Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

"O reînnoită ascultare a cuvântului lui Dumnezeu"

În perioada 9-12 octombrie 2001 a avut loc la Casa de reculegere a Misionarilor Verbiți din Traian Cea de a XII-a Adunare Generală a Conferinței Superioarelor Majore din România (CSMR). Tema principală s-a axat pe scrisoarea apostolică a Sfântului Părinte "Novo millennio ineunte".

Prima zi, dedicată aprofundării acestui document, s-a constituit într-un prilej de reînnoire spirituală. Prezentarea scrisorii apostolice a fost făcută de Mons. Ilie Sociu, vicar episcopal și responsabil cu problemele vieții consacrate în Arhidieceza de București. În conferința sa au fost prezentate punctele de importanță majoră ale scrisorii pentru persoanele consacrate.

Conferința CSMR și-a propus în mandatul 2000-2003 să studieze mai profund drumul indicat de "Novo millennio ineunte" și să caute posibilitatea punerii sale în practică în viața surorilor. Astfel în 2001 motoul a fost: "O reînnoită ascultare a cuvântului lui Dumnezeu", în 2002 va fi: "Martori ai iubirii", iar în 2003 CSMR va continua reflecțiile cu "Pariul carității".

Hrănirea din cuvânt trebuie să fie o prioritate pentru Biserică în acest mileniu. "Este necesar ca ascultarea cuvântului să devină o întâlnire vitală, după vechea și mereu actuala tradiție lectio divina, care permite să se surprindă în textul biblic cuvântul viu care interpelează, orientează, modelează existența".

Sr. Marie Anne Mathieu SDC, prin prezentarea sa: "Un cuvânt pentru timpul absenței", ne-a oferit un nou model de interpretare a parabolelor lui Isus. Exemplul parcurs împreună, parabola talanților (Mt 25,14-30), a arătat surorilor o nouă perspectivă a înțelegerii cuvântului lui Dumnezeu.

Sr. Germaine Price DC a îndemnat la o conștientizare mai mare a parabolelor lui Isus. Am citit una dintre parabolele lui Isus și ne-am pus două întrebări: Am citit bine? Am citit tot? Pentru a răspunde la aceste întrebări în citirea unei parabole trebuie să parcurgem trei etape: 1. Să citim parabola ca pe o povestire și să încercăm să descoperim structura narațiunii. 2. Să considerăm această povestire ca o parabolă ale cărei cuvinte cheie sunt "este asemenea", "este ca". Aceste cuvinte duc la diferite interpretări ale parabolei. Ascultătorul are sarcina de a descoperi sensul povestirii ca parabolă. 3. Să considerăm parabola ca fiind cuvântul lui Dumnezeu. Cuvântul este un apel către cineva, un apel pentru cineva, este un apel de a asculta. Cititorul este răspunzător de aplicarea parabolei în viața și în lumea lui.

Sr. Bernadeta Zediu OA a vorbit despre importanța și desfășurarea unei lectio divina. Lectio divina, lectura sfântă a cuvântului lui Dumnezeu, este o cale de sfințenie repropusă astăzi de Biserică. Cardinalul Martini spunea că al treilea mileniu va fi un mileniu de aprofundare a cuvântului lui Dumnezeu. Lectio divina, tratată detaliat în scrierile sfinților părinți și monahi, precum sfântul Augustin, sfântul Benedict, are patru etape: lectură, meditație, rugăciune, contemplație.

Programul spiritual a fost urmat de lucrări și dezbateri asupra problemelor conferinței. Agenda de lucru a cuprins probleme privind formarea permanentă, probleme financiare, raporturile de activitate ale președintei și comisiilor. Lucrările au fost prezidate de sr. Angela Bitiușcă OA, președinta CSMR. Pe parcursul lucrărilor ne-am bucurat de prezența Excelenței sale Jean-Claude Périsset, nunțiul apostolic în România și a PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla și responsabil cu viața consacrată în cadrul Conferinței Episcopale Române, care în alocuțiunea sa a îndemnat superioarele prezente să conștientizeze faptul că CSMR este o forță la nivel național.

Cea de a XII-a Adunare generală s-a încheiat cu sfânta Liturghie, la care au participat reprezentanții Conferinței Superiorilor Majori din România. Liturghia a fost prezidată de Excelența sa Jean-Claude Périsset împreună cu PS Florentin Crihălmeanu și PS Petru Gherghel. Preasfințitul Petru Gherghel și-a exprimat bucuria pentru prezența surorilor și a călugărilor și binecuvântarea ce provine din viața consacrată pentru binele diecezei și al întregii Biserici.

Sr. Ildiko Homa



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat