Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente externe

Vizită în Ucraina
Vizita papei Ioan Paul al II-lea în Ucraina a fost programată pentru 23-27 iunie. Sfântul Părinte va vizita Kievul, capitala țării, și Lvivul, capitala Galiției din vestul Ucrainei, centrul Bisericii Catolice de rit bizantin-slav, care are 4 milioane de credincioși; va celebra două Liturghii în Kiev, una în rit latin, și cealaltă în ritul bizantin-slav. Unul dintre obiectivele fundamentale ale vizitei papei în Ucraina este promovarea bunelor relații cu Biserica Ortodoxă, în special cu Patriarhia Moscovei, care în ultimii ani s-a opus prezenței catolicilor de rit răsăritean în teritoriile ortodoxe, precum și retrocedării proprietăților expropriate sub Stalin. Potrivit analiștilor din Roma și Moscova, o viitoare vizită a papei în capitala rusă depinde de realizarea acestui obiectiv.

Unitatea creștinilor
Joi, 25 ianuarie, în bazilica "Sfântul Paul" din afara zidurilor, Sfântul Părinte a prezidat cu reprezentanții altor Biserici și comunități ecleziale celebrarea ecumenică a cuvântului de încheiere a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor care a avut ca temă: "Eu sunt calea, adevărul și viața" (In 14,6). Au participat reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice, precum și ai patriarhiilor Ortodoxe din Alexandria, Antiohia, Moscova, Serbia, România, Bulgaria, Grecia, Polonia, Albania, Etiopia, ai Patriarhiei Copte Ortodoxe din Alexandria, Patriarhiei Siro-Ortodoxe din Antiohia, ai Bisericii Ortodoxe Siriene de Malankar, ai Bisericii Apostolice Armene, ai Catolicatului de Cilicia al Armenilor, ai Bisericii Asiriene Orientale, ai Anglicanilor, ai Federației Luterane Mondiale, ai Alianței Mondiale a Bisericilor Reformate, ai Consiliului Mondial Metodist, ai Alianței Mondiale Baptiste, ai Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Astăzi, în lume există aproximativ 1,9 miliarde de creștini; peste jumătate dintre ei sunt catolici. Comunitățile creștine apărute în urma Reformei, printre care se află și anglicanii, numără 360,9 milioane de credincioși. Mai sunt 223,2 milioane de ortodocși, restul aparținând altor comunități creștine.

Ziua Mondială a Tineretului
La 8 aprilie, duminica Floriilor, se va celebra în Bisericile locale Cea de-a XVI-a Zi Mondială a Tineretului. Sfântul Părinte a ales ca temă cuvintele lui Isus: "Dacă cineva vrea să vină după mine, să se lepede de sine însuși, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Lc 9,23). Cât de curând va fi făcut cunoscut mesajul pe care papa îl va adresa tinerilor lumii. Ca de obicei, celebrarea din duminica Floriilor din Piața "Sfântul Petru" va însemna și "predarea crucii": tinerii italieni, care au găzduit Ziua Mondială a Tineretului la Roma în august 2000, însoțiți de card. Camillo Ruini, vor încredința crucea tinerilor din Canada, care vor fi însoțiți de card. Aloysius Matthew Ambrozic, arhiepiscop de Toronto. Aceștia din urmă se pregătesc să-i primească pe tineri pentru Cea de-a XVII-a Zi Mondială a Tinerilor, care va avea loc la Toronto în perioada 23-28 iulie 2002.

Ziua Comunicațiilor Sociale
"Predicați de pe acoperișuri: Evanghelia în epoca comunicației globale". Aceasta este tema aleasă de Sfântul Părinte pentru Cea de-a XXXV-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale care se va celebra în acest an la 27 mai. Mesajul a fost dat la 24 ianuarie, sărbătoarea sfântului Francisc de Sales, patronul ziariștilor.

Premiu
În ziua de 5 ianuarie, la inițiativa "Shanti Ashram", organizație care lucrează pentru educație, pace și promovarea socială a populației rurale, și a Mișcării "Gandhiano Sarvodaya", Chiara Lubich, fondatoarea Mișcării Focolarelor, după ce s-a întâlnit cu hinduși, creștini, musulmani și sikhs din India, a primit la Coimbatore (în sudul Indiei) premiul "Apărător al păcii". Ceremonia de decernare a premiului a fost urmată de un rit tradițional pentru a cinsti cei 80 de ani de la fondarea Focolarelor. Angajarea Chiarei Lubich și a Mișcării Focolarelor în dialogul interreligios a început în 1970. Dialogul a fost purtat cu marile religii, îndeosebi cu mozaismul, islamismul, budismul și acum cu hinduismul.

Aniversare
Anul acesta se împlinesc 1700 de ani de când Armenia a îmbrățișat oficial creștinismul, devenind prima țară din istorie care a făcut acest pas. Aceasta este o aniversare foarte importantă, pe care Nerses Bedros al XIX-lea, patriarhul catolicilor armeni, a celebrat-o salutându-i de la sediul Patriarhiei din Beirut, Liban, pe toți armenii din țara lor natală sau răspândiți în întreaga lume în diaspora. Textul scris de patriarhul Nerses se referă la evanghelia care a fost bine primită acum 17 secole de poporul său, descoperind în ea "calea" pentru popor, "adevărul" care a rămas intact, și "viața", care a fost transmisă de-a lungul generațiilor în toți acești ani.

Congresul SUA
Papa Ioan Paul al II-lea a fost distins de către Congresul SUA cu o medalie de aur specială, în semn de recunoaștere a activității sale în favoarea vieții și a păcii. Congresul acordă această medalie, începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, unor importante personalități internaționale. Printre acestea s-a numărat și Maica Tereza de Calcutta. Sfântul Părinte a primit medalia într-o ceremonie privată care s-a desfășurat în Sala Clementină din Vatican, în prezența a aproximativ 50 de membri ai Congresului. Premierea a fost însoțită de aprecierea pontifului pentru "mesajul său de speranță" către lume, pentru apărarea vieții nenăscute și pentru sprijinirea procesului de pace în special în Orientul Mijlociu.

Pedeapsa cu moartea
Guvernul extremist musulman din Afghanistan a avertizat că trecerile la creștinism sunt pasibile de pedeapsa cu moartea. Mullah Mohammad Omar, capul mișcării talibane, care a luat controlul țării acum patru ani, a declarat că oricine este prins vânzând materiale care insultă islamismul sau promovează altă religie va fi pedepsit cu cinci ani de închisoare. El a avertizat că forțe din exterior încearcă să îi seducă pe musulmani și să îi convertească la creștinism sau iudaism prin folosirea banilor sau a altor mijloace. "De aceea, toți cetățenii țării sunt avertizați că orice musulman afghanistan va fi condamnat la moarte dacă acceptă creștinismul, dacă se convertește la această religie sau dacă este văzut chemând oamenii la creștinism sau iudaism, precum și dacă face propagandă sau distribuie cărți", a spus el. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că se dețin rapoarte privind străinii, unii veniți în scopuri caritabile, care promovează convertiri de la islamism.

Cardinalii ieri și astăzi
Imediat după dispariția cardinalului Ivan Lubachivschy (la 14 decembrie, la vârsta de 86 de ani), numărul membrilor din colegiul cardinalilor a coborât la 141, din care șapte din ordinul episcopilor, 118 din cel al preoților și 16 din cel al diaconilor. Rămâne totuși constant numărul cardinalilor electori sau cu mai puțin de 80 ani: în prezent sunt 97. Duminică, 21 ianuarie, Ioan Paul al II-lea a anunțat numele celor 37 de cardinali. Ei vor fi creați cardinali în cadrul consistoriului din 21 februarie: 11 pentru Curia Romană, 21 pentru dieceze, 5 pentru slujirile aduse în Biserică.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat