Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Primele impresii din Africa

În ziua de 10 octombrie, pr. Adrian Stoica și patru tinere laice (Monica Benedic, Mihaela Gal, Monica Bogdănel și Mihaela Gherghelucă) au plecat ca misionari pentru trei și respectiv doi ani în două țări din Africa (Togo și Coasta de Fildeș). Este vorba de primii laici din Dieceza de Iași care au pornit într-o astfel de "aventură a iubirii și a sacrificiului", după cum se exprima Preasfințitul Petru Gherghel la Liturghia de încredințare a mandatului misionar din 7 octombrie. Ei au fost însoțiți în această călătorie în Africa de pr. Benone Lucaci care a avut misiunea de a-i încredința Bisericilor locale din aceste țări și de a încheia cu reprezentanții locali convențiile de colaborare. După ce a stat două săptămâni cu ei în Africa, pr. Lucaci a cules și ne-a adus primele impresii pe care misionarii le-au avut la sosirea în Africa.

- Ajungând aici mi-am dat seama că de fapt lucrurile sunt cu totul altfel decât mi-am închipuit. Mă simt ca și cum aș fi preot la Parohia "Sf. Nicolae" din Bacău. Dar ca o primă constatare, mi s-a părut că aici oamenii sunt mult mai atașați de preoți; fac foarte frumos împreună un front comun pentru evanghelizare. Cei implicați în activitățile parohiale au un simț deosebit al responsabilității. Fiecare își ia foarte în serios obligațiile ce-i revin. În al doilea rând, am observat că toți oamenii de aici sunt deosebit de primitori. Sunt gata să-ți ofere tot ce au mai bun. Ca dificultate pentru mine este faptul că-i înțeleg încă destul de greu. Franceza lor este destul de diferită de franceza pe care am învățat-o eu (cel puțin ca pronunție). În ceea ce privește mâncarea, este atât de picantă că, după ce mănânci, mai "arzi" pe dinăuntru vreo oră. Sper însă ca în scurt timp să mă acomodez și cu limba și cu mâncarea (Pr. Adrian Stoica - Coasta de Fildeș).

- Începutul "aventurii" a fost perceput ca bucuria împlinirii unui vis pe care l-am avut de mult timp; care devenea realitate. Impactul cu "lumea aceasta nouă" nu a fost dur, căci am venit cu dorința să cunosc, să înțeleg și astfel să mă "îmbogățesc". Coborâtă din avion am rămas impresionată de frumusețea palmierilor și prospețimea naturii, iar în drum spre casă, de contrastul frapant între centrul orașului modern și periferia unde casele erau doar magazii construite din scândură, în care cu greu poți accepta să crezi că locuiesc oameni. Acomodarea la climă, ca primă etapă a fost rapidă, rămâne de văzut cum va fi cu sezonul uscat; acum e chiar plăcut să nu ai grija hainelor groase. Am rămas surprinsă de mulțimea copiilor pe care îi întâlnești peste tot și de felul matur în care sunt tratați de către părinții lor; în prima zi de lucru la dispensar am văzut un tată care îi explica băiețelului său de vreo cinci anișori că nu trebuie să plângă chiar dacă suferă. Pe de altă parte m-a surprins modul în care mamele și uneori fetițele își poartă copiii, respectiv frățiorii legați pe spate, copiii care se joacă liniștiți în timp ce ele merg sau lucrează (Monica Benedic - asistentă medicală în Coasta de Fildeș).

- Într-adevăr, realitatea pe care am întâlnit-o aici poate vorbi despre o "aventură a iubirii". Nu cred că este vreo diferență în ceea ce privește modul de a iubi oamenii din Africa și pe cei din România. Ba dimpotrivă, am trăit aici într-o săptămână sentimente deosebite văzând cum doar cinci surori au atâta putere în a se dărui din iubire salvând viețile copiilor, în mod special ale celor subnutriți, îngrijindu-i și educându-i spre binele lor. În urma acestei mici experiențe am început să-l rog pe Dumnezeu mai intens prin cuvintele lui Isus: "Secerișul este mare, dar lucrătorii sunt puțini...". Când mă rugam în România pentru acest lucru, nu o spuneam cu atâta convingere, căci vedeam multe vocații frumoase, dar aici în Togo situația este diferită. Sunt sigură că Dumnezeu îmi va asculta rugăciunea și nu va întârzia să trimită și "alți lucrători în secerișul său..." (Mihaela Gherghelucă - educatoare în Togo). (va urma)

A consemnat pr. Benone Lucaci

* * *

Pr. Eugen Blaj și pr. Isidor Mârț (misionari) (Adresa: North Horr, P.O. Box, 10, Marsabit - Kenya; e-mail: cpnfahururu@maf.org)

Pr. Adrian Stoica (misionar) (Adresa: Mission Catholique St. Pierre, B.P. 291 Nimbo - Bouaké 01; tel. 00225/31/631692)

Monica Benedic și Mihaela Gal (Adresa: Anonkoua - Koute, B.P. 972; 13 Abidjan, Côte D'Ivoire; tel. 00225/24/390944)

Monica Bogdinel și Mihaela Gherghelucă (Adresa: Soeurs de la Providence, Kouwe par Fabligbo, B.P. 16 - Togo; tel. 00228/369007)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat