Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Șapte beatificați

Exemplele lor luminează

Continuăm să redăm cuvintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea cu ocazia proclamării, duminică, 7 octombrie, a șapte fericiți în cadrul sfintei Liturghii în Piața "Sfântul Petru". În acest număr: laicul Nikolaus Gross, martir (1898-1945); pr. Alfonso Maria Fusco (1839-1910); pr. Tommaso Maria Fusco (1831-1891); sr. Eugenia Picco (1867-1921); sr. Maria Euthymia Offing (1914-1955).

Noii fericiți germani ne reamintesc momentul întunecos din secolul al XX-lea. Ne îndreptăm privirea spre fericitul Nikolaus Gross, jurnalist și tată de familie. Cu ascuțimea minții înțelege că ideologia național-socialistă nu putea să fie de acord cu credința creștină. Plin de curaj, se folosește de scrieri pentru a apăra demnitatea persoanelor. Nikolaus Gross și-a iubit foarte mult soția și copiii. Totodată, nici măcar un moment, legătura care îl unea cu familia nu a făcut să nu se abandoneze lui Cristos și Bisericii sale. El știa bine că "dacă astăzi nu ne ocupăm de viața noastră, cum vom putea apoi să stăm în apropierea lui Dumnezeu și a aproapelui?" Pentru această convingere a sa a fost condus la locul de execuție, dar i s-au deschis porțile cerului. În fericitul martir Nikolaus Gross se realizează ceea ce prezisese profetul: "Dreptul va trăi prin credință" (Hab 2,4).

Sora Euthymia a adus o mărturie de alt tip. Sora clementină s-a dedicat îngrijirii celor bolnavi, în special prizonierilor de război și a celor emigranți. A fost numită chiar "mama Euthymia", fiind o soră plină de empatie care avea pentru toți un surâs prietenesc și un cuvânt bun. "Domnul trebuie să mă folosească așa cum folosește o rază de soare care luminează în toate zilele". A trăit conform motoului: "În tot ceea ce vom face să fim mereu simpli slujitori; am făcut ceea ce eram datori să facem" (Lc 17,10). Măreția sa stă în credința în lucrurile mici.

"Dacă ați avea credință cât un grăunte de muștar..." exclamă Isus vorbind cu discipolii săi (Lc 17,6). Credința genuină și tenace a condus viața și opera fericitului don Alfonso Maria Fusco, fondatorul Surorilor "Sfântul Ioan Botezătorul". De când era copil, Domnul i-a pus în inimă dorința arzătoare de a-și dedica viața în slujirea celor mai săraci, în special a copiilor și a tinerilor care erau numeroși în orașul său natal din Angri, în Campania. Pentru aceasta a urmat drumul preoției și a devenit, într-un anumit sens, "Don Bosco din Sud". De la început a dorit să implice câțiva tineri în opera sa, care îi împărtășeau idealul, propunându-le ca moto cuvintele sfântului Ioan Botezătorul: "Parate viam Domini - Pregătiți calea Domnului" (Lc 3,4). Încrezându-se în divina providență, fericitul Alfonso Maria și Surorile Baptistine au realizat o operă superioară așteptărilor lor. Singura vitalitate a credinței, atestată și de Evanghelie, izvorăște și din viața și activitatea preotului Tommaso Maria Fusco, fondatorul Institutului "Fiicele Carității ale Preasfântului Sânge". În virtutea credinței el a știut să trăiască în lume realitatea împărăției lui Dumnezeu într-un mod cu totul special. Printre iaculatoriile sale, una îi era într-un mod particular dragă: "Cred în tine, Dumnezeul meu, mărește credința mea". Aceasta este chiar rugămintea pe care apostolii o adresează lui Cristos în evanghelie (cf. Lc 17,5). Fericitul Tommaso Maria a înțeles că înainte de toate credința este un dar, un har. Nimeni nu poate s-o păstreze sau s-o câștige singur. Ea poate fi cerută și implorată numai de sus. De aceea, luminați de prețioasa învățătură a noului fericit, să nu încetăm niciodată a invoca darul credinței pentru că "dreptul va trăi prin credință" (Hab 1,4).

Sinteza vitală între contemplație și acțiune, asimilată plecând de la participarea zilnică la Euharistie, a fost fundamentul experienței spirituale și al elanului carității Eugeniei Picco. În viața sa s-a străduit să asculte de vocea Domnului (...), niciodată sustrăgându-se slujirilor pe care iubirea față de aproapele o cerea. La Parma a luat asupra ei sărăciile lumii, răspunzând la nevoile tinerilor și ale familiilor nevoiașe și asistând victimele războiului care în acea perioadă însângera Europa. Chiar în fața suferinței, cu inevitabilele momente de dificultate și de pierderea pe care aceasta o comportă, fericita Eugenia Picco a știut să transforme experiența durerii în ocazie de purificare și creștere interioară. La noua fericită implorăm arta de a asculta vocea Domnului, pentru a fi mărturisitori credibili ai evangheliei carității în acest început de mileniu.

Traducere de Daniel Medveș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat