Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Mărturii de la Lourdes

În cadrul proiectelor desfășurate de Centrul Diecezan Caritas, Iași, o prioritate o reprezintă formarea voluntarilor. În acest scop în perioada 31 august - 20 septembrie un grup de 18 voluntari din Dieceza de Iași au participat la desfășurarea activităților necesare primirii pelerinilor din toată lumea, veniți să se roage la Lourdes. Studenți, elevi ori salariați, toți au plecat cu inima deschisă pentru a susține orice fel de tip de ajutorare psihică, fizică, medicală, pentru pregătirea zilnică a hranei, a primirii și cazării tuturor persoanelor sosite să caute iertare, integrare și alinare în acest loc binecuvântat de Dumnezeu. Aceștia au fost cazați la Cité Saint Pierre, spațiul în care a luat ființă Secours Catholique prin intermediul Mons. Jean Rodhain. Ei au cântat și s-au rugat Rozariul în limba română împreună cu un mic grup de pelerini greco-catolici din Satu-Mare.

În viața fiecărui om sunt momente de neuitat care rămân ca repere în toată viața și care îi marchează traseul, calea pe pământ și nu numai. Pentru mine, un astfel de moment a fost perioada de voluntariat de la Lourdes, loc atât de special pentru credința noastră, loc în care sfânta Maria a binevoit să se arate micuței și sărmanei Bernadeta, loc în care încă se săvârșesc minuni.

Lourdes este al doilea oraș turistic al Franței, după Paris. De aceea, prima impresie pe care ți-o oferă acest oraș este aceea a unui centru comercial, însă totodată nu trebuie uitat că în acest altă dată "mic orășel" mii de pelerini vin anual să se roage, să aducă mulțumiri și să ceară haruri lui Dumnezeu prin intermediul sfintei Fecioare.

În mijlocul naturii, înconjurat de munții Pirinei, Caritas Franța a construit, ca urmare a unui proiect, o oază de liniște și rugăciune, un mic campus cu o capacitate de câteva sute de pelerini.

Acest proiect se bazează 80% pe voluntariat, iar personalul angajat reprezintă doar 20% din totalul celor ce lucrează. Organizarea și managementul voluntarilor este ireproșabil, fără nici un cusur, astfel încât calitatea muncii pe care voluntarii o depun nu se diferențiază cu nimic de cea a personalului angajat.

Așteptările noastre au fost depășite de realitate; atitudinea și primirea de care am avut parte a fost extraordinară ba mai mult a fost aplaudată, fiind grupul de voluntari cu media de vârstă cea mai mică. M-am simțit ca și cum aș fi regăsit acolo familia pe care o lăsasem acasă.

Am întâlnit oameni care știu să ofere din timpul lor pentru a dărui ceva celorlalți fără a aștepta nimic în schimb și, iată, aceasta este o minune cotidiană mai ales că la noi în România ceea ce cotidianul oferă vederii nu e decât vânzare a forței de muncă; prea puține sunt cazurile în care ne oferim puterea noastră de muncă fără a cere un preț pe ea. Poate că ideea de voluntariat ar trebui să crească și în inimile noastre.

E adevărat că satisfacția materială nu există, dar satisfacția sufletească este pe măsură. De aceasta vă asigură cei 18 români care au fost voluntari la Lourdes, în Franța.

Diana Fron

* * *

Dangăt de clopot

Din turla bisericii înalte,
Un dangăt de clopot răsună;
Fie că e zi, fie că e noapte:
Pe răposați îi jelește, pe cei vii îi adună.

Dangătul de clopot, e în auroră:
Vestea unei zile ce va-ncepe-ndată...
Lumea se trezește, pe Domnu-l adoră
Ca să-i fie munca binecuvântată...

La amiază iarăși clopotul s-aude
Lumea ce trudește, se oprește o clipă;
Maicii Preacurate îi aduce laude
Ca viața să le fie fără de risipă...

Dacă vine-o ploaie rea sau grea furtună
Ce-ar putea distruge roadele câmpiei,
Clopotul din turlă iarăși viu răsună
Ca să risipească grindina furiei.

În amurgul vieții, când ne chemi la tine
Fă, o, Doamne, iarăși clopotul să sune
Că el ne închide ochii la oricine
Și anunță tare, c-am plecat din lume.

Pr. Iosif Budău, OFMConv



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat