Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri -

Evenimente interne

Publicație nouă
Asociația "Armata Maicii Domnului" a scos primul număr al revistei "Steaua dimineții". Pe a doua pagină a revistei, redacția se adresează cititorilor spunând: "Revista Steaua dimineții este revista voastră, a tuturor celor care o iubiți pe preasfânta Fecioară și pe Fiul ei preaiubit, Isus. Această revistă poate întinde punți de flori mariane frumos înmiresmate între sufletele credincioșilor și oferă prilejuri plăcute de cunoaștere reciprocă, posibilitatea unui dialog sufletesc mai profund, animat de gândul de a ne uni în rugăciune, în împărtășirea prin cuvânt, în devoțiunile închinate preasfintei Fecioare și sfinților, în calitate de membri ai aceluiași trup mistic..." Adresa redacției este următoarea: Parohia Romano-Catolică, str. Domnească, 88, 6200-Galați, tel. 036/413394.

Secours Catholique
O delegație de la Secours Catholique Caritas Franța a vizitat mai multe proiecte ale Caritasului România în perioada 22-31 octombrie. Delegația a fost formată din doi reprezentanți: Dominique Alexandre, coordonator de proiecte la departamentul Europa - America de Nord, și Claude R. Bizet, din cadrul Departamentului Proiecte Umanitare, însărcinat cu proiectele pentru Europa de Est, din rețeaua internațională. Delegația franceză a vizitat proiecte din Caritas București - Centrul Sindrom Down, Școala din Brezoi pentru copiii romi; Caritas Blaj - cantină socială pentru nevoiași; Caritas Cluj - programul pentru prevenirea tulburării comportamentale pentru adolescenți, "Vreau să învăț, ajută-mă", un program de sprijin școlar; Caritas Satu Mare - atelier de formare a tinerilor romi, clasele speciale pentru copiii romi din Turulung și Petea; Caritas Iași - centrul de zi Don Bosco, grădinița Maria Goretti (Ana-Maria Balaș).

Conferințe
Centrul Cultural "Xaverianum" a Părinților Iezuiți organizează seria de conferințe intitulată "Pietre care șoptesc" cu subiecte din domeniul arheologiei. Prima conferință a avut loc vineri, 30 noiembrie, la ora 18.00 la Centrul Cultural. Prof. dr. Mihail Zahariade din București și prof. dr. Octavian Bounegru de la Universitatea din Iași au vorbit despre "Vechi mărturii creștine la Dunărea de Jos: Cripta martirică de la Halmyris-Murighiol". Este vorba de prima descoperire arheologică prin care este confirmat un pasaj din "Acta sanctorum", referitor la martirizarea creștinilor Epictet și Astion la Halmyris (anul 290 d.C.). Conferința a fost însoțită de o prezentare de diapozitive. O a doua conferință va fi pe 15 decembrie, la ora 18.00, ținută de acad. prof. Mircea Petrescu-Dâmbovița cu titlu: "Despre viața și cercetările arheologice ale lui H. Schliemann" (pr. Robert Wiecek, SJ).

Sfințire de casă
Miercuri, 21 noiembrie, Prezentarea la Templu a Preasfintei Fecioare Maria, a avut loc la Iași sfințirea casei Surorilor "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" care activează la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Lucrările au început în primăvara anului 1998 și s-au încheiat datorită prelatului Albert Holenstein, directorul Operelor Misionare Pontificale din Dieceza de Feldkirch, Austria, care a susținut aproape integral lucrarea.

Salezienii în Bacău
Casa Părinților Salezieni din Bacău, numită "Centrul Recreativ", a organizat la sfârșitul lunii iulie până la 10 august întâlnirea cu tema: "Vara împreună". 340 de copii de la 8 până la 14 ani s-au înscris, și mulți au participat la întâlnirile de jocuri, cântece, plimbări și momente formative. Important pentru buna reușită a activității a fost prezența tinerilor animatori care s-au pregătit cu grijă pentru această muncă de educatori. Oratoriul a fost deschis în toate zilele de lucru, chiar și duminica. Acum a început programul pentru timpul anului școlar. Dimineața se oferă și posibilitatea de a învăța în clase în compania salezienilor și a animatorilor. După-amiază sunt jocuri și un moment de reflecție și rugăciune. Apoi, educatorii și copiii catolici participă la sfânta Liturghie în biserica parohială "Fericitul Ieremia".

Fundație umanitară
"W.K.M.S. Să-i ajutăm iubindu-i" reprezintă o fundație umanitară nonguvernamentală din Piatra Neamț care vine în sprijinul copiilor preluați din leagăn și a persoanelor aflate în nevoi, beneficiind de serviciile oferite de cantina socială din cadrul acestei fundații. Fundația a fost înființată în luna iunie 2000 cu ajutorul pr. Eduard Coșa, fost paroh al Parohiei "Sfânta Tereza" din Piatra Neamț și de președintele fundației elvețiene, Peter Maag. Activitatea a fost susținută de Mihaela Gemine, asistent social. În prezent asociația are șase copii preluați din leagăn. Cantina socială funcționează cinci zile pe săptămână și vine în sprijinul a 100 de persoane defavorizate social, care nu se pot deplasa sau se deplasează foarte greu.

Profesiune perpetuă
Miercuri, 21 noiembrie, a avut loc în biserica "Sfântul Anton" din Faraoani profesiunea perpetuă a două surori din Institutul "Surorile de Caritate, Maria Bambina". Acestea sunt: sr. Silvia Brandiu (Lilieci) și sr. Tereza Ghiurca (Faraoani).

Exerciții spirituale
"Voi sunteți sarea pământului..., voi sunteți lumina lumii..." (Mt 5,13-14). Aceasta va fi tema exercițiilor spirituale pentru tineri, cu vârste între 17 și 25 de ani, de la Casa "Maica Speranța" din Barticești, care vor avea loc în perioada 27-29 decembrie. Cei care doresc să participe vor trebui să se anunțe din timp la adresa: Casa "Maica Speranța" (pentru sora Maria Stella), com. Botești, jud. Neamț, 5594-Barticești, tel. 033/781440, sau sr. Damiana 033/781441. Înscrierile se fac cu zece zile înainte. Participanții sunt rugați să aibă: pix, caiet, Biblia, instrument muzical (pentru cei care știu să cânte). Fiecare va contribui, aducând unele alimente sau o taxă, după posibilități. La Barticești se poate ajunge cu autobuzul sau cu trenul până la Roman de unde se ia autobuzul spre Nisiporești sau direct Barticești.

Un pas înainte
Data de 24 noiembrie a însemnat pentru studenții anului III de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași un moment important în drumul chemării la sfânta Preoție. În capela Institutului, cei 24 de studenți au fost admiși printre candidații la ordinele sacre, acest moment incluzând și îmbrăcarea hainei clericale.

2000 de ani de creștinism
Acesta este titlul Salonului Național de Artă Fotografică organizat de Muzeul Național al Bucovinei și Uniunea Artiștilor Fotografi din Bucovina. Manifestarea se desfășoară la Suceava în perioada 10 decembrie 2001 - 10 ianuarie 2002 și reunește lucrări ale artiștilor fotografi din întreaga țară. Ca o confirmare a talentului colaboratorului nostru, artistul fotograf Adrian Cuba, lucrarea "Străbătând vremurile" a fost premiată.

Concert de Crăciun

Sâmbătă, 19 decembrie, în capela Institutului Teologic din Iași, și duminică, 20 decembrie, în catedrala nouă "Adormirea Maicii Domnului" din Iași va avea loc, la ora 18.00, tradiționalul concert de colinde prezentat de corul studenților Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași. Dirijorul corului va fi domnul prof. Mihai Bișoc.

Sfințire de preot
Prin impunerea mâinilor a PS Giacomo Barabino, episcop de San Remo, vineri, 7 decembrie, la ora 15.00, va avea loc sfințirea întru preoție a pr. Anton Robu, originar din Dieceza de Iași, în bazilica "Sfântul Siro" din San Remo (Italia). Pr. Anton Robu va celebra prima sfântă Liturghie sâmbătă, 8 decembrie, la Ospedaletti (Italia).

Sfințire de diaconi
În ziua de 16 decembrie, duminica a 3-a din Advent, va avea loc în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași sfințirea întru diaconat a mai multor studenți care au studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, la Institutul Franciscan din Roman sau în Italia.

Numiri
Prin decret episcopal începând cu 11 noiembrie au fost numiți: pr. Pavel Chelaru, paroh de Tomești (Iași), iar pr. Mihai Roca, vicar la aceeași parohie. Pr. Ioan Jicmon a fost numit responsabil cu muncitorii români din Padova.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat