Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Începuturile bucuriei

Este arhicunoscută întristarea care a cuprins neamul omenesc în urma neascultării de porunca lui Dumnezeu din partea primului cuplu uman, întristare concretizată în osteneală, durere și moarte.

Creatorul a toate și Părintele neamului omenesc, în iubirea sa nemărginită, ne-a dat șansa reabilitării prin ceea ce s-a numit "protoevanghelion", înscris în prima carte a Bibliei, în capitolul al treilea, versetul 15: "Dușmănie voi pune între tine (șarpe) și femeie, între sămânța ta și sămânța ei; aceasta îți va zdrobi capul...".

Marea "veste bună", planând milenii de-a rândul asupra oamenilor, se realizează "la plinirea timpurilor" (Gal 4,4).

Biserica noastră creștină plasează relatarea și începutul reconcilierii omenirii cu Dumnezeu în prima lună a anului liturgic, când celebrăm Adventul, încununat cu marea sărbătoare a Nașterii Domnului. În prima decadă a acestei luni ne întâmpină bucuria Neprihănitei Zămisliri (8 decembrie) a Mariei, femeia unică, aleasa Tatălui ceresc pentru a zdrobi prin ascultarea ei "capul șarpelui" seducător.

Cât despre sărbătoarea Crăciunului, în ultima decadă a aceleiași luni, cine nu tresaltă de bucurie chiar și numai la pronunțarea acestui cuvânt magic? De la mic la mare, întreaga suflare creștină retrăiește luna decembrie în vraja domoală a cântecelor de Advent, expresie a speranței de mântuire, dar mai cu seamă în armonia cerească a colindelor și în feeria bradului de Crăciun, luminat și încărcat.

Oricât de derutat sau rătăcit în hățișurile răutății s-ar afla cineva, o dată cu intrarea în Advent și apropierea de marea sărbătoare, inima începe să-i bată cu putere sub impulsul speranței de împăcare cu Tatăl și cu semenii.

În anturajul eclezial, creștinul sesizează progresiv chemarea Tatălui de revenire la casa părintească, unde primește îmbrățișarea iertării. Eliberat de povară, reintră în corul Bisericii, în sintonie cu acela al îngerilor, cântând: "Mărire lui Dumnezeu în înaltul cerurilor și pe pământ pace oamenilor, ținta iubirii sale" (Lc 2,14 - cf. Biblia de la Ierusalim).

De două mii de ani, mesajul ceresc este vestit oamenilor de pe toate continentele, în toate limbile, chemând la cunoașterea adevăratului Dumnezeu și la opera de sfințire pentru care au fost creați, pentru că numai așa pot fi beneficiarii păcii reale, statornice.

Bilanțul nesatisfăcător al celor două milenii trecute îndreptățesc chemarea la reevanghelizare, lansată la începutul celui de-al treilea, întâmpinat cu speranța adevăratei bucurii.

Sfânta Tereza ne încurajează: "Cuvânt dumnezeiesc, vultur veșnic, tu vrei să mă hrănești cu substanța ta divină pe mine sărmana și mica ființă care aș reintra în neant dacă privirea ta nu mi-ar da viață în fiecare moment".

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat