Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente externe

Apel la rugăciune
Papa Ioan Paul al II-lea i-a invitat în ziua de 25 noiembrie pe credincioșii veniți în Piața "Sfântul Petru" să se roage fără încetare pentru darul păcii, pentru ca zonele sfâșiate de război să se reîntoarcă la liniște. Suveranul pontif le-a spus credincioșilor de ziua de post, care va fi ținută la 14 decembrie și care coincide cu ultima zi a Ramadanului, luna de post a musulmanilor. El a mai vorbit, de asemenea, despre întâlnirea de rugăciune pentru pace, cu liderii religiilor lumii, programată pentru 24 ianuarie la Assisi.

Preot ucis
La o zi după ce papa Ioan Paul al II-lea a promulgat exortația apostolică "Ecclesia in Oceania", un preot misionar olandez a fost ucis pe acest continent. Pr. Hubert Hofmans, de 62 de ani, a fost ucis vineri, 23 noiembrie, lângă localitatea Lae din Papua Noua Guinee. Atunci când preotul ducea echivalentul a 11,64$ unei familii care muncise ceva pentru Biserică, el a fost atacat, ucis și jefuit de bani. Acum 30 de ani, pr. Hofmans a sosit în Papua Noua Guinee ca frate călugăr, în 1987 fiind hirotonit preot. Episcopul Cesare Bonivento de Vanimo a spus pentru Radio Vatican: "Papua Noua Guinee trece prin mari crize sociale și economice. Toți sunt atacați, în special cei despre care se crede că ar avea bani. Câteodată sunt dezamăgiți: pr. Hubert, de exemplu, avea asupra sa doar câțiva bănuți".

10 ani
În perioada 19-23 noiembrie, la Roma, s-a desfășurat un simpozion internațional prilejuit de împlinirea a 10 ani de la apariția Codului Canonic al Bisericilor Răsăritene. La acest simpozion au participat 300 de episcopi, teologi și studenți din întreaga lume, iar Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică) a fost reprezentată de o importantă delegație. În fruntea acestei delegații s-au aflat doi episcopi: PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, și PS Florentin Crihălmeanu, episcop auxiliar de Cluj-Gherla. Evenimentul a fost cu atât mai important pentru Biserica Greco-Catolică cu cât cu această ocazie s-a prezentat versiunea în limba română a Codului canonic, în traducerea pr. Iuliu Muntean.

Întâlnire Taizé
În perioada 28 decembrie 2001 - 1 ianuarie 2002, zeci de mii de tineri din Europa și din întreaga lume vor fi primiți la Budapesta (Ungaria). Aceasta va fi Cea de-a 24-a întâlnire Europeană a Tinerilor, organizată de Comunitatea din Taizé. Din Dieceza de Iași va participa un grup de tineri.

Biblia de la Blaj
Luni, 15 octombrie, în aula Academiei Române a avut loc lansarea noii ediții a Bibliei de la Blaj. La acest eveniment au participat din partea Bisericii Greco-Catolice ÎPS George Guțiu, episcop de Cluj-Gherla, PS Virgil Bercea, episcop de Oradea, Mons. Cristian Sabău, vicar de București, precum și alți clerici importanți. Gazda evenimentului a fost Academia Română, reprezentată de președintele ei, acad. Eugen Simion și de vicepreședintele ei, acad. Virgil Cândea. Biblia de la Blaj a fost prezentată Biroului de Presă al Vaticanului la 29 mai de către cardinalul Ignațiu Moussa I Daoud, prefect al Congregației pentru Bisericile Răsăritene.

Întâlnire de tineri
În zilele de 26-28 octombrie, s-a desfășurat la Cluj-Napoca întâlnirea națională a reprezentanților asociațiilor de tineret din Biserica Română Unită cu Roma: Asociația Tinerilor Români Uniți (A.S.T.R.U.) din Blaj, Oradea, Sibiu, Cluj-Napoca, și Asociația Tinerilor Catolici din Maramureș (A.T.C.M.). Tema întâlnirii a fost "Implicarea tinerilor catolici în societate". În cadrul întâlnirii s-a hotărât înființarea unui secretariat de coordonare în care fiecare asociație eparhială va fi reprezentată de câte doi membri laici și de părintele spiritual. Prima întâlnire a acestui secretariat va fi în perioada 11-13 ianuarie 2002 la Baia Mare, centrul de aici fiind investit cu conducerea secretariatului pe toată durata anului 2002.

Brad oferit Vaticanului
La 27 noiembrie, dintr-una din pădurile seculare ale județului Harghita a fost tăiat și pregătit pentru plecarea spre Cetatea Vaticanului un brad ales dintre 27 de exemplare comparabile ca frumusețe și maiestate; are o lungime de 20,25 metri și cântărește șase tone. Bradul va fi instalat și împodobit cu o săptămână înaintea marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, 25 decembrie, ca un simbol al relațiilor care există între ortodoxie și catolicism, informează Viața cultelor. Tradiția Vaticanului de a aduce în fiecare an un brad din una din țările catolice occidentale a suferit o schimbare o dată cu pontificatul papei Ioan Paul al II-lea (inaugurat la 18 octombrie 1978). În ultimii 23 de ani, bradul de Crăciun al Vaticanului a devenit un dar al uneia din țările vizitate de suveranul pontif. Bradul va fi oferit la o ceremonie care va avea loc la data de 17 decembrie, în cadrul căreia va susține un concert corul de copii al Radiodifuziunii Române.

Biserica Greco-Catolică
Ziua de 26 noiembrie a avut o semnificație deosebită pentru Biserica Greco-Catolică. La această dată, acum 148 de ani, a avut loc restaurarea Mitropoliei de Alba-Iulia și Făgăraș, precum și înființarea a două noi Episcopii: de Gherla (astăzi de Cluj-Gherla) și de Lugoj. După Unirea de la 1700, la 18 mai 1721 a fost stabilită canonic Episcopia Făgărașului. Sporind numărul credincioșilor, în 1777 a fost înființată Episcopia de Oradea. Dat fiind că acestea tot nu reușeau să acopere nevoile credincioșilor greco-catolici, cerându-se în același timp restaurarea Mitropoliei, la 26 noiembrie 1853 papa Pius al XI-lea a dat mai multe bule pontificale. Astfel, prin bula Ecclesiam Christi, cele două episcopii au fost scoase de sub jurisdicția Strigoniului și a fost aprobată restaurarea mitropoliei cu reședința la Blaj, cu trei episcopii sufragane: de Oradea, de Gherla și de Lugoj. Ultimele două au fost create prin bula Ad Apostolicam Sedem, respectiv prin bula Apostolicum ministerium.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat