Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Cristina Mihai (Piatra Neamț). Începutul scrisorii tale ne-a întristat, dar, parcurgând rând cu rând, ni s-a umplut inima de bucurie când am constatat că ai înțeles planul lui Dumnezeu. Ce bine ar fi ca toți tinerii, indiferent de confesiune, să se abandoneze în mâinile lui Dumnezeu și să spună la fel ca tine: "Am înțeles că nu suntem pentru viața aceasta, dar pentru Dumnezeu și împărăția sa. Am început să mă rog mult pentru mama și simt în sufletul meu că Dumnezeu mă copleșește de iubirea sa".

* Cristina Sturzu (Jud. Bacău). Articolul dv. a ajuns cu întârziere pentru a mai putea fi publicat. Vă mulțumim și mai așteptăm și alte materiale.

* Eduard Antohi, Adrian Enache, Radu Iulian Mirodomic și Marian Trofin (Penitenciar, Iași). V-am îndeplinit dorința în speranța că vă vor scrie cât mai mulți la adresa din str. Dr. Vicol, 10, camera 4, 6600-Iași.

* D.S. (Slănic Moldova). "Sunt în clasa a XII-a și aș dori să-mi spuneți dacă după terminarea liceului aș putea urma studiile la Seminarul Franciscan din Roman?"

Cu siguranță că da. Trebuie să ții legătura cu părintele paroh. Sfinția sa îți va spune de materiile de examen și de zilele când se dau examen.

* A. (Bârgăuani). Suntem de acord cu dv. Într-adevăr, constituția liturgică "Sacrosanctum Concilium" pe care o citați în scrisoare menționează că orga prin sunetul ei poate să aducă o deosebită splendoare ceremoniilor Bisericii și să înalțe sufletele către Dumnezeu și către cele cerești. Suntem convinși că deja în parohia dv. se caută soluții pentru a promova cântul bisericesc în această situație în care "dascălul care era a murit, iar cel care este în prezent este pensionar". Dacă dv. cunoașteți vreun tânăr care ar dori să înceapă Școala de dascăli cu adevărat, este suficient să-i comunicați părintelui paroh pentru a-l înscrie la această școală al cărei director este pr. Pavel Chelaru și care are următoarea adresă: Șoseaua Tudor Neculai, 14, 6600-Iași, tel. 032/223049.

* Cornel Dumitru (Penitenciar, Iași). Este posibil ca dv. să mai fi trimis scrisori pe adresa redacției, însă nu au ajuns la noi; cea pe care ne-ați trimis-o în luna octombrie este prima. Cât privește cererea pe care ne-o adresați, redacția nu poartă corespondența cu cititorii pe temele pe care le prezentați și rare ori răspunde personal la scrisori. O soluție la problemele dv. ați putea să o găsiți la următoarea adresă: Caritas Diecezan Iași, Bd. Ștefan cel Mare, 26, 6600-Iași.

* Lucian Mărăndescu (Huși "Corni"). "Vă mulțumesc din inimă că existați, pentru că un tânăr ca mine, un bătrânel trecut de vreme, sau un copil ca mulți alții, vă scriu la redacție, fie pentru a trimite un articol, fie pentru a vă mulțumi pentru ceva. Deși suntem o parohie mică și cu multe probleme, Dumnezeu nu ne uită niciodată, ci veghează asupra noastră trimițându-ne păstori care au grijă de turma încredințată".

Cuvintele tale sincere sunt de apreciat. Este încurajator faptul că există tineri care se roagă lui Dumnezeu, sunt aproape de misiunea preotului din parohie și nu îi uită pe cei care s-au dus să se întâlnească cu Domnul în patria cerească. Am reținut poezia pe care ne-ai trimis-o în memoria lui Cătălin Hâldan și dacă vom găsi vreodată spațiu în paginile revistei o vom publica.

* C.C. (Galbeni). "Am 23 de ani și constat în viața de zi cu zi că în țara noastră există o stare de dezechilibru, de declin, de decădere, din toate punctele de vedere. Explicația acestei decăderi se află în faptul că ne-am îndepărtat foarte mult de Dumnezeu, de Biserică. Mulți sunt ocupați, nu au timp pentru așa ceva. Noi, tinerii, auzim mereu din gura celor mai în vârstă că pe vremea lor nu era atâta răutate, invidie etc., că tineretul de azi are o atitudine total diferită față de acum 50-70 de ani. Când aud ceva similar le interpretez ca pe un reproș la adresa mea. Chiar dacă acea persoană nu vorbea despre mine, ci la modul general, era evident că eram și eu inclusă în acea discuție... Cred că rugăciunea ar trebui să primeze. Fără Dumnezeu suntem ca niște orbi care merg pe stradă, riscând să cadă. Referitor la Hălăucești, vreau să vă spun că este pentru a doua oară când am luat parte la cea mai frumoasă întâlnire a anului unde am fost alături unul de celălalt trup și suflet. A fost o experiență unică. Din acea zi s-a produs o schimbare în sufletul meu. Când m-am întors acasă am început să văd lucrurile într-o altă lumină. Mi-am dat seama de ceea ce sunt, dar mai ales că Dumnezeu este întotdeauna aproape".

Am extras din lunga dv. scrisoare doar câteva fraze. Perioada de tranziție în care ne aflăm a realizat și produce încă destul de multe crize, iar tinerii sunt direct influențați de acestea. Fie ca mărturia dv., ca și îndemnul Sfântului Părinte preluat de atâtea ori de păstorul diecezei: "Duc in altum!", "Înaintați în larg!", să încurajeze tinerii pe marea vieții pentru a da mărturie că sunt discipolii lui Isus, sare a pământului și lumină a lumii. Referitor la cărțile solicitate, citiți pagina 27.

* Petru Blaj (Săbăoani) "Apreciez foarte mult munca dv., că ne țineți la curent cu tot ceea ce se întâmplă în dieceza noastră. Abia aștept să vină revista pentru că sunt abonat de când a apărut primul număr, după 1989. Îmi amintesc că atunci când eram copil părinții mei erau abonați la revistă și o aveau adunată într-o colecție. De frica comuniștilor însă, au îngropat-o în pământ ca nu cumva dușmanul găsind aceste reviste să-și bată joc de ea, iar nouă copiilor să ni se întâmple ceva mai rău... La noi în biserică s-a muncit foarte mult în ultimii doi ani: s-a zugrăvit biserica, s-a refăcut altarul cu marmură, s-a schimbat pardoseala. Biserica noastră arată ca nouă".

Ne bucurăm când primim scrisori în care aflăm că sunt credincioși care, urmând exemplul părinților, au respect față de cuvântul scris și sunt fideli în a se hrăni cât mai mult sufletește din revistă, care dorește să ducă o lumină de credință, speranță și iubire în fiecare familie. Cât privește biserica din comunitatea dv., sunt de apreciat eforturile depuse pentru ca atunci când cineva intră în comuniune cu Dumnezeu într-un lăcaș de cult să fie demn de credința pe care o mărturisește și o trăiește. Cinste credincioșilor și păstorilor din Săbăoani. Dea Domnul ca exemplul lor să fie urmat de cât mai mulți!

* A. (Jud. Suceava). Vă mulțumim pentru cele doua articole: "Enrico Verius, episcop misionar" și "Victima din perioada comunistă", pe care le-ați trimis pe adresa redacției pentru a fi publicate. Ne bucurăm că sunteți printre aceia care doresc să facă și altora cunoscut mărturiile înaintașilor sau a celor din trecut care s-au jertfit pentru a-și mărturisi credința. Pentru a putea fi publicate articolele trebuie să fie semnate, cineva trebuie să-și asume răspunderea pentru cele scrise. Articolele nesemnate care apar în revistă aparțin redacției.

* Elena Moldovan (Blaj). Articolul pe care l-ați trimis la redacție a fost reținut pentru a fi publicat în paginile revistei. Vă mulțumim pentru cele scrise și mai așteptăm și alte materiale.

* Cristian Lung-Careianul (Carei). Pentru a putea face abonament la revista "Lumina creștinului" citiți pagina 27. Vă mulțumim pentru aprecierile făcute la adresa redacției noastre și pentru articolul trimis. Sperăm ca în numerele următoare să găsim spațiu pentru a fi publicat.

* Silvia Lazăr (Sascut-Sat). "Acum cinci luni pășeam într-o nouă viață, cea a vieții în doi. Căsătorindu-mă, am plecat în lume, nu departe de părinți, dar nici aproape, să le pot spune durerea uneori. Nu-mi doresc nimic de la dânșii, decât să-i pot vedea... și uneori să șterg lacrima măicuței mele dragi. Voi, tineri, care sunteți cu părinții voștri, iubiți-i și acceptați-i așa cum sunt, căci de abia atunci când veți fi printre străini, veți simți lipsa lor și veți duce dorul zilelor când erați împreună".

Scrisoarea dv. este un elogiu adus dragostei față de părinți. Apreciem că primim la redacție astfel de scrisori și că avem posibilitatea de a le face cunoscute cititorilor. Să dea Domnul ca îndemnul tău către tineri să fie urmat de cât mai mulți. Mulțumim pentru poezia cu titlul "Nu dispera" și sperăm că mulți vor învăța din următoarele versuri: Nu dispera în ceasul de încercare! / Doar grâu e ales spre-a fi cernut. / Tu n-ai să pieri ca pleava dusă-n zare, / Când ești suflare sfântă și nu lut. / Și Domnul a trecut prin suferință / Și a răbdat ocară și dispreț. / De aceea este Domnul biruinței / Comoara cerului cea mai de preț. / În seceta-ncercării, tu ascultă / Cum lin clipește apa de izvor. / De n-ar fi încercări, de n-ar fi luptă, / N-ar fi cunună pentru-nvingători.

* Monica Negru (Bilca, jud. Suceava). Am primit scrisoarea dv. care ne-a luat foarte mult timp pentru a o descifra. Ar fi de dorit ca astfel de lucrări să fie dactilografiate pentru a se evita eventualele neînțelegeri. Apreciem munca și efortul dv., dar nu am înțeles prea bine ce doriți să facem cu materialul pe care ni l-ați trimis.

* Elena Olariu (Răducăneni). "În august 2000, pașii mei au avut fericirea să pășească în interiorul bisericii greco-catolice din Vadu Izei. Din nefericire am citit în ziarul "România liberă" că enoriașii din localitate au început demolarea acestui lăcaș de cult. Cum este posibil să auzi peste noapte că truda și jertfa atâtor suflete a rămas doar un vis din cauza unor ambiții? Mă gândesc și mă întreb: Ce s-a înțeles până acum din toată truda învățăturii lui Isus? Nu-mi rămâne decât să mă consolez cu amintirea picturii murale "Nunta din Cana" din mijlocul acestei biserici".

Din nefericire este posibil să se întâmple și astfel de lucruri mai puțin obișnuite, care nu au nimic în comun cu atitudinea ecumenică pe care ar trebui să o împărtășească fiecare creștin. Probabil că și asta face parte din mult trâmbițata toleranță: din când în când unii, prin astfel de gesturi, ne mai arată cum stă treaba cu toleranța creștină pe plaiurile noastre mioritice. Vă mulțumim pentru rândurile trimise și vă dorim multă binecuvântare de la Domnul!

* Ioan Cojan (Traian, Neamț). "Recent Biserica Ortodoxă a sărbătorit-o pe sfânta Parascheva, considerată ca ocrotitoarea Moldovei. Cu acest prilej s-a adus din Grecia brâul Maicii Domnului. Aș vrea să întreb dacă Biserica Catolică a avut cunoștință de acest obiect de cult. Deși am o vârstă destul de înaintată eu nu am auzit până acum de astfel de brâu".

Relatarea despre brâul Maicii Domnului se bazează pe o legendă din primele secole. Conform tradiției, brâul a fost țesut de însăși Maica Domnului. Până în secolul al IV-lea, el s-a păstrat la Ierusalim. Fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), Arcadie, salvat în mod miraculos de la înec, în anul 380, prin mijlocirea Maicii Domnului, l-a adus la Constantinopol în 395. Împărăteasa Zoe, soția lui Leon cel Înțelept (886-912), vindecată de duh necurat prin puterea brâului, l-a cusut cu fir de aur, forma în care se păstrează și astăzi. În calendarul ortodox, evenimentul așezării brâului în racla dăruită de împăratul Arcadie este pomenit la 31 august. În secolul al XIII-lea, trimișii regelui bulgar Ioniță Caloian iau brâul de la Constantinopol; un secol mai târziu, cneazul sârb Lazăr I (1372-1389) dăruiește brâul Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos, unde se află și în prezent.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat