Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente interne

Investire oficială
Sâmbătă, 6 octombrie, cu ocazia depunerii profesiunii simple din partea a 11 surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", sr. Valeria Doboș a fost investită oficial în funcția de superioară generală a congregației sus-amintite. Ea a fost aleasă la Pralea în ziua de 7 septembrie.

Apel
Pr. Anton Moisin, doctor în istorie, are în pregătire o broșură despre viața și martirizarea episcopului Vasile Aftenie (1899-1950), în ultimul deceniu de viață vicar general al Arhidiecezei de Alba-Iulia și Făgăraș pentru vechiul regat, cu reședința la București. Lucrarea, afirmă părintele Anton, se bazează pe mărturii de încredere, cu multe fapte necunoscute până acum, și va reliefa imaginea unui mare episcop care poate servi de exemplu "pentru toți creștinii de azi, când trăim vremuri grele". Autorul face apel în special la credincioșii din Vicariatul Greco-Catolic de București să sprijine tipărirea acestei broșuri, care poate deveni "cel mai frumos cadou" pentru Crăciunul acestui an. Pr. Anton Moisin anunță, de asemenea, că a apărut volumul al IV-lea din lucrarea sa "Istoria Transilvaniei", care poate fi achiziționată cu plata ramburs (390.000 lei) la adresa: str. Stadionului, 10/4, jud. Brașov, 2342 - Victoria, (telefon 068/241022).

Nunțiatura din București
În ziua de 18 octombrie, Nunțiatura Apostolică l-a sărbătorit pe papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia celor 23 de ani de pontificat. Pentru Nunțiatura Apostolică, această zi reprezintă ceea ce pentru alte ambasade este ziua națională sau a independenței. La recepție au participat reprezentanții tuturor cultelor din România, personalități ale vieții politice, științifice și culturale.

Întâlniri ecumenice
În perioada 13-16 septembrie și în perioada 12-14 octombrie au avut loc la Casa Ecumenică din Onești întâlniri cu caracter ecumenic la care au participat tineri din zonele: Bacău, Iași și Roman. La aceste întâlniri s-au prezentat următoarele conferințe: "Harta ecumenică a casei" (pr. Mario Querini); "Multe Biserici, o singură Biserică" (Mons. Petru Mareș); "Fapte extraordinare: Biserica Ortodoxă Rusă" (pr. Celeste Pienazze); Formarea ecumenică pentru anul 2001-2002 la Casa Ecumenică" (pr. Mario Querini); "Biserica este una" (pr. V. Ambăruș); "Despre faptele extraordinare, vizita papei în Rusia și Armenia, în amintirea tuturor martirilor catolici și ortodocși" (pr. Celeste Pienazze); "Începe istoria franciscanismului: Sfântul Francisc și Biserica" (pr. Mario Querini).

Pastorala vocațională
În perioada 12-13 octombrie, la Casa de Reculegere a Misionarilor Verbiți din localitatea Traian, jud. Neamț, a avut loc Seminarul Conferinței Superiorilor Majori din România (CSMR) cu tema "Pastorala vocațională în România". La această întâlnire au participat Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România, PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, și PS Florentin Crihălmeanu, episcop auxiliar greco-catolic de Cluj-Gherla, responsabil din partea Conferinței Episcopale Române pentru institutele religioase și asociațiile de viață apostolică din România.

Concert
Duminică, 21 octombrie, la ora 18.00, a avut loc la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași un concert de orgă și violoncel susținut de Georges Athanasiadés (orgă) și Alexandru Moroșanu (violoncel). Din program: J.S. Bach - Toccata și Fuga în re minor (orgă solo); J.S. Bach - Arioso (violoncel și orgă); J.S. Bach - Sonata nr. 1 în sol major (violoncel și orgă); T. Albinoni - Adagio (violoncel și orgă); J. Haydn - cinci piese pentru Flötenuhr (orgă solo); W.A. Mozart - Larghetto și Rondo (violoncel și orgă); D. Șostakovici - Marele Adagio (violoncel și orgă); J. Alain - Toccata dorică; J. Alain - Litanie.

Spectacol
Duminică, 28 octombrie, la ora 17.30, a avut loc la sala Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași spectacolul "Lăsați pe copii să vină la mine!" oferit de copiii și tinerii de la Parohiile Romano-Catolice "Adormirea Maicii Domnului", "Sf. Tereza" și "Sf. Anton" din Iași. La acest spectacol au fost prezenți și participanții de la lucrările Seminarului "Formarea formatorilor", care a avut loc la Iași în perioada 28-31 octombrie.

Cursuri
Fundația "Verbum" a organizat la Casa Misionarilor Verbiți din Traian (Neamț) câteva cursuri și conferințe asupra ravagiilor alcoolismului, drogul cel mai răspândit printre români. În zilele de 23 și 24 octombrie cursurile au fost pentru părinții capelani, iar în zilele de 26 și 27 octombrie pentru laicii angajați în procesul de școlarizare. Scopul cursului a fost acela de a oferi o mai bună cunoaștere a dimensiunilor de ordin medical, psihologic și social ale alcoolismului, a diferitelor metode de tratament și a modalităților de prevenire. Coordonator a fost dr. Bernardo Spazzapan, medic psihiatru (Gorizia, Italia). Au ținut conferințe: dr. C. Șerban; dr. B. Spazzapan; dr. A. Fiore; dr. I. Lorenzut.

Consiliu prezbiteral
Miercuri, 24 octombrie, la sediul Episcopiei Catolice din Iași a avut loc sesiunea de toamnă a consiliului prezbiteral. Informarea cu privire la sinodul diecezan, întâlnirile decanale; data anunțării sinodului (8 decembrie, la 50 de ani de la moartea ep. Anton Durcovici), păstorirea credincioșilor din zona Padova/Italia, Cacica și rolul sanctuarului, susținerea seminarului diecezan, modificări ale taxelor stolare - au fost câteva din problemele tratate la această întâlnire.

Casa de Reculegere Traian
Programul întâlnirilor: noiembrie: 05-09 - exerciții spirituale (fecioare consacrate); 09-11 - adunare diecezană (Acțiunea Catolică); 11 - reculegere (persoane consacrate); 12-16 - exerciții spirituale (preoți - Dieceza de Iași); 18 - grup biblic (Evanghelia după sfântul Matei); 19-23 - exerciții spirituale (preoți - Dieceza de Iași); 26-30 - exerciții spirituale (persoane consacrate); decembrie: 09 - reculegere (persoane consacrate); 16 - grup biblic (Evanghelia după sfântul Matei).

Numiri și transferuri
Prin decret episcopal începând cu 1 octombrie au fost numiți: pr. Vilhem Dancă - rector la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași; pr. Ștefan Lupu - vicerector la același institut; pr. Anton Acatrinei - vicar la Cacica; pr. Martin Baciu - vicar la Huși-Corni; pr. Daniel Ghitiu - prefect la Institutul Romano-Catolic din Iași (începând cu 1 noiembrie). Tot prin decret episcopal la aceeași dată au fost transferați: pr. Petru Cervencu - vicar la Galați; pr. Fabian Iacob - vicar la Hălăucești; pr. Ioan Ghercă - vicar la Târgu Trotuș; pr. Sebastian Bilboc - vicar la "Sfântul Nicolae", Bacău (începând cu 1 noiembrie).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat