Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Actualitatea -

Dieceza de Chișinău. Este opera providenței

Sfântul Părinte a ridicat Administratura Apostolică din Republica Moldova la rangul de dieceză subordonată direct de Sfântul Scaun, cu numele de Chișinău având aceeași configurație teritorială cu cea actuală. Papa Ioan Paul al II-lea a numit episcop de Chișinău (Moldova) pe Mons. Anton Coșa, până acum administrator apostolic. Excelența sa Mons. Anton Coșa s-a născut la 23 noiembrie 1961 la Valea Mare, județul Bacău. După încheierea studiilor de filozofie și teologie la Seminarul mic, apoi la cel mare din Iași (1979-1989), a fost hirotonit preot al Diecezei de Iași la 25 iunie 1989. A activat ca preot vicar la Roman (1989-1991), apoi paroh la Chișinău (1991-1993). A fost numit administrator apostolic "ad nutum Sanctae Sedis" pentru Administratura Apostolică de Moldova la 28 octombrie 1993, apoi episcop la 30 octombrie 1999. La 6 ianuarie 2000, papa Ioan Paul al II-lea l-a consacrat episcop în bazilica din Vatican.

Interviu cu Anton Coșa, episcop de Chișinău

- Preasfințite, cum ați primit vestea despre ridicarea Administraturii Apostolice de Moldova la rang de dieceză și despre numirea Preasfinției voastre ca episcop de Chișinău?
Ceea ce m-a impresionat mereu în activitatea mea apostolică a fost acțiunea providenței divine care folosindu-se de niște instrumente slabe și neînsemnate a realizat opera sa într-un mod de necrezut. Când am auzit că Biserica noastră a devenit dieceză exact acest lucru mi-a venit în gând. Am zis: "Este opera sa!" Într-adevăr, nimeni dintre noi, cei care am venit în Republica Moldova, nu am urmărit un scop anume. Am mai povestit cu alte ocazii cum a început munca noastră aici. Am încercat să-i spunem lui Dumnezeu "da-ul" nostru și el a realizat ceea ce a voit. Așa că a fost voia lui Dumnezeu ca în cele din urmă, Biserica din Republica Moldova, care de-a lungul istoriei a făcut parte din patru dieceze (Kamineț Podolschi, Tiraspol, Iași, Riga) în cele din urmă să fie ea însăși o dieceză. Cât privește a fi primul episcop de Chișinău, nici nu știu ce să răspund. Înțeleg că este un lucru deosebit! Obligațiile mele morale ce decurg din aceasta, în concret le voi înțelege pe parcurs. Se spune în popor că "primul dă și tonul". Cu siguranță că viitorul va depinde mult de ceea ce vom realiza noi acum la început.

- Ce aduce această schimbare?
Administratura apostolică este o porțiune a poporului lui Dumnezeu, ca și dieceza, dar este păstorită de administratorul diecezan (care poate sau nu să fie episcop) în numele suveranului pontif. Aceasta are loc atunci când există "motive speciale și deosebit de grave" (cf. can. 372 ?2). În practică Sfântul Scaun recurge la această formă de administrație eclezială atunci când într-un anumit teritoriu sunt probleme Biserică-stat sau probleme cu o religie majoritară. În Republica Moldova nu sunt probleme cu statul (există deja de mai mult timp relații diplomatice) și nici Biserica Ortodoxă nu a exprimat niciodată o poziție contrară, ci dimpotrivă. Schimbarea înseamnă intrarea în normal, înseamnă că au fost îndepărtate motivele inițiale care au făcut ca Biserica noastră să fie administratură și nu dieceză. Pe de altă parte, schimbarea mai înseamnă dobândirea unei certe maturități, a unei capacități sporite de organizare și de promovare a activităților apostolice; au sporit obligațiile și responsabilitățile.

- Administratura Apostolică de Moldova este prima care devine dieceză în spațiul CSI?
Nu, este a doua după cea din Karaganda. Aceasta a devenit episcopie în 1999, la reorganizarea Bisericii Catolice din Kazahstan când au fost create alte trei noi administraturi și o dieceză.

- Oferiți-ne câteva date cu privire la Dieceza de Chișinău.
Dieceza se întinde pe o suprafață de 33.700 km2, cu o populație de 4.378.000, din care catolici sunt 20.000. Sunt 11 parohii cu 7 filiale păstorite de 8 preoți diecezani și 9 preoți călugări. Avem 5 seminariști, 17 călugări, 20 de călugărițe și 2 institute de binefacere. Anul trecut au fost 98 de botezuri. Catedrala este biserica "Divina Providență".

- Vă mulțumim, Preasfințite, și vă urăm succes!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat