Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Măsuri de protecție a populației

Prin legea nr. 416/2001 au fost stabilite unele măsuri de protecție a populației care vor intra în vigoare începând cu luna ianuarie 2002. Conform art. 1 din lege, familiile și persoanele singure, cetățeni români, au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistență socială care se asigură prin acordarea ajutorului social lunar.

1. Ajutorul social

Legea nr. 416/2001 prevede că ajutoarele sociale se acordă familiilor și persoanelor singure care locuiesc în România, cu sau fără cetățenie română, precum și apatrizilor. Ajutorul social se acordă în completarea veniturilor nete lunare ale familiei sau ale persoanei singure, pentru asigurarea venitului minim garantat lunar. Nivelul lunar al venitului minim garantat este de: 1.134.000 lei pentru familiile formate din 2 persoane; 1.575.000 lei pentru familiile formate din 3 persoane; 1.953.000 lei pentru familiile formate din 4 persoane; 2.331.000 lei pentru familiile formate din 5 persoane; câte 157.000 lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane care face parte din familie; 630.000 lei pentru persoanele singure (persoana care a împlinit 18 ani, locuiește și se gospodărește singură).

Ajutorul social se acordă pe bază de cerere însoțită de acte doveditoare privind componența familiei și de declarația privind veniturile realizate în luna anterioară depunerii cererii de către membrii acesteia (certificatele de naștere ale copiilor, certificatul de căsătorie, acte din care să rezulte că un membru de familie urmează o formă de învățământ, buletinul de identitate etc). Cererea pentru acordarea ajutorului social, însoțită de actele doveditoare privind componența familiei și de declarația privind veniturile realizate, se înregistrează la sediul primăriei unde-și are domiciliul sau reședința solicitantul. Ajutorul social se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a înregistrat cererea; pentru cererile înregistrate în luna ianuarie 2002 ajutorul social se acordă începând cu luna ianuarie 2002.

Conform art. 8 din lege, la stabilirea venitului net lunar al familiei și, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează: indemnizația de șomaj, creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizații cu caracter permanent, alocații de stat pentru copii, alocațiile suplimentare pentru familiile cu copii, alocații de întreținere pentru copiii încredințați sau dați în plasament, burse pentru elevi și studenți, ajutorul care se acordă soțiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu. De asemenea, dacă familia are în proprietate terenuri, clădiri, spații locative sau alte bunuri, mobile sau imobile, la stabilirea venitului net lunar al familiei se iau în considerare arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale produse de acestea, precum și veniturile care se pot obține din valorificarea bunurilor respective, sub condiția păstrării unei locuințe minime și a bunurilor necesare nevoilor familiale.

Persoanele apte de muncă, nerealizând venituri din salarii sau din alte activități, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidența agenției teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pentru încadrare în muncă și nu au refuzat nejustificat un loc de muncă oferit sau nu au refuzat participarea la un program de pregătire profesională. Aceste persoane vor efectua lunar cel mult 72 de ore, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii.

2. Ajutorul pentru încălzirea locuinței

Pentru perioada sezonului rece (1 noiembrie - 31 martie), persoanele singure și familiile care beneficiază de ajutor social primesc o dată cu acesta și un ajutor pentru încălzirea locuinței. Acest ajutor pentru încălzirea locuinței va fi cuprins în ajutorul social, prin majorarea nivelului lunar al venitului minim garantat, după cum urmează:
a) cu 500.000 lei/familie sau persoană singură, în cazul în care utilizează pentru încălzirea locuinței energia termică furnizată de sisteme centralizate;
b) cu 250.000 lei/familie sau persoană singură, în cazul în care utilizează pentru încălzirea locuinței sisteme de încălzire cu lemne, cărbuni, gaze naturale și combustibili petrolieri.

3. Alocația pentru copiii nou-născuți

Pentru fiecare dintre primii patru copii născuți vii, mamele au dreptul la o alocație de 1.400.000 lei. Această alocație se acordă pe bază de cerere și acte doveditoare o singură dată pentru fiecare copil născut viu.

Mihaela Ciobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat