Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

ASCRO... are doar 10 ani

În ziua de 22 septembrie la biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău a avut loc sărbătorirea celor 10 ani de la existența mișcării Scout în Dieceza de Iași. Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. Ștefan Erdeș, decan de Bacău. La sfânta Liturghie au participat în jur de 600 de scoutiști din 14 parohii însoțiți de o parte din asistenții lor spirituali.

Scoutul este definit ca o "mișcare educativă a tinerilor, bazată pe voluntariat, cu caracter nepolitic, deschisă tuturor, fără deosebire de origine, rasă, credință, conform principiilor și metodei care au fost concepute de fondatorul ei, Robert Baden-Powell". Activitățile recreative sunt concepute ca fiind un mijloc de a atinge un țel final și nu ca fiind un scop anume. Baden-Powell spunea că membrul scout educator nu trebuie să "instruiască", remarcați, ci să educe, adică să aducă copilul la a învăța el însuși după propria lui dorință lucrurile care să formeze caracterul său. Scoutismul este fondat pe trei principii de bază care constituie legile sale și credințele fundamentale: 1) principiul spiritual: "Datoria față de Dumnezeu", 2) principiul social: "Datoria față de aproapele", 3) principiul personal: "Datoria față de sine".

Sâmbătă, 22 septembrie, la biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău a avut loc o mare sărbătoare: ASCRO (Asociația Scout Catolică din România) a împlinit frumoasa vârstă de 10 ani. În conformitate cu legea a IV-a ("Sunt prietenii tuturor și frați ai oricărui alt scoutist"), membrii marii familii Scout au împărțit și altora din bucuria acestui ceas.

La sfânta Liturghie solemnă au participat: Mons. Ștefan Erdeș ("Sf. Nicolae", Bacău), pr. Viorel Ababei, pr. Alois Hârja, pr. Vincențiu Burlacu, pr. Ioan Sociu, mulți dintre asistenții spirituali din diferite parohii, membrii Scout d'Europe, sute de scoutiști și mulți credincioși. Uniți în cugete și-n gândiri, 600 de scoutiști din 14 parohii ale Diecezei de Iași i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru toate realizările și neîmplinirile acestui deceniu Scout, cerându-i sprijinul pe mai departe. Reînnoindu-și promisiunea, s-au angajat să-și îndeplinească în continuare datoria față de Dumnezeu și țară, să fie fideli legii Scout și în plus să lupte pentru a atinge scopul propus de pr. Alois Hârja pentru deceniul următor de activitate: de a atrage cât mai multe oițe rătăcite la calea cea dreaptă, la Cristos.

După celebrarea sfintei Liturghii, întregul alai s-a îndreptat spre spațiul verde din apropiere, special amenajat, unde înfrățiți cu natura au participat la câteva jocuri Scout. A urmat apoi programul cultural ce a mobilizat toate ramurile: atât lupeții (7-11 ani) cât și exploratorii (12-16 ani), roverii (16-18 ani) și copii, au concurat la diferite competiții. Imprevizibilul a avut locul său de cinste, premiul I fiind acordat comunității din Adjudeni, care a fost declarată "Miss Festa 10 ani ASCRO". Ne-am despărțit de frații noștri, cu sufletele pline de bucurie și speranță și cu încrederea că în următorii ani vom continua să fim făclii aprinse ale lui Cristos ce luminează bezna societății, ostași "totdeauna gata" să-și slujească țelul: "De a lăsa lumea un pic mai bună decât am găsit-o".

Mulțumim lui Dumnezeu pentru soarele ce ne-a surâs întreaga zi, celor ce ne-au fost alături în acest ceas de sărbătoare și nu în ultimul rând celor ce au făcut posibilă această aniversare. Sperăm că peste ani vom fi mai bogați: vom avea comori în ceruri și sufletele ce s-au lăsat călăuzite de noi vor fi înveșmântate în lumina adevărului.

Alina Afloarei



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat