Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Mergeți în toată lumea... Kenya, Coasta de Fildeș, Togo

Duminică, 7 octombrie 2001, la ora 18.00, în cadrul sfintei Liturghii pontificale de la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, Preasfințitul Petru Gherghel a înmânat pr. Adrian Stoica și pr. Isidor Mârț mandatul misionar pentru Coasta de Fildeș și respectiv Kenya. În cadrul aceleiași Liturghii patru, tinere (Mihaela Gal, Monica Benedic, Mihaela Gherghelucă și Monica Bogdănel) au primit binecuvântarea în vederea plecării ca misionare voluntare laice în Coasta de Fildeș (primele două) și respectiv Togo (ultimele două).

Încă de la ora 17.00 în curtea catedralei se putea vedea lumea forfotind în așteptarea Liturghiei neobișnuite, anunțată cu mult timp înainte. Părinții, rudele, prietenii și cunoștințele misionarilor erau printre cei mai emoționați.

Pregătirile se apropiau de sfârșit, dar, cu toate acestea, mai domnea încă atmosfera încărcată de atâtea și atâtea neprevăzute care puteau să apară.

Misionarii și-au făcut apariția amestecându-se prin mulțimea care nu contenea să se îndrepte spre catedrală. Preoți veniți din Iași, precum și din diferite parohii ale diecezei manifestau bucuria participării la un atât de așteptat moment. Într-un sfârșit, și-a făcut apariția și Mons. Giuseppe Baldas a cărui prezență nu era sigură.

Procesiunea a pornit din clădirea episcopiei spre catedrala veche. Drumul a fost deschis de cruce, urmată de tinerele misionare, apoi de preoți, între care se remarcau cei doi misionari, precum și pr. Eugen Blaj, misionar de doi ani în Kenya. Preasfințitul Petru Gherghel, avându-l alături pe episcopul auxiliar Aurel Percă a încheiat procesiunea.

Celebrarea Liturghiei împreună cu ritualul trimiterii misionare de după omilie au decurs cât se poate de bine. Citirea lecturilor și a psalmului au fost încredințate misionarelor, proclamarea evangheliei fiind făcută de pr. Isidor. La predică, Preasfințitul Petru a vorbit despre misiune numind-o "aventura iubirii", aventură începută de Tatăl o dată cu trimiterea lui Isus și apoi continuată de Cristos prin trimiterea apostolilor și, după ei, a tuturor misionarilor în decursul istoriei Bisericii până azi și până la sfârșitul lumii.

Impresionant a fost momentul în care episcopul a încredințat fiecăruia în parte crucea misionară și evanghelia. Cu vocea tremurândă de emoție, misionarii au rostit plini de convingere "aminul" lor, asigurându-l astfel pe episcop și întreaga Biserică locală de decizia lor fermă de a se angaja pe drumul misiunilor.

La oferirea darurilor au reținut atenția toiagul și sandalele, globul pământesc și steagurile țărilor unde vor lucra misionarii noștri. Gabriela Enășoaie, de curând întoarsă din Togo, a explicat semnificația fiecărui lucru în parte și legătura lor cu viața misionară.

La sfârșitul Liturghiei, episcopul Petru Gherghel a mulțumit tuturor celor prezenți și a dat cuvântul Mons. Baldas. Sfinția sa a elogiat bunele relații care există între Iași și Gorizia și, parafrazându-l pe profetul Simeon, și-a manifestat satisfacția pentru ceea ce vede realizându-se cu proprii ochi, rostind: "Acum slobozește, Doamne, pe robul tău în pace, căci ochii mei au văzut misiunea".

Părintele Eugen Blaj a făcut referință la câteva aspecte din viața tribului Gabra, în mijlocul căruia lucrează de câteva luni, scoțând în evidență caracterul pașnic al acestor oameni.

Pr. Adrian Stoica a surprins cât se poate de plăcut prin imaginea plastică pe care a prezentat-o: "Suntem ca în Cenacol, iar Cristos vine și prin puterea Duhului ne trimite în lume să-l facem cunoscut".

Cuvântul final l-a avut Mihaela Gherghelucă, reprezentând grupul celor patru tinere. În numele ei personal, ca și al colegelor, a exprimat sincere și calde mulțumiri lui Dumnezeu și tuturor celor prin care el a lucrat pentru ca, astăzi, ele să vadă împlinit visul de a merge în misiuni.

În timp ce se părăsea "Cenacolul", cu convingerea că fiecare este chemat să fie misionar acolo unde își trăiește viața, cei prezenți cântau parcă cu mai mult entuziasm cuvintele lui Cristos pe o melodie bine cunoscută: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura". Pasul nostru a devenit deja mai sprinten la gândul că invitația Sfântului Părinte din mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor prindea viață în noi.

Pr. Pavel Chelaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat