Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Din istoria Bisericii locale -

Acum 50 de ani...

Pr. Dumitru Matei

Proces-verbal: "Astăzi, 21 februarie 1951. Noi (...), în executarea Sentinței nr. 989/1950 a Secției a II-a și nr. 1379/1950 a Secției I, rămase definitive și devenite executorii, ne-am transportat la Penitenciarul Jilava în vederea executării pedepsei cu moartea a condamnaților: Dumitru Matei (...). La ora 6.30, fiind fixată execuția, (...) am mers la celula unde se aflau condamnații Dumitru Matei (...) și i-am încunoștințat că a sosit timpul să-și expieze faptele săvârșite și au fost întrebați, fiecare condamnat, dacă mai au ceva de mărturisit sau vreo dorință. Au declarat că nu mai au nimic de mărturisit (...). După îndeplinirea celor de mai sus am ordonat comandantului executarea. (...) Condamnații fiind executați, medicul Penitenciarului Jilava a constatat moartea celor de mai sus".

Așa s-a scris o filă neagră din istoria noastră: condamnarea la moarte a unor oameni nevinovați, printre ei aflându-se și părintele Dumitru Matei. S-a născut la 28 iulie 1913 la Sărata, jud. Bacău. A absolvit Institutul Teologic din Iași, unde a fost hirotonit preot la 24 iunie 1939. Ca preot, a activat în Iași, ocupând mai multe funcții pe lângă Episcopia Catolică, până în noiembrie 1948 când a fost forțat să aleagă calea clandestinității în urma hotărârii Securității de a-l aresta.

Neavând spațiul necesar unei investigații ample, nu putem insista asupra motivelor Securității de "a stopa acțiunile de spionaj" ale părintelui Matei, ci vom arăta câteva aspecte din ultimele luni de viață ale acestui "preot legendar". O reconstituire a traseului urmat de părintele Matei în perioada când a fost urmărit de Securitate (noiembrie 1948 - mai 1950) este absolut necesară pentru a clarifica prezumtiva "acțiune de spionaj". Astfel, în noiembrie 1948, părintele Matei a fost obligat să fugă din Iași în Parohia Gherăești, de unde s-a refugiat la Craiova și din nou în Moldova, în Parohia Văleni. După 5 ianuarie 1949 s-a refugiat la Mănăstirea Neamț și în București, de unde a revenit la Gherăești, Butea, Răchiteni, Pralea și Pustiana. În iulie 1949 s-a dus din nou la București, dar nu se va mai întoarce niciodată în Moldova și nici să mai activeze ca preot, fiind nevoit să stea ascuns în diferite locuri (iulie 1949 - 18 mai 1950). În ziua de 18 mai 1950, după o întâlnire cu dr. Ioan Gheorghiu, părintele Matei a fost arestat de Securitate și acuzat de "înaltă trădare". După arestare, preotul Dumitru Matei a fost anchetat și interogat direct de colonelul Patriciu, care l-a obligat pe părintele Matei să semneze câteva sute de declarații false, pe baza cărora l-a trimis în judecată la Tribunalul Militar București.

Care a fost această "crimă de înaltă trădare"? Nici securiștii care l-au condamnat "la moarte și confiscarea averii" nu știu, dar nici noi, cei care n-am fost contemporani părintelui Matei, și n-am asistat la procesele intentate, ci am putut consulta doar câteva sute de file din miile care sunt păstrate în Arhivele Securității. Dintre ele am selectat doar câteva informații privind sentințele date în cazul părintelui Matei. La 23 octombrie 1950, Tribunalul Militar București a pronunțat sentințele în procesul "Dumitru Matei și alții" și anume "pedeapsa cu moartea pentru Dumitru Matei, Romuald Druszcz și Ion Cudalbu (...)". Dintr-un alt dosar aflăm că la 14 noiembrie 1950 avocatul din oficiu, Mihail Mayo, a redactat în numele părintelui Matei recursul împotriva Sentinței 989 din 23 octombrie 1950, recurs înaintat Curții Militare de Casare și Justiție și prin care se cerea doar "reducerea pedepsei". La 6 decembrie 1950, Curtea Militară a respins recursul și astfel sentința a rămas definitivă: "condamnarea la moarte". Execuția prin împușcare a condamnaților la moarte Dumitru Matei, Romuald Druszcz și Ioan Cudalbu a avut loc la 21 februarie 1951, ora 6.30, la Penitenciarul Jilava de lângă București.

Aflarea adevărului în legătură cu înscenarea Securității privind acuzațiile de mai sus se va putea realiza doar după liberalizarea accesului la toate dosarele fostei Securități și oferirea posibilității reabilitării "dosarului de trădare și spionaj" intentat preotului Dumitru Matei. În acest sens, facem publică intenția noastră de a dedica aniversării acestui semicentenar numărul 2 al Buletinului istoric-catolic, fapt pentru care solicităm (până la 31 martie 2001) celor care l-au cunoscut pe părintele Matei: mărturii, documente, informații, fotografii etc.

Pr. Alois Moraru și Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat