața mea credință / Căci viața îmi era umbrită / De ghearele păcatului... / Un înger cu aripi aurii / Mi-atinge sufletul și mă trezesc, / Acum... în fața ta, o, Doamne / Mă căiesc!"

* Elena Olariu (Răducăneni). O parte dintre poeziile trimise de dv. vor fi publicate în numerele viitoare ale revistei.

* Surorile Benedictine (Oituz). "În fiecare zi un om bătrân și sărac intra în biserică pentru câteva clipe și apoi ieșea. Într-o zi clopotarul l-a întrebat: "Ce faci?" "Mă rog", răspunde săracul bătrân. "E straniu!" spune clopotarul. "Tu reușești să te rogi așa de repede?" "Da", răspunse bătrânul. "Eu nu știu să mă rog rugăciuni lungi, dar, în fiecare zi, la amiază, intru în biserică și vorbesc numai așa: Isuse, eu sunt Iosif și vin să te vizitez. E doar o rugăciune mică, dar sunt sigur că mă aude". După un timp Iosif a avut un accident și a fost internat în spital. În salon toți îi acordau atenție. Bolnavii cei mai triști deveneau bucuroși. Într-o zi asistenta l-a întrebat: "Ceilalți bolnavi spun că ești mereu bucuros". Iosif răspunde: "E adevărat. Eu sunt bucuros datorită vizitei pe care o primesc în fiecare zi". Asistenta a rămas mirată pentru că scaunul de lângă pat era mereu gol, nu-l vizita nimeni. Iosif era singur, nu avea pe nimeni și era și bolnav. "Ce vizită, la ce oră?" întreabă asistenta. "În fiecare zi", răspunse Iosif cu bucurie. "În fiecare zi la amiază, el vine și stă în picioare lângă pat. Când îl privesc, el mă privește zâmbind și-mi spune: "Iosife, eu sunt Isus și vin să te vizitez!""

Credem că într-adevăr povestirea relatată de dv. poate fi un îndemn la rugăciune și poate folosi multora.

* Petru B. (Adjud). "Am vrut de multe ori să nu mă jelesc, asta am făcut-o toată viața mea, am suferit în mine nedreptățile ce mi le-au făcut alții. Dar de data asta nu știu ce mă face să fac acest lucru, și chiar am s-o fac, scriindu-vă dv., adică la "Lumina creștinului" nu ca să obțin ceva, sau să fie pedepsit cineva, scopul meu este acela de a mai îndrepta niște lucruri, dacă se poate spune așa".

Am primit și a doua scrisoare și înțelegem că cele povestite de dv. s-au întâmplat cu mult timp în urmă. Modul cum ați fost tratat a rămas întipărit în inima dv. și v-a rănit. Cristos ne învață un lucru important: "Însă vouă, care mă ascultați, vă spun: iubiți-i pe dușmanii voștri, faceți bine celor care vă urăsc, binecuvântați-i pe cei care vă blestemă, rugați-vă pentru cei care vă defăimează. (...) Nu judecați și nu veți fi judecați; nu condamnați și nu veți fi condamnați, iertați și veți fi iertați" (Lc 6,27-29.37). Vă recomandăm să iertați și să vă rugați pentru cei care v-au făcut rău, altfel nu veți fi liber niciodată!

* Mihaela Păuleț (Pașcani). "Sunt o tânără de 21 de ani și am participat la exercițiile spirituale din perioada 27-29 decembrie 2000 care au avut loc la "Casa Maica Speranța" din Barticești. La aceste exerciții au fost aproximativ 50 de tineri. Prin intermediul acestei reviste vreau să mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a ajutat să fiu acolo, mulțumesc surorilor din Congregația "Iubirii Milostive" pentru spațiul acordat, în special pentru cazare și masă, mulțumesc sr. Stella, pr. Cornel Cadar și pr. Franco Sborbati care ne-au ținut meditațiile. Tema acestor meditații a fost: "Iubirea milostivă întrupată". Pot să spun că această întâlnire m-a mișcat și m-a impresionat foarte mult. Prin intermediul meditațiilor m-am regăsit pe mine însămi, am înțeles iubirea adevărată: Isus este iubirea. Iubirea devine viață, iubirea înseamnă jertfă; am înțeles că nu există iubire fără jertfă".

Acum nu rămâne decât să trăiți în lumina a ceea ce ați experimentat la Barticești. Succes!

* Jeanine Clain (Alba-Iulia). "Îndrăznesc a vă ruga să-mi comunicați dacă Facultatea de Teologie organizează cursuri fără frecvență, a doua facultate, pedagogie, în ce condiții și care sunt obiectele pentru examen?"

Deocamdată cele specificate de dv., în Iași nu există. Pentru a afla informații cu privire la ce va fi, trebuie să luați legătura cu pr. Dumitru Gabor, decan al Facultății de Teologie-Didactică, str. Văscăuțeanu, 6, 6600-Iași, tel. 032/212003; 032/214754; fax 034/171581.

* Vasile I. Tudosă (Botoșani). Este adevărat că planul lui Dumnezeu, noi, oamenii, ființe limitate, nu-l putem cunoaște niciodată. Poate că, într-adevăr, așa cum ne-ați scris și dv., Dumnezeu a dorit să-l descoperiți în acest mod și în aceste împrejurări. Dacă vă simțiți cu adevărat "liber în Cristos", așa cum ne-ați mărturisit, veți suporta această povară cu speranța că într-o zi, când veți fi liber, veți dovedi prin fapte schimbarea. Poate veți începe chiar cu familia dv. În ceea ce privește abonamentul, s-au găsit persoane de bunăvoință datorită cărora veți avea abonament și anul acesta. Mulțumiți-i lui Dumnezeu, care vă arată și în acest mod că nu sunteți singur și rugați-vă mai mult pentru ca această întoarcere la Tatăl ceresc să fie permanentă și autentică. Publicăm și noua dv. adresă pentru cei care doresc să vă scrie: Tudosă I. Vasile, str. I.C. Brătianu nr. 104, secția I, cam. 7, 6800-Botoșani.

* Ana Baciu (Bălan). Credeți în continuare în puterea rugăciunii și în ajutorul lui Dumnezeu care nu rămâne niciodată indiferent în fața durerilor noastre. În ceea ce privește abonamentul, el a fost plătit de o persoană care dorește să fie anonimă și nu este nevoie să mai trimiteți dv. bani pentru el. Vă dorim un an cu mai puține încercări, cu bucurii și sănătate de la Domnul.

* Victoria Timaru (München). Vă mulțumim pentru urările transmise. Aceleași urări, însoțite de harurile Duhului Sfânt vi le dorim și noi. Rugămintea dv. referitoare la abonament va fi îndeplinită.

* Maria Negru (Oradea). Vă mulțumim pentru jocul trimis, dar, așa cum puteți lesne observa, spațiul acordat pentru astfel de materiale este extrem de redus. Cartea dorită credem că ați și primit-o.

* Alexandru Robu (Săbăoani). Dilema în care vă aflați a dat naștere multor interpretări de-a lungul secolelor din partea filozofilor și nu numai. Ea a stârnit, de asemenea, și multe controverse. Întrebările pe care vi le puneți dv. și le-au pus dintotdeauna oamenii. Referitor la faptul că Dumnezeu ne lasă să păcătuim ca apoi să suportăm consecințele, mai trebuie să reflectați. Nu Dumnezeu a adus în lume păcatul, ci omul, prin neascultare. Nu Dumnezeu vrea să suferim, nu Dumnezeu aduce în lume boli, războaie, foamete. De cele mai multe ori ele sunt consecințele propriilor noastre alegeri. Dumnezeu nu ni se impune cu forța, el ne lasă libertatea de a alege între bine și rău, între întuneric și lumină, între rai și iad. "Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni", le spune Isus ucenicilor și ne spune și nouă. Ce trebuie să facem noi? Să ne rugăm, să fim solidari în bine cu cei care suferă și care au nevoie de noi. Vă recomandăm să citiți Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XI-a Zi Mondială a Bolnavului.

* Natalia Cantemir (Iași). Una dintre poeziile traduse va fi publicată în revistă la momentul potrivit.

* Valerian B. (Săbăoani). Răspunsul îl veți primi în unul din numerele viitoare.

* Augustin V. (Padova). Apreciem că ne-ați scris și vă mulțumim pentru urări. Cele notate de dv. ne fac să credem că ați plecat de mult din țară și nu mai sunteți la curent cu realitățile. Altfel nu ne putem explica afirmații ca: "În toată lumea, și în particular, în țările sărace (cazul și țării noastre... într-un mod sau altul), se multiplică microproiectele de cooperare și războaie feroce". Vă înțelegem preocuparea pentru pace, pentru soarta militarilor, gândul generos pentru binele românilor, dar nu credem că o puteți face acuzând pe alții. Aparține oare unui catolic afirmația: "Facem parte dintr-o Biserică generoasă și angajată în ajutorarea celor nevoiași, însă trăim, din păcate, într-o Biserică silențioasă în denunțarea responsabilităților"? Ne oprim aici cu cele scrise de dv. și am dori doar să vă dăm un sfat pe care uneori părinții îl dau copiilor lor când pleacă departe: "Vorbește cum ți-i vorba și poartă-te cum ți-i portul".

* Iosif Bodoașcă (Bacău). "Sunt în vârstă de 52 de ani și am de executat cinci ani de închisoare pentru furt și abia acum îmi dau seama de ceea ce am făcut. Îmi pare rău pentru greșeala mea și regret profund în fața lui Dumnezeu că am păcătuit prin necredința mea. Aș dori ca pe viitor să mă ajute cineva în a mă îndruma spre rugăciune și în a fi mai bun. Cei care au bunăvoința pot scrie la adresa: Iosif Bodoașcă, str. Gen. Gușe, 3, 5500-Bacău".

Ne pare și nouă rău pentru ceea ce vi s-a întâmplat, dar aveți grijă să puneți în practică părerea de rău pe care ați exprimat-o în scrisoare. Sperăm să vă scrie cât mai mulți și să le ascultați sfaturile bune.

* Anton Ghercă (Franța). "Pentru că se apropie atâtea mari evenimente în special în plan spiritual, vin cu câteva propuneri care cred că ar contribui la un salt bun al Editurii "Presa Bună". Dorința oricărui om de a accede cât mai rapid la informații precise și corecte se amplifică pe zi ce trece. Majoritatea revistelor noastre catolice au apariții lunare. Suntem informați asupra unor evenimente care s-au derulat cu una, două, trei luni în urmă. De aceea, se simte nevoia unui mic ziar (în patru pagini) care să apară săptămânal, având preponderență informativă. O să-mi răspundeți că nu sunt bani. Eu vă propun un mic calcul economic și o să vedeți că acest ziar o să aducă redacției mai mulți bani decât alte tipărituri. Ziarul se poate difuza foarte bine duminica la fiecare biserică, după sfânta Liturghie. El poate fi trimis la decanate, de unde părintele decan se va ocupa de difuzarea lui la parohiile din subordine. În difuzarea lui cooptați pensionari sau tineri din organizațiile catolice. Vă sugerez și două titluri: "Curierul catolic" sau "Curierul creștin". Ceva îmi spune că fiecare familie va dori să cumpere ziarul spre a se informa. În el pot apărea multe și diverse rubrici inclusiv reclame economice decente care aduc foarte mulți bani. Sunt foarte mulți patroni catolici care ar dori o reclamă într-un asemenea ziar. Ce ziceți? Propun, de asemenea, să coborâți pentru puțin timp din "turnul de fildeș" al redacției și să organizați în orașele din Moldova (Iași, Suceava, Bacău, Piatra Neamț, Roman etc. ca și în marile sate catolice Săbăoani, Gherăești, Pildești, Hălăucești, Luizi-Călugăra, Cleja, Faraoani, Gioseni etc., consfătuiri prin care să ascultați, să vă informați și să înregistrați părerile cititorilor despre publicațiile Editurii "Presa Bună" și să mai ascultați și doleanțele lor, în special ale tinerilor. Nici nu vă puteți imagina ce experiență ați acumula în favoarea editurii. Ascultați pe un bătrân care are experiență în acest domeniu. Mai am propuneri, însă vi le voi aduce la cunoștință când mă întorc în țară".

Propunerile dv. sunt bune. Nu știm când se vor putea realiza. Când vă veți întoarce în țară vă veți da seama unde ne aflăm. Cu privire la observațiile pe care ni le-ați adresat referitoare la rebusuri aveți perfectă dreptate. Întrucât nu suntem o publicație cu specific rebusistic și nu avem de unde alege careuri ce întrunesc toate regulile enigmistice am fost nevoiți să admitem publicarea rebusurilor în cauză. Poate că veți da o mână de ajutor în acest domeniu. Dv. ce ziceți?



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat